Vrozená a získaná imunita - co jíst pro imunitu?

Zima je roční období, které je spojeno s mnoha zvláštními aktivitami. Sáňkování, lyžování, stavění sněhuláka... Bohužel polská zima je už několik let zvláštní. V mnoha regionech jsou teploty na plusové straně, doprovázené četnými dešti, vichřicemi apod. A to bohužel neprospívá zdraví mnoha z nás, a ne nadarmo se říká, že podzim a zima jsou nemocným obdobím.

žena v kuchyni - odolnost

  1. Co je to imunita?
  2. Potraviny na posílení imunity v zimě
  3. Shrnutí

Určitě jste si však ve svém okolí všimli, že existují lidé, kteří jsou nonstop nakaženi nachlazením, ale i takoví, které „nepostihlo“ nic. To jsou rozdíly spojené s imunitou.

Co je to imunita?

Naše tělo má imunitní systém, který nás chrání před škodlivými organismy, lékařsky nazývanými „patogeny“. Imunitu můžeme rozdělit na vrozenou a získanou.

Vrozená imunita

Imunitní systém v lidském těle je složitý systém různých imunitních buněk, protilátek a fyzických bariér, které brání průniku patogenů nebo vzniku onemocnění. Působí nejen proti patogenům, ale také proti všem alergenům, toxinům a škodlivinám z prostředí.

První obranná linie zahrnuje fyzické bariéry, jako je povrch kůže a sliznic, včetně nosu, žaludku, střev atd. Tento obranný mechanismus, který je připraven na hrozby i bez předchozího kontaktu s nimi, se nazývá vrozená imunita. Všichni ji máme od narození a její účinnost je dědičná. Brání škodlivým organismům nebo látkám, aby se dostaly do našeho těla. Ale co když se dovnitř dostanou?

žena jablko

Získaná imunita

Silný imunitní systém neznamená absenci infekcí - znamená to, že tělo ví, jak se s nimi vypořádat. Je také přirozené, že se do našeho těla dostanou mikroorganismy nebo škodlivé látky zvenčí. Jen musíme mít dostatečně dobrý imunitní systém, abychom těmto mikroorganismům zabránili způsobit onemocnění. A právě zde hraje velkou roli získaná imunita.

Náš imunitní systém již od útlého věku identifikuje každou cizorodou látku, která se dostane do našeho těla, a učí se, jak se s ní vypořádat. Za tímto účelem produkuje speciální imunitní buňky. Ukazuje se, že velký význam má to, co jíme, protože správné potraviny mohou našemu imunitnímu systému pomoci.

Imunitní regulace

Mezi vlastnosti posilující imunitu lze zařadit antioxidační, protirakovinné, antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Přehnaná reakce imunitního systému je však také škodlivá. Například alergie a intolerance jsou přehnanou reakcí imunitního systému na určité látky. Proto je důležitá také regulace imunitního systému, kterou některé potraviny podporují.

Potraviny na posílení imunity v zimě

Citrusové plody - zdroj vitaminu C a polyfenolů

Pokud hovoříme o „zimní“ imunitě, měli bychom rozhodně začít zmínkou o citrusových plodech. Jelikož se jedná především o „zimní“ ovoce, v tomto ročním období je snadno najdete na pultech obchodů.

Citrusové plody obsahují vitamin C a bioaktivní polyfenoly, jako je hesperidin, neuritin a naringin. Zatímco vitamin C udržuje integritu imunitních bariér a podporuje funkci imunitních buněk, polyfenoly vykazují protizánětlivé účinky a snižují zánětlivé markery.

Tato kombinace vede k regulované a účinné imunitní obraně proti patogenům.

Kefír a jogurt - probiotika

kefír

Zdravá mikroflóra neboli mikroorganismy, které žijí v našem těle, zejména ve střevech, pomáhají udržovat integritu střevní sliznice, která brání průniku patogenů a škodlivých částic do těla. Výrobky, jako je kefír a jogurt, obsahují zdravé bakterie, které tvoří dobrou mikroflóru.

Česnek - alicin

Česnek je tradičním prostředkem proti zimním infekcím. Obsahuje speciální sloučeninu zvanou alicin, která reguluje imunitní systém. Kromě toho má česnek antibakteriální vlastnosti.

Granátové jablko - antokyany a kyselina ellagová

Granátová jablka jsou dalším známým zimním ovocem. Jsou bohatá na bioaktivní látky a jsou známá svým silným obsahem antioxidantů a protizánětlivých látek, zejména polyfenolů, jako jsou antokyany a kyselina ellagová.

Červeno-fialové ovoce - zdroj resveratrolu

hroznové a granátové jablko

Vyplatí se také sáhnout po tmavém ovoci, jako jsou borůvky, tmavé hrozny nebo švestky. Kromě mnoha vitaminů a minerálů obsahují také resveratrol. Jedná se o polyfenol, který patří do skupiny flavonoidů. Má protizánětlivé vlastnosti, takže nás chrání před záněty v těle a posiluje imunitu.

Oves a houby - beta-glukan

Mají oves a houby něco společného? Ukázalo se, že ano. Obojí je vynikajícím zdrojem beta-glukanu - polysacharidu, který se nachází v obilovinách nebo buněčných stěnách hub. Beta-glukany mohou pomoci aktivovat imunitní buňky a zvýšit jejich schopnost zabíjet patogeny, například fagocytózou.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je také jednou z oblíbených a energetických potravin pro zimní období. Obsahuje několik zdraví prospěšných složek, jako jsou polyfenoly, prokyanidiny a teobrominy, které pozitivně modulují imunitní systém. Kromě toho nás čokoláda „obšťastňuje“, protože obsahuje prekurzor molekuly štěstí, serotoninu, zvaný tryptofan. Tryptofan je jednou z esenciálních aminokyselin a stavebním kamenem pro syntézu serotoninu. Když jíte čokoládu, tryptofan v ní obsažený může přispívat k tvorbě serotoninu v mozku.

Shrnutí

Existuje celá řada potravin, které v zimě chrání naše tělo před infekcemi. Pamatujte, že volbou vyváženého životního stylu a stravy jste schopni chránit své fyzické i duševní zdraví a žádná zima pro vás nebude tak děsivá.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán