Jablečný ocet na lačno – kdy ho užívat?

Jablečný ocet je produkt fermentace šťávy ze zralých jablek, při které se cukry přeměňují na alkohol a poté na kyselinu octovou. Od dávných dob se používá v kuchyni a při domácích léčebných procedurách a v posledních letech se stále častěji zkoumá jeho možný vliv na hladinu cukru v krvi, lipidový profil a další ukazatele metabolického zdraví. Někteří ho konzumují nalačno, ale hned po něm by se mělo jíst, aby se snížilo riziko podráždění žaludku.

jablečný ocet

  1. Vznik jablečného octa
  2. Účinky jablečného octa
  3. Jablečný ocet na lačno

Vznik jablečného octa

Jablečný ocet se vyrábí ze zralých jablek, která se nejprve umyjí, rozemele a vylisují, aby se získala šťáva bohatá na přírodní cukry a aromatické látky. Šťáva se nalije do fermentačních nádob, kde v přítomnosti kyslíku začíná alkoholové kvašení, které provádějí kvasinky, které přeměňují cukry na ethylalkohol. Po dokončení této fáze se do procesu zapojí bakterie octové kyseliny rodu Acetobacter, které za pomoci kyslíku ze vzduchu oxidují alkohol na kyselinu octovou.

Tento proces může trvat několik týdnů až několik měsíců. Během zrání v nádobě může vzniknout takzvaná octová matka, což je rosolovitá struktura složená z celulózy a živých bakterií, která je známkou přirozené fermentace.

Po dosažení odpovídající kyselosti se ocet slije z usazeniny a poté může být podroben čiření, filtrování nebo pasterizaci, i když v nefiltrované a nepasterizované verzi si zachovává přírodní usazeninu, živé bakteriální kultury a intenzivnější aroma jablek.

„Jablečný ocet je někdy doporučován jako prostředek podporující hubnutí, protože ovlivňuje pocit sytosti. Když se cítíme sytí, je pro nás snazší odejít od stolu a vzdát se další porce.“ Agata Bugorska, osobní trenérka a lektorka IFAA

Účinky jablečného octa

jablečný ocet

Studie provedené na lidech prokázaly, že jablečný ocet může snižovat hladinu glukózy nalačno a glykovaného hemoglobinu, který odráží průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední tři měsíce. V některých studiích byl také pozorován mírný nárůst hladiny inzulínu, avšak vliv na index inzulinové rezistence HOMA-IR byl nejednoznačný.

V případě lipidů v krvi bylo prokázáno mírné snížení hladiny celkového cholesterolu a u osob s cukrovkou také triglyceridů. Účinky byly výraznější při vyšších dávkách přesahujících 10 ml denně. Výsledky studií nebyly vždy konzistentní a účinnost mohla záviset na dávce, délce užívání a zdravotním stavu účastníků – u skupin pacientů s cukrovkou byly změny obvykle výraznější než u zdravých osob.

Nutriční hodnota jablečného octa

Nutriční složka

Obsah na 100 ml

Kalorie

~20kcal

Bílkoviny

<0,1g

Tuk

<0,1g

Sacharidy

 

~1,0g

Jablečný ocet na lačno

Jablečný ocet by se měl pít na lačno pouze v případě, že se krátce po jeho vypití plánuje konzumace plnohodnotného jídla, protože kyselina octová obsažená v nápoji může při kontaktu s prázdným žaludkem dráždit jeho sliznici.

Pití octu ihned po probuzení a následné ponechání žaludku prázdného po delší dobu zvyšuje riziko pálení v jícnu, podráždění sliznice a u citlivých osob také bolesti nebo pocitu těžkosti. Z tohoto důvodu se doporučuje po požití jablečného octa počkat pouze několik minut a poté tělu dodat normální jídlo, nejlépe obsahující bílkoviny, sacharidy a tuky. Alternativou může být jablečný ocet v kapslích, který v poslední době získává na popularitě.

Zdroje:

  • Arjmandfard, D., Behzadi, M., Sohrabi, Z., & Mohammadi Sartang, M. (2025). Effects of apple cider vinegar on glycemic control and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of controlled clinical trials. Frontiers in nutrition, 12, 1528383. https://doi.org/10.3389/fnut.2025.1528383
  • Tehrani, S. D., Keshani, M., Rouhani, M. H., Moallem, S. A., Bagherniya, M., & Sahebkar, A. (2025). The Effects of Apple Cider Vinegar on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-analysis of Clinical Trials. Current medicinal chemistry, 32(11), 2257–2274. https://doi.org/10.2174/0929867331666230822102021
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD