Alkohol a hořčík - snižuje vstřebávání hořčíku?

Konzumace nápojů obsahujících alkohol má řadu závažných fyziologických důsledků. Jedním z jejich projevů je mnohem horší ranní pocit, známý jako kocovina. Jedním z hlavních důvodů špatného pocitu po večírku s alkoholem je ztráta elektrolytů, jednoduše řečeno dehydratace.

alkohol

  1. Vlastnosti hořčíku
  2. Jak alkohol ovlivňuje hořčík?
  3. Zdroje, doplňování hořčíku

Vlastnosti hořčíku

Hořčík patří mezi zvláštní minerální prvky. Je to intracelulární elektrolyt, což znamená, že přispívá k rovnováze vody a elektrolytů v těle, ale také vstupuje spolu s vápníkem do složení kostí a podílí se na několika stovkách biochemických přeměn, včetně těch, které souvisejí se syntézou hormonů nebo DNA. Je nezbytný i pro srdeční činnost, normální záměrné stahy kosterních svalů nebo regulaci excitačního a inhibičního vedení v nervech. Velká role je hořčíku přisuzována právě v souvislosti s funkcí mozku a nervového systému. Mimo jiné umožňuje koncentraci pozornosti nebo schopnost zklidnění před spánkem.

Jak alkohol ovlivňuje hořčík?

Jedním z nejznámějších fyziologických účinků konzumace alkoholu je zvýšená diuréza, tj. vylučování moči. Zásoby hořčíku i dalších elektrolytů, jako je sodík a draslík, jsou pak vyčerpány.

V průběhu času, jak se alkoholismus rozvíjí, dochází k postupnému vyplavování zásob hořčíku z tkání pro pokrytí aktuálních potřeb (např. metabolismus, syntéza hormonů). Zajímavé je, že po chronickém vyplavování hořčíku alkoholem začne tělo aktivovat obranné procesy a začne tento prvek šetřit snížením vylučování močí.

muž s kocovinou - bolest hlavy

Nedostatek hořčíku u uživatelů alkoholu představuje hrozbu nejen z hlediska vodních elektrolytů, ale také z neurologického hlediska. Některé mechanismy vzniku závislosti totiž nepřímo souvisejí se stavem hořčíku v těle.

Tento prvek například umožňuje relaxaci před spánkem a optimalizuje jeho kvalitu, takže při vyčerpání jeho zásob se mohou objevit problémy s usínáním. Protože alkohol působí na nervový systém depresivně, někteří lidé s příznaky nedostatku hořčíku mohou podvědomě začít pít stále více, aby usnuli, což je velmi nebezpečné pro zdraví a život.

Zdroje, doplňování hořčíku

Určité množství hořčíku je obsaženo v pitné vodě, ale jeho množství ve vodovodní vodě, převařené vodě, filtrované vodě nebo balené pramenité a minerální vodě se značně liší. Pokud nepijete vody se střední a vysokou mineralizací, je vhodné se zaměřit na přísun hořčíku z potravin a jeho doplňování.

V potravinách se hořčík nachází v zelené listové zelenině a luštěninách, bohatým zdrojem jsou také ořechy, semena a obiloviny. O něco menší množství se nachází v zelenině, například v bramborách, a v živočišných produktech, například v rybách.

Pokud není vaše strava příliš pestrá a pokud vedete velmi aktivní život nebo často užíváte povzbuzující látky, jako je alkohol, stojí za to zvážit doplňky stravy. Hořčíkové přípravky obsahují vysoké dávky dobře vstřebatelných chemických forem hořčíku, jako je citrát, malát, laktát nebo diglycinát.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení