Aminokyseliny - vlastnosti, druhy, účinky

Když se podíváme na téma aminokyselin, rychle dojdeme k závěru, že se jedná o poměrně rozsáhlé znalosti, které pokrývají prakticky všechny aspekty našeho života. Úloha aminokyselin je důležitá zejména z hlediska trénujících lidí, ale nejen z hlediska sportovců. 

aminokyseliny

  1. K čemu potřebujeme aminokyseliny?
  2. Co jsou to aminokyseliny?
  3. Bílkovinné a nebílkovinné aminokyseliny - o co se jedná?
  4. Přírodní chuť aminokyselin
  5. Co ještě stojí za to vědět o aminokyselinách?
  6. Jak aminokyseliny fungují a jaká je jejich úloha v těle?
  7. K čemu slouží aminokyseliny? 

K čemu potřebujeme aminokyseliny?

Klíčovou roli hraje metabolické zdraví. Aminokyseliny mají v našem těle mnoho důležitých funkcí. Tyto funkce se značně liší v závislosti na tom, kterou aminokyselinu bereme v úvahu. Pro ty, kteří trénují, je nejdůležitější informace, že různé konfigurace aminokyselin vytvářejí bílkoviny, které jsou velmi potřebné pro ty, kteří trénují, aby vybudovali dostatek svalů.

Aminokyseliny lze rozdělit na exogenní a endogenní. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jak fungují jednotlivé složky obou skupin? Jakou funkci mají v našem těle a kde je můžeme získat? Proč je důležité přijímat správné množství aminokyselin? V následujícím textu na všechny tyto otázky odpovíme.

Co jsou to aminokyseliny?

Aminokyseliny jsou sloučeniny klasifikované jako organické, pro jejichž strukturu je charakteristické, že mají v molekule minimálně jednu základní aminoskupinu a kyselinovou hydroxylovou skupinu. Proto je pro ně charakteristické, že jsou řazeny jak mezi zásady, tak mezi kyseliny, protože vykazují tyto typy působení.

Bílkovinné a nebílkovinné aminokyseliny - o co se jedná?

Aminokyseliny jsou základními stavebními kameny všech bílkovin a 20 z nich plní stavební funkci. Nazývají se také bílkovinné aminokyseliny, které vedle prolinu patří do skupiny alfa-aminokyselin.

muž pije aminokyseliny během tréninku

Jelikož existují bílkovinné aminokyseliny, existuje také skupina nebílkovinných aminokyselin. Přestože nevytvářejí bílkoviny, vykazují specifické fyziologické funkce, které jsou pro správné fungování lidského těla nezbytné. Jednou z nejpopulárnějších aminokyselin ve světě sportu je beta-alanin, který je mimo jiné součástí silného antioxidantu koenzymu A.

Aminokyseliny jsou díky své specifické chemické struktuře, která se podobá struktuře soli, bílé krystalické sloučeniny. Jejich bod tání je velmi vysoký a všechny jsou rozpustné ve vodě. Z hlediska možnosti reakce s vodou je nejrozpustnější prolin.

Přírodní chuť aminokyselin

Z organoleptického, chuťového hlediska jsou aminokyseliny obvykle chuťově indiferentní, připomínají mírně slanou nebo mírně hořkou chuť. Za zmínku stojí pouze tryptofan, který je 40krát sladší než cukr.

Co ještě stojí za to vědět o aminokyselinách?

Pokud bychom chtěli přesně rozdělit všechny aminokyseliny, které jsme uvedli v textu, z hlediska chemické rozmanitosti, možností by bylo mnoho. My se však zaměříme na jejich hlavní dělení, které dělí primární aminokyseliny takto. Endogenní aminokyseliny jsou aminokyseliny, které si lidské tělo dokáže vyrobit samo. To znamená, že jejich příjem potravou není nijak zvlášť důležitý a při sestavování jídelníčku sportovce není třeba se na tento aspekt výrazněji zaměřovat.

Endogenní aminokyseliny

Do skupiny endogenních aminokyselin patří aminokyseliny jako alanin, asparagin, cystein, glycin, glutamin, kyselina asparagová, kyselina glutamová, prolin, serin, tyrosin, cystin, citrulin, homoserin, hydroxylysin, hydroxyprolin, karnitin, kyselina gama-aminomáselná, ornitin a taurin.

Exogenní aminokyseliny jsou aminokyseliny, které byly označeny jako esenciální. To znamená, že si je naše tělo nedokáže vyrobit samo, a proto by mělo být prioritou dostat je do těla při sestavování zdravé a vyvážené stravy. Na trhu je mnoho přípravků, které umožňují doplnit stravu právě o tento typ aminokyselin. Do této skupiny patří fenylalanin, izoleucin, leucin, lysin, metionin, threonin, tryptofan a valin.

Relativně exogenní aminokyseliny

Stále však existují aminokyseliny, které jsou považovány za relativně exogenní. Patří mezi ně aminokyseliny, jako je arginin a histidin. Organismus mladého člověka je není schopen produkovat v dostatečném množství, ale dospělý člověk je již schopen pokrýt denní potřebu těchto látek.

Dalším důležitým dělením, které bylo zmíněno na začátku textu, je dělení aminokyselin na bílkoviny a nebílkoviny. Existuje také dělení, které klasifikuje aminokyseliny podle jejich aminoskupiny (alfa, beta, gama) a také podle polarity postranního řetězce, což už je v typické chemii užitečnější. 

aminokyseliny

Jak aminokyseliny fungují a jaká je jejich úloha v těle?

