Po komplexní analýze studie zveřejnil tým vědců v roce 2020 charakteristiku potenciálních zdravotních přínosů doplňků stravy na bázi syrovátkových bílkovin pro osoby s diabetem, prediabetem a metabolickým syndromem. Zjištění by mohla poskytnout cenné poznatky odborníkům na výživu, lékařům i sportovcům.
- Proteinové doplňky ve stravě diabetiků
- Jaké jsou výhody suplementace syrovátkových bílkovin?
- Používání proteinových doplňků u diabetu
- Co je třeba mít na paměti?
Proteinové doplňky ve stravě diabetiků
Výzkumníci z íránské univerzity provedli podrobný přehled v základních databázích, včetně PubMed, Web of Science, Cochrane Library a Scopus, při hledání spolehlivých klinických studií testujících účinky bílkovinných doplňků stravy. Analýza se zaměřila na 22 studií, v nichž jedna skupina dostávala živiny a druhá placebo.
Jednotlivé projekty se týkaly osob s diabetem a/nebo metabolickým syndromem a doba podávání doplňků trvala od 1 do 6 měsíců. Dávka v některých studiích dosahovala 90 g denně, ale ve většině nebyla tak vysoká.
Jaké jsou výhody suplementace syrovátkových bílkovin?
Účinky na glykémii
Jedním z klíčových zjištění přehledu bylo, že suplementace syrovátkových bílkovin významně zlepšuje několik ukazatelů souvisejících s metabolismem glukózy a citlivostí na inzulin. Konkrétně analýza ukázala významné snížení hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c), který vypovídá o hladině glukózy v krevních buňkách za poslední týdny, inzulinu, hormonu, který řídí hladinu cukru, a modelu hodnocení homeostatické inzulinové rezistence (HOMA-IR), který popisuje citlivost tkání na inzulin.
Účinky na lipidy
Zajímavé je, že suplementace syrovátkových bílkovin měla příznivý vliv i na lipidové parametry. Studie ukázala, že ve skupině, která konzumovala syrovátku, se významně snížily hladiny triglyceridů, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. To je důležité mít na paměti, protože při těžkém diabetu zpravidla vzniká problém i s kontrolou ukazatelů, které vypovídají o riziku aterosklerózy.
Používání proteinových doplňků u diabetu
Jedna porce proteinového doplňku, která obvykle obsahuje přibližně 20-30 gramů bílkovin, může pokrýt celou potřebu bílkovin v jednom jídle. Obvyklá doporučení pro množství přijímaných bílkovin se obvykle pohybují v rozmezí 1,2 až 2,0 g na kilogram tělesné hmotnosti za den. To znamená, že pro osobu vážící 70 kg lze doporučit až 140 g bílkovin denne.
Dvě až tři porce proteinových doplňků mohou pokrýt přibližně 40-90 gramů, což je 30 až 60 % denní potřeby bílkovin. Zde je třeba poznamenat, že tyto živiny mají vysoký bezpečnostní profil a většina lidí je dobře snáší.
Tyto živiny jsou velmi snadno a rychle stravitelné, takže v souvislosti s léčbou diabetu je syrovátkové bílkoviny nejlépe kombinovat s potravinami bohatými na vlákninu a komplexními sacharidy, jako jsou celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina nebo semena, aby se stabilizovala hladina cukru v krvi. Důležitou roli mohou hrát také nenasycené mastné kyseliny, například z rostlinných nebo rybích olejů, které mají protizánětlivý účinek.
Co je třeba mít na paměti?
U osob s diagnostikovanou cukrovkou je vhodné konzultovat užívání doplňků stravy s odborníkem, zejména pokud vám lékař již předepsal nějaké léky. Pro ty, kteří jsou před diabetem nebo prostě chtějí změnit své návyky a zotavit se z dlouhého období konzumace nevhodné stravy, lze zvážit přírodní prostředky, jako je skořice nebo berberin. Značnou pozornost ve výzkumu v současné době získávají také chróm nebo probiotika.
Zdroj:
Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Lipids Health Dis 19, 209 (2020). https://doi.org/10.1186/s12944-020-01384-7
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.