Zázvor – na co pomáhá? Jak ho používat?

Zázvor lékařský (Zingiber officinale Roscoe) je jednou z nejstarších užitkových rostlin pocházející z Asie, Blízkého východu a Afriky. Získal si reputaci jak koření, tak suroviny s významem v fitoterapeutii. V současné době jsou jeho vlastnosti předmětem četných výzkumů, včetně studií na lidech. Vědecký zájem o zázvor je způsoben především přítomností četných bioaktivních látek, které určují jeho organoleptické vlastnosti a potenciál použití.

zázvor

  1. Vzhled a výskyt zázvoru
  2. Použití zázvoru
  3. Pomocné účinky zázvoru

Vzhled a výskyt zázvoru

Zázvor lékařský patří do čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae), do které patří také druhy jako kurkuma (Curcuma longa) a kardamon (Elettaria cardamomum). V současné době se pěstuje v mnoha regionech světa s podobnými podmínkami, včetně Indie, Číny, Nigérie, Indonésie, Thajska a Jamajky.

Jeho hlavním užitkovým orgánem je oddenek, tj. podzemní stonek, který se vyznačuje hlíznatým tvarem, rozvětvenou strukturou a světle žlutou až šedohnědou barvou povrchu. Oddenek je pokryt tenkou slupkou, která s věkem zesiluje a korkovitě ztvrdne. V příčném řezu má oddenek světle krémovou barvu, někdy s mírně nazelenalým nebo narůžovělým odstínem.

Rostlina dosahuje výšky až jednoho metru a vytváří rovnoměrné, kopinaté listy dlouhé až 20 cm a kláskovité květenství zelené až žlutavé barvy s fialovými skvrnkami. Oddenky se sbírají nejčastěji po 8–10 měsících vegetace, přičemž jejich zralost ovlivňuje intenzitu chuti a aroma.

Použití zázvoru

zázvor

Zázvor má široké kulinářské využití jak v čerstvé formě, tak i v sušené, mleté, nakládané, kandizované a také jako přísada do past a extraktů. V asijské kuchyni se používá k dochucení masových, rybích a zeleninových pokrmů. V evropské kuchyni se používá především v pekařských výrobcích, jako jsou perníky, kořeněné koláče, sušenky a hřejivé nápoje, např. svařené víno.

Zázvor se také používá k aromatizaci čajů, likérů a zázvorového piva, zejména v britské a karibské tradici. Nakládaný je neodmyslitelnou přísadou sushi, kde slouží mimo jiné k očištění chuťových buněk mezi různými druhy ryb. V doplňcích stravy se zázvor nejčastěji používá v dávkách 1–3 g/den po dobu 4–12 týdnů, přičemž výraznější účinky jsou pozorovány při dávkách ≥2–3 g/den, nejlépe ve formě standardizovaného extraktu obsahujícího alespoň 5 % gingerolů.

Pomocné účinky zázvoru

žena - zdravá játra

Krevní tlak a cukr

Suplementace zázvorem byla spojena se snížením krevního tlaku, zejména u osob mladších 50 let, které užívaly alespoň 3 gramy denně. U pacientů s diabetem 2. typu byla pozorována nižší hladina glukózy nalačno, glykovaného hemoglobinu (HbA1c, angl. hemoglobin A1c) a krevního tlaku.

Nadváha a obezita

U osob s nadváhou nebo obezitou byl zázvor spojen se snížením tělesné hmotnosti, poměru pasu k bokům a indexu inzulinové rezistence (HOMA-IR, angl. Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) při zvýšení koncentrace lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL, angl. high-density lipoprotein).

Další použití

Užívání zázvoru bylo také spojeno s nižšími koncentracemi C-reaktivního proteinu (CRP), faktoru nádorové nekrózy alfa (TNF-α), interleukinu 6 (IL-6) a malondialdehydu (MDA) malondialdehyde), stejně jako s vyšší aktivitou glutathionperoxidázy (GPx), což naznačuje ochranný potenciál vůči buňkám a tkáním organism.

Stav jater

U osob s nealkoholickým ztučněním jater (NAFLD, angl. non-alcoholic fatty liver disease) byla suplementace spojena s nižší aktivitou alaninaminotransferázy (ALT, angl. alanine aminotransferase) a zlepšením HOMA-IR. U revmatických onemocnění zázvor zmírňoval bolest a snižoval zánětlivé markery. U těhotných žen zmírňoval nevolnost a zvracení, zatímco u onkologických pacientů snižoval četnost akutního zvracení po chemoterapii.

Zdroje:

  • Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2019;33(6):1639-1647. doi:10.1002/ptr.6362
  • Ebrahimzadeh A, Ebrahimzadeh A, Mirghazanfari SM, Hazrati E, Hadi S, Milajerdi A. The effect of ginger supplementation on metabolic profiles in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2022;65:102802. doi:10.1016/j.ctim.2022.102802
  • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi:10.1080/10408398.2018.1427044
  • Pourmasoumi M, Hadi A, Rafie N, Najafgholizadeh A, Mohammadi H, Rouhani MH. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018;43:28-36. doi:10.1016/j.phymed.2018.03.043
  • Jalali M, Mahmoodi M, Moosavian SP, et al. The effects of ginger supplementation on markers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020;34(8):1723-1733. doi:10.1002/ptr.6638
  • Sheikhhossein F, Borazjani M, Jafari A, et al. Effects of ginger supplementation on biomarkers of oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:111-119. doi:10.1016/j.clnesp.2021.07.010
  • Zhou Q, Peng Y, Chen F, Dai J. Ginger supplementation for the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Afr Health Sci. 2023;23(1):614-621. doi:10.4314/ahs.v23i1.65
  • Mathieu S, Soubrier M, Peirs C, Monfoulet LE, Boirie Y, Tournadre A. A Meta-Analysis of the Impact of Nutritional Supplementation on Osteoarthritis Symptoms. Nutrients. 2022;14(8):1607. Published 2022 Apr 12. doi:10.3390/nu14081607
  • Letarouilly JG, Sanchez P, Nguyen Y, et al. Efficacy of Spice Supplementation in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Literature Review. Nutrients. 2020;12(12):3800. Published 2020 Dec 11. doi:10.3390/nu12123800
  • Gao P, Chen B, Wang L. Effectiveness of ginger supplementation in alleviating hyperemesis gravidarum: a systematic review and meta-analysis. Am J Transl Res. 2025;17(3):1568-1579. Published 2025 Mar 15. doi:10.62347/TXKV6669
  • Choi J, Lee J, Kim K, Choi HK, Lee SA, Lee HJ. Effects of Ginger Intake on Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2022;14(23):4982. Published 2022 Nov 23. doi:10.3390/nu14234982
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán