Vitamin C a další antioxidanty proti stárnutí

Stárnutí spojené s poruchami kognitivních funkcí je závažným problémem veřejného zdraví, který celosvětově postihuje přibližně 50 % lidí ve věku 60 let a více. Ve věku 80 let trpí demencí přibližně každý osmý člověk. Účinné strategie pro včasnou diagnostiku a léčbu se stále hledají. Jsou rovněž zapotřebí nové preventivní přístupy zaměřené na úpravu specifických rizikových faktorů.

Ginkgo biloba

  1. Co je to oxidační stres?
  2. Jaké jsou funkce volných radikálů?
  3. Jaké je riziko nadměrného oxidačního stresu?
  4. Vede oxidační stres k demenci?
  5. Působí suplementace vitaminem C proti demenci?
  6. Jaké další antioxidanty jsou pro mozek důležité?

Všechny dosud známé patofyziologické mechanismy spojené s Alzheimerovou chorobou souvisejí s oxidačním stresem. Proto se role antioxidantů, jako jsou některé vitaminy, zdá být slibná.

Co je to oxidační stres?

Oxidační stres je stav, kdy dochází k nerovnováze mezi produkcí volných radikálů a schopností organismu je rychle eliminovat nebo opravit škody, které způsobují. Ačkoli oxidační stres hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech, je důležité mít stále na paměti, že volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly, které mohou za nekontrolovaných podmínek poškodit buňky i bílkoviny, lipidy nebo DNA.

oxidační stres

Jaké jsou funkce volných radikálů?

Malá množství volných radikálů jsou potřebná ke stimulaci adaptace organismu na různé vnitřní a vnější faktory tím, že modifikují buněčné procesy, jako je buněčné dělení, apoptóza (programovaná buněčná smrt) nebo neuro-hormonální reakce. Zajímavé je, že je využívají imunitní buňky k ničení patogenů.

Jaké je riziko nadměrného oxidačního stresu?

Nadměrné množství volných radikálů může vést k poškození buněk, včetně nervových, a je spojováno s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Může také vést k poškození cév a je rizikovým faktorem aterosklerózy, hypertenze a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Samotné cévní problémy jsou rovněž spojeny s rizikem demence.

Poškození DNA způsobené volnými radikály může vést k mutacím a vzniku rakoviny a může také přispívat k procesu stárnutí tím, že poškozuje buňky a tkáně v těle. Tělo má komplexní obranný systém proti oxidačnímu stresu, který zahrnuje enzymy, jako je superoxiddysmutáza (SOD), kataláza a glutathionperoxidáza, a využívá malé molekuly s antioxidačními vlastnostmi z potravin, jako je vitamin C a E. Vlastnosti tohoto systému jsou však narušeny, pokud není dbáno na zdravý životní styl.

Vede oxidační stres k demenci?

Oxidační stres hraje klíčovou roli při vzniku demence, včetně Alzheimerovy choroby, prostřednictvím několika složitých molekulárních