Nedostatky vitaminu D ve vyspělém světě patří mezi nejčastější nedostatky živin. Naše tělo si tento vitamín dokáže vyrobit při kontaktu pokožky se slunečními paprsky, ale toto množství není dostatečné. Vitamin D je navíc charakteristický pouze pro malou skupinu potravinářských výrobků, což je hlavní důvod obliby doplňků s jeho obsahem.
![kapky vitaminu d]()
- V čem je vitamín D?
- Kolik slunečního záření pro syntézu vitaminu D?
- Jaká je potřeba vitaminu D?
- Jaká forma vitaminu D je nejlepší?
V čem je vitamín D?
Vitamin D se v potravinách vyskytuje ve dvou formách. Prvním je vitamin D3 (připomíná vitamin D produkovaný tělem), tedy cholekalciferol. Je specifický pro živočišnou stravu. Bohaté jsou na něj především tučné studenovodní ryby, i když při pravidelné konzumaci mohou být jeho zdrojem i vejce.
Další potravinovou formou vitaminu D (D2) je ergokalciferol, který se nachází v neživočišných zdrojích potravy, jako jsou houby. Stále častěji se v obchodech můžete setkat i s obohacenými potravinářskými výrobky, jako jsou mléčné nebo cereální výrobky. Vitamin D je však v nejvyšších dávkách obsažen v doplňcích stravy.
Kolik slunečního záření pro syntézu vitaminu D?
Vystavení pokožky slunečnímu záření je nezbytné pro syntézu vitaminu D v těle. Toto záření v oblastech střední a severní Evropy nebo severu Spojených států však není rovnoměrné po celý rok. Aby byla endogenní (vnitřní) produkce účinná, světlo dopadající na povrch kožních buněk musí mít specifický poměr UVA a UVB paprsků, což se „děje“ pouze v letních měsících.
Aby se vitamín D syntetizoval efektivně, měl by člověk zůstat na slunci asi 30 minut denně, 3x týdně, od 11 do 16 hodin, s holýma rukama, nohama a obličejem. Tento proces je pomalejší u lidí s tmavší pletí a starších osob, stejně jako ve dnech s vysokou oblačností nebo znečištěním ovzduší.
Jaká je potřeba vitaminu D?
Úroveň tělesné potřeby vitaminu D se během života člověka zvyšuje. Děti do 1 roku by měly podávat přibližně 10 µg (400 IU) cholekalciferolu denně. Mezi 1. a 70. rokem se poptávka zvyšuje na 15 µg (600 IU), zatímco po „sedmdesátce“ se opět zvyšuje na 20 µg (800 IU).
Je však třeba připomenout, že úroveň spotřeby vitaminu D by se měla přizpůsobit hladině jeho metabolitu (25 (OH) D) v krvi, který je přímým ukazatelem stavu výživy. Kojenci by měli udržovat výsledky laboratorních testů 25 (OH) D nad 20 ng/ml (50 nmol/l), zatímco u dospělých by neměly být pod 30-50 ng (75 - 125 nmol).
Vitamin D ve formě kapslí i sublingválních kapiček je vysoce biologicky dostupný a může nahradit jeho nedostatky. K dispozici jsou také různé dávky, aby vyhovovaly Vašim potřebám. Nejlepší je vybrat si formu, která Vám nejvíce vyhovuje. Kapky jsou skvělou volbou pro lidi, kteří neradi polykají kapsle.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.