Černucha se po staletí používá v různých kulinářských a bylinných tradicích. V posledních letech vzrostl zájem o její potenciální vliv na lidské zdraví. Objevuje se stále více klinických studií, které se snaží vysvětlit, jaké účinky může mít. Dosavadní pozorování naznačují, že její pravidelné užívání může mít význam jak v prevenci, tak při zmírňování průběhu některých onemocnění, zejména těch, která jsou způsobena špatnou stravou.
![olej z černuchy]()
- Účinky černuchy
- Kdy používat černuchu
Účinky černuchy
Cukr v krvi
Klinické studie na lidech ukazují, že černucha setá (Nigella sativa) může ovlivňovat několik oblastí organismu. V souvislosti s metabolismem cukru může její suplementace vést ke snížení hladiny glukózy nalačno a glykovaného hemoglobinu HbA1c, který odráží průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední měsíce.
Cholesterol
Ve studiích zaměřených na metabolismus lipidů bylo zjištěno, že užívání černuchy může přispívat ke snížení celkového cholesterolu, triglyceridů a frace LDL (lipoproteinů s nízkou hustotou) a zároveň být spojeno s vyššími hodnotami HDL (lipoproteinů s vysokou hustotou). To znamená lepší prognózy u osob v rizikové skupině pro kardiovaskulární onemocnění.
Krevní tlak a zánětlivé procesy
Navíc v případě krevního tlaku může jeho užívání vést k mírnému snížení jak systolického, tak diastolického tlaku. V souvislosti se zánětlivými procesy a oxidačním stresem bylo prokázáno, že černucha může snižovat hladiny zánětlivých markerů, jako je C-reaktivní protein (CRP), tumor nekrotizující faktor (TNF-α) nebo interleukin-6, a snižovat koncentraci malondialdehydu (MDA), tj. ukazatele oxidačního poškození, při současném zvýšení aktivity obranných enzymů, mimo jiné superoxiddismutázy (SOD). Tyto účinky mohou mít význam u metabolického syndromu, který kombinuje abdominální obezitu, lipidové poruchy, hypertenzi a zvýšenou hladinu glukózy.
"Vitamin C má příznivé účinky jak při lokální aplikaci na pokožku, tak při konzumaci v potravě. Jeho vyšší příjem je spojen s menším počtem vrásek. Ukazuje se, že může také pomoci při kožních onemocněních a rakovině." Agata Bugorska – osobní trenérka a lektorka IFAA
Alergické a kožní onemocnění
Zajímavé je, že určité účinky byly pozorovány také u alergických onemocnění, zejména u alergické rýmy. U astmatu pomohlo jeho použití zlepšit výsledky testů kontroly onemocnění a některé parametry funkce plic, i když ne všechny respirační ukazatele vykazovaly změnu. Ve studiích zaměřených na kožní onemocnění, včetně atopické dermatitidy, lupénky, akné a parazitárních infekcí, byla suplementace olejem a extraktem z černého kmínu spojena se zlepšením vzhledu kůže a zmírněním některých příznaků.
Nutriční hodnoty oleje z černého kmínu
Nutriční složka
|
Obsah na 100 g
|
Energie
|
820-900kcal
|
Bílkoviny
|
0g
|
Tuky
|
92-100g
|
Sacharidy
|
0g
|
Kdy používat černuchu
![olej z černuchy]()
Černuchu lze pít jak ráno, tak i v pozdějších hodinách. Olej z černuchy lze přidávat do salátů, jogurtů nebo teplých, ale ne horkých pokrmů, což usnadňuje jeho zařazení do každodenní stravy. Nejdůležitější je pravidelnost, protože systematické užívání má větší význam než přesně stanovená denní doba. Kromě černuchového oleje jsou na trhu k dostání také kapsle, které usnadňují dávkování a prodlužují trvanlivost produktu, pokud je balen v blistrech. Olej i doplňky stravy je vhodné skladovat v suchu a chladu.
Zdroje:
- Lan, X., & Xia, Y. (2025). Alleviating effects of Nigella sativa supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress: Results from an umbrella meta-analysis. Prostaglandins & other lipid mediators, 176, 106945. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2024.106945
- He, Y., Hu, X., Chang, L., Liu, S., Lv, L., Qin, G., & Jiang, L. (2024). Meta-analysis of randomized controlled trials assessing the efficacy of nigella sativa supplementation for allergic rhinitis treatment. Frontiers in pharmacology, 15, 1417013. https://doi.org/10.3389/fphar.2024.1417013
- He, T., & Xu, X. (2020). The influence of Nigella sativa for asthma control: A meta-analysis. The American journal of emergency medicine, 38(3), 589–593. https://doi.org/10.1016/j.ajem.2019.11.036
- Shirvani, S., Falahatzadeh, M., Oveili, E., Jamali, M., Pam, P., Parang, M., & Shakarami, M. (2024). The effect of Nigella sativa supplementation on glycemic status in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Prostaglandins & other lipid mediators, 174, 106885. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2024.106885
- Rounagh, M., Musazadeh, V., Hosseininejad-Mohebati, A., Falahatzadeh, M., Kavyani, Z., Rostami, R. B., & Vajdi, M. (2024). Effects of Nigella sativa supplementation on lipid profiles in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 61, 168–180. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2024.03.020
- Kavyani, Z., Musazadeh, V., Safaei, E., Mohammadi Asmaroud, M., Khashakichafi, F., Ahrabi, S. S., & Dehghan, P. (2023). Antihypertensive effects of Nigella sativa supplementation: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR, 37(8), 3224–3238. https://doi.org/10.1002/ptr.7891
- Nasiri, N., Ilaghi Nezhad, M., Sharififar, F., Khazaneha, M., Najafzadeh, M. J., & Mohamadi, N. (2022). The Therapeutic Effects of Nigella sativa on Skin Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 7993579. https://doi.org/10.1155/2022/7993579
- Hosseini, H., Ghavidel, F., Aliyari, M., Hashemy, S. I., Jamialahmadi, T., & Sahebkar, A. (2024). Effect of Nigella sativa Intake on Oxidative Stress and Inflammation in Patients with Metabolic Syndrome and Related Disorders: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Current pharmaceutical biotechnology, 25(7), 896–907. https://doi.org/10.2174/0113892010266109230928000134
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.