Všechny aminokyseliny, z nichž se v těle vytvářejí bílkoviny, mají specifickou úlohu.

Nejdůležitějšími z nich jsou:

Fenylalanin 

Jedná se o esenciální aminokyselinu, která tvoří základ struktury bílkovin. Bez dostatečného množství fenylalaninu navíc může dojít k rozvoji deprese, proto je nezbytný pro správné fungování lidského nervového systému.

Tato aminokyselina se také používá při farmakologické léčbě například migrény. Z hlediska metabolických funkcí ovlivňuje tato aminokyselina činnost štítné žlázy a nadledvinek, protože je zodpovědná za správné množství hormonů produkovaných těmito orgány.

Z hlediska množství může být zdraví nebezpečný jak nadbytek, tak nedostatek fenylalaninu. Předávkování fenylalaninem je obtížné, pokud se spoléháte na zdravou a vyváženou stravu, a problém je akutnější u lidí, kteří trpí fenylketonurií. Z tohoto důvodu se nemocní musí vyhýbat potravinám, které jsou zdrojem fenylalaninu. Mezi tyto produkty patří maso, ryby, mléko, sýry, obilné výrobky a dokonce i ovoce a zelenina.

Tryptofan 

Je součástí lidských bílkovin, a proto patří do skupiny esenciálních aminokyselin. Je součástí hormonu serotoninu, který je často označován jako hormon štěstí, protože jeho dostatečná hladina je zodpovědná za to, že se cítíme dobře a jsme šťastní. V lidském těle prochází přeměnami, jejichž výsledkem je tvorba melatoninu, který je zodpovědný za fungování našeho těla během dne, pokud jde o spánek.

Dostatečné množství tryptofanu v našem těle je zodpovědné za správnou syntézu vitaminů, jako je niacin a pyridoxin. Nejlepšími zdroji tryptofanu ve stravě jsou banány a mléčné výrobky. Nedostatek tryptofanu vede ke snížení imunity, vyššímu riziku deprese, nespavosti nebo úzkosti.

Skupina BCAA

BCAA MAX SUPPORT

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA) zahrnují valin, leucin a izoleucin a tvoří skupinu esenciálních aminokyselin pro naše tělo, které určují mnoho energetických a metabolických změn, stejně jako těch, které jsou pro sportovce důležitější, jako je ovlivnění poměru testosteronu a kortizolu. Protože patří mezi esenciální aminokyseliny, vyskytují se ve významném množství v živočišných bílkovinách, ale některé rostlinné bílkoviny jsou na BCAA také bohaté.

Nedostatky spojené s dostatečným množstvím aminokyselin s rozvětveným řetězcem ve stravě jsou velmi vzácné a obvykle souvisejí s extrémní podvýživou nebo metabolickými poruchami, které ovlivňují vstřebávání aminokyselin v trávicím systému.

Potřeba BCAA pro dospělého člověka činí přibližně 40 mg denně na kg tělesné hmotnosti pro leucin, 17-25 mg pro valin a přibližně 19 mg pro izoleucin. Vzhledem k významnému vlivu na úroveň regenerace oceňují sportovci přídavek BCAA ve formě doplňku stravy, který užívají před tréninkem.

Methionin 

Ve svém složení obsahuje atom síry. Patří do skupiny esenciálních aminokyselin. V těle je mimo jiné zodpovědný za syntézu cholinu a lecitinu, čímž ovlivňuje schopnost prevence aterosklerotických onemocnění nebo steatózy jater.

Správné množství ve stravě zabraňuje lámavosti nehtů, zlepšuje také vzhled vlasů (posiluje je a zabraňuje jejich vypadávání) nebo udržuje pokožku v bezvadném stavu. Nedostatek metioninu může mít vliv na duševní poruchy, jako jsou deprese a úzkost. Nejlepšími zdroji methioninu ve stravě jsou rýže, prosné kroupy, pšeničné otruby, houby, luštěniny, ryby a maso.

Lysin 

Poslední aminokyselina na našem seznamu je spojována s využitím při výrobě tělesných bílkovin. Je hlavní složkou bílkovin kůže, šlach, chrupavek nebo kostí. Dostatečné množství lysinu ovlivňuje metabolismus vápníku v našem těle a napomáhá jeho lepšímu vstřebávání v tenkém střevě. Posiluje také imunitu, takže náš imunitní systém pracuje efektivněji.

Lysin se nachází v potravinách, jako jsou vejce, drůbež, maso, sýry, luštěniny a ryby. Jeho nedostatek je velmi obtížný a u zdravých lidí, kteří nejsou na eliminační dietě, se prakticky nevyskytuje.

K čemu slouží aminokyseliny? 

silový trénink - skupina osob

Pokud se podíváme na aminokyseliny z hlediska jejich chemické rozmanitosti, najdeme je prakticky ve všech potravinářských výrobcích i v mnoha průmyslových odvětvích. Nikoho nepřekvapí, že většinu jejich výskytu tvoří potravinářský průmysl, protože je přirozené, že vytvářejí bílkoviny.

Aminokyseliny se používají také v kosmetice jako přísada do krémů, pleťových vod nebo šamponů určených k péči o pleť, vlasy a nehty.

Aminokyseliny se však hojně využívají ve sportovní suplementaci. Ti, kteří zde trénují, používají především směsi aminokyselin BCAA a také EAA, které se používají v potréninkovém období. Běžně se také doplňuje arginin, lysin, směsi alaninu a beta-alaninu s cílem zvýšit výkonnost.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení