Kasein je frakce mléčných bílkovin, které se oddělí od syrovátky a vytvářejí sraženinu při výrobě sýra. Kasein patří mezi bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou, protože se vyznačuje vzorovým aminogramem, tedy složením aminokyselin, které zajišťuje optimální průběh syntézy bílkovin v našem organismu.
![kasein - mléko]()
- Anabolická aktivita
- Odkud pocházejí kontroverze?
- Kazomorfina versus morfina
- Jak tento problem interpretovat?
- Jak to vysvětlují odborníci?
- Kazeina vládne
Anabolická aktivita
Syntéza bílkovin je jedním z nejdůležitějších metabolických procesů, který udržuje vysokou fyzickou výkonnost a zdravotní kondici našeho organismu. Výzkumy přitom prokázaly, že kasein je s největší pravděpodobností bílkovinou s nejvyšší anabolickou aktivitou, tedy schopností stimulovat syntézu bílkovin (včetně budování svalů) v lidském organismu.
Odkud pocházejí kontroverze?
Takzvaná kaseina je ve skutečnosti směsí většího počtu bílkovin ze skupiny kaseinů. Kaseiny tvoří téměř 80 % bílkovin přítomných v kravském mléce. Třída kaseinů zahrnuje čtyři různé podtypy: α-s1-kasein, α-s2-kasein, κ-kasein a β-kasein (beta kasein), který je jedním z nejpočetnějších podtypů a tvoří asi 30 % celkové hmotnosti kaseinů v kravském mléce.
A právě beta kasein je zdrojem problémů a nedorozumění, o kterých již mnoho čtenářů bezpochyby slyšelo. V tomto textu se pokusím posoudit, do jaké míry je tento problém reálný a do jaké míry je imaginární.
Jádro problému
![žena s proteinovým doplňkem]()
Genetická charakteristika dojnic ukázala, že existuje 13 genetických variant beta kaseinu, mezi nimiž převládají varianty A1 a A2, nejčastější u dojnic chovaných po celém světě. Rozdíl mezi oběma genetickými formami spočívá v jediné mutaci, která vede k výměně jedné aminokyseliny v pozici 67 proteinového řetězce beta kaseinu; ve variantě A1 histidin nahrazuje prolin, který ve variantě A2 zůstává nezměněn. Tato mutace je údajně výsledkem selekce skotu za účelem zvýšení mléčné užitkovosti krav.
Přítomnost histidinu ve variantě A1 beta kaseinu umožňuje lidským žaludečním a střevním enzymům jeho štěpení, což vede k uvolnění peptidu beta kazomorfinu-7 (BCM-7) v procesu trávení, k čemuž nedochází v případě varianty A2 kvůli přítomnosti prolinu. Proto konzumace mléka a mléčných výrobků od jiných druhů mléčných zvířat, jako jsou ovce nebo kozy, které mají pouze variantu A2 beta kaseinu, nevede k uvolňování BMC-7 v zažívacím traktu.
Kazomorfina versus morfina
Jak se ukazuje, BCM-7 je peptid schopný vázat opioidní receptory nacházející se v centrální nervové soustavě a trávicím traktu člověka, tedy teoreticky působí stejně jako morfin, od čehož je odvozen i jeho název – kazomorfina. V souvislosti s tím může BCM-7 potenciálně ovlivňovat fyziologii trávicího traktu a také působit na jiné struktury organismu, například na nervový, kardiovaskulární, hormonální nebo imunitní systém.
Studie skutečně prokázaly souvislost mezi konzumací kaseinu A1 a zdravotními problémy, jako je laktózová intolerance, autismus, cukrovka typu 1, kardiovaskulární onemocnění, syndrom náhlého úmrtí kojenců a chronická zácpa u dětí.
Jak tento problem interpretovat?
![žena se šejkem]()
Někteří spotřebitelé, se kterými jsem měl příležitost diskutovat, interpretují výsledky těchto studií tak, že konzumace kravského mléka a mléčných výrobků (včetně vysokoproteinových doplňků stravy na bázi kaseinu) vede k rozvoji žaludečních potíží, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a duševních chorob.
To je samozřejmě absurdní!
Kdyby tomu tak bylo, většina z miliardů spotřebitelů mléka a mléčných výrobků by byla populací těžce nemocných lidí. Jak vyplývá z nedávno zveřejněného rozsáhlého přehledu aktuálního stavu výzkumu, problém kaseinu A1 a peptidu BCM-7 se týká pouze úzké skupiny osob s určitými potravinovými intolerancemi, chronickými onemocněními nebo duševními poruchami.
Jak to vysvětlují odborníci?
V našem zažívacím traktu funguje dipeptidylpeptidáza IV (DPP-IV), která je hlavním enzymem odpovědným za rozklad peptidů na volné aminokyseliny. DPP-IV je také hlavním enzymem odpovědným za rozklad BCM-7. Za normálních fyziologických podmínek je BCM-7 v trávicím traktu rozložena tak rychle, že nikdy nedosáhne koncentrace, při které by mohla mít nepříznivé účinky na zdraví. Zajímavé je, že v nízkých dávkách se BCM-7 paradoxně ukázalo jako látka velmi prospěšná pro zdraví, mimo jiné díky protizánětlivému účinku v oblasti střev.
Výše uvedené zdravotní problémy jsou spojeny s inhibicí aktivity enzymu DPP-IV, poruchou střevní mikroflóry a zvýšenou propustností střevní bariéry, což vede k udržení relativně vysokých koncentrací peptidu BCM-7 v zažívacím traktu a krevním oběhu a k výskytu nežádoucích příznaků jeho nadměrné aktivity.
Kazeina vládne
Lidé s výše uvedenými potížemi obvykle vědí, že by měli konzumovat pouze mléčné výrobky bez kaseinu A1, tedy hlavně kozí a ovčí, jejichž konzumace zlepšuje jejich zdravotní stav. Lidé bez těchto potíží mohou pravděpodobně konzumovat běžné mléčné výrobky bez omezení. A vzhledem k aktuálnímu stavu výzkumu kaseinu by se jim to asi mělo dokonce doporučit...
Jak se totiž ukazuje, konzumace kaseinu může hrát významnou roli v ochraně našeho zažívacího traktu před rakovinou a v udržení správné hladiny cholesterolu a správného stavu zubů.
Zdroje:
- https://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_2514.pdf
- https://www.mdpi.com/2304-8158/12/17/3151).
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407276/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5149046/
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.