Erythritol suppresses hunger and increases satiety
Erythritol (erythrol) je oblíbené sladidlo ze skupiny polyolů. Navzdory rozšířenému přesvědčení a mýtům nikdo navzdory stovkám provedených experimentů neprokázal, že by jakákoli náhražka cukru používaná s mírou byla zdraví nebezpečná. Naopak, mnohé z těchto látek vykazují jasné zdraví prospěšné účinky, pokud jde o jejich vliv na inzulín, glukózu nebo lipidogram.
- Co je to erytritol?
- Vědecká studie - vliv erytritolu na pocit sytosti a hmotnost
- Je erytritol užitečný při redukci hmotnosti?
Co je to erytritol?
Erythritol je přírodní, nízkokalorický (0,2 kilokalorií na gram) cukerný alkohol, který může podporovat pocit sytosti účinněji než jiné náhražky cukru. Je také dobře snášen dětmi. Kromě toho bylo zjištěno, že konzumace erytritolu snižuje výskyt zubního kazu u dětí a zlepšuje ukazatele cévních funkcí u diabetiků.
Vědecká studie - vliv erytritolu na pocit sytosti a hmotnost
Účastníci studie dostávali perorální dávky jednoho ze dvou dietních sladidel zcela rozpuštěných ve 250 ml kohoutkové vody o pokojové teplotě: aspartamu nebo erytritolu. Použité koncentrace aspartamu (185 mg) a erytritolu (50,8 g) vycházely z osmolarity a sladivosti 75 g glukózy ve 250 ml vodného roztoku, což je standard pro orální glukózový toleranční test. Nápoje byly upraveny tak, aby měly stejnou sladivost a kalorickou hodnotu. Roztoky měly 70% sladivost cukru rozpuštěného ve vodě.
Výsledky
- erytritol potlačil ghrelin (hormon hladu), a tím navodil pocit sytosti (pokles o 14 %).
- aspartam zvýšil koncentraci ghrelinu, a proto vyvolal pocit hladu
- účastníci, kteří dostávali nápoje slazené erytritolem, ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nápoj slazený aspartamem, uváděli, že mají menší pocit hladu, jsou sytější, pociťují menší chuť na jídlo včetně menší chuti na sladké, slané a kořeněné potraviny.
Ghrelin je peptidový hormon složený z 28 aminokyselin, který se uvolňuje trávicím traktem a který stimuluje pocit hladu. Koncentrace ghrelinu se po jídle snižuje. Míra potlačení ghrelinu je větší při kaloričtějších jídlech a při zvýšeném pocitu sytosti, i když roli hrají i další faktory.
Předchozí studie ukázaly, že zvýšení osmolarity v duodenu nezávisle potlačuje ghrelin a vyvolává uvolňování dalších hormonů sytosti. To může vysvětlovat, proč erytritol potlačil ghrelin, zatímco aspartam nikoli.
Je erytritol užitečný při redukci hmotnosti?
Jak vidíte, erytritol může být užitečný pro lidi, kteří hubnou, protože potlačuje pocit hladu, což je typický problém při redukci hmotnosti. Mnoho lidí není schopno udržet omezení kalorií právě kvůli zvýšenému pocitu hladu.
Zdroje:
Zachary A Sorrentino i in. An Erythritol-Sweetened Beverage Induces Satiety and Suppresses Ghrelin Compared to Aspartame in Healthy Non-Obese Subjects: A Pilot Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657312/
PŘIDÁNO:
08/12/2024
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.
https://allnutrition.cz/images/g/minrgergger_638689170635106304.jpg
SFD