Z čeho se skládá syrovátkový protein?

Syrovátkové bílkoviny si ve světě výživy a sportu získaly oblibu ve formě koncentrátů (WPC) a izolátů (WPI). Jedná se o produkty, které při mimořádně vysokém bezpečnostním profilu vykazují překvapivě vysokou účinnost při zlepšování výkonnosti sportovců. Syrovátka tvoří velkou část mléčných bílkovin a skládá se především z esenciálních aminokyselin, které ovlivňují tvorbu vnitřních a vnějších tkání, hormonů, neurotransmiterů nebo imunitních buněk.

Ženy - Proteinový doplněk

  1. Co je syrovátka? 
  2. Co je ve složení syrovátkových bílkovin?
  3. Co syrovátkové bílkoviny poskytují ve stravě?

Co je syrovátka? 

Syrovátka je frakce bílkovin, která se odděluje při kyselém nebo enzymatickém zpracování mléčných výrobků při výrobě sýrů. Původně byla považována pouze za vedlejší produkt, kterému se v souvislosti s lidskou výživou věnovala jen malá pozornost. Byla rozpuštěna ve vodě odtékající ze sýra, takže ji bylo snadné ignorovat. Studium jeho vlastností bylo navíc omezeno skutečností, že tvořil pouze 20 % hmotnosti všech mléčných bílkovin. Postupem času však byl s rozvojem potravinářských technologií a optimalizací využití výrobních surovin objeven jeho nutriční potenciál. 

Aby byl hotový výrobek vhodný pro použití ve stravě sportovců a osob dbajících na zdraví, musí být syrovátka dehydratována a zbavena většiny tuků a sacharidů. Takto získaná syrovátková bílkovina je nyní jedním z nejdůležitějších produktů z hlediska biologické hodnoty bílkovin ve stravě. Koncentráty a izoláty syrovátkových bílkovin jsou pro lidský organismus stejně hodnotné jako slepičí bílky, které jsou považovány za standard. Důležité je nerozhodovat se pro čistou syrovátku v prášku, ale zvolit "čištěnou" syrovátkovou bílkovinu - WPC nebo WPI.

Co je ve složení syrovátkových bílkovin?

Ženy - Proteinový doplněk

Syrovátka je souhrnný název pro komplex menších bílkovin obsažených v mléce. Syrovátkové bílkoviny se skládají především z beta-laktoglobulinů (přibližně 50 %) a alfa-laktalbuminů (přibližně 20 %) a imunoglobulinů (přibližně 10 %), ale obsahují také sérový albumin, laktoferin nebo lysozym.

Tyto bílkoviny společně vytvářejí v syrovátce pro potravinářskou surovinu obzvláště vysoký obsah esenciálních aminokyselin. Nejdůležitější se zdají být aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), mezi něž patří leucin, izoleucin a valin. Nemělo by se také zapomínat, že stejně jako všechny mléčné výrobky dodává syrovátka tělu také vápník a určité množství hořčíku a draslíku, případně další minerální látky a vitaminy.

Co syrovátkové bílkoviny poskytují ve stravě?

Dostatečný přísun bílkovin je nezbytný mimo jiné pro: tvorbu neurotransmiterů a správnou funkci mozku a periferního nervového systému, správnou funkci svalů a jejich regeneraci po tréninku, posílení kostí a měkkých pojivových tkání včetně kůže nebo udržování imunitního systému v pohotovosti. 

Syrovátkové bílkoviny jsou jednou z mála potravin tak snadno dostupných a přitom tak bohatých na bílkoviny, které neposkytují významné množství tuků, sacharidů nebo soli. Syrovátkové přípravky jsou zpravidla obohaceny o sladká dochucovadla, takže jimi lze zpestřit jakýkoli sladký pokrm a upravit složení oblíbených sladkostí tak, aby byly šetrné ke kalorické bilanci. Navíc nevyžadují zdlouhavé zpracování před konzumací.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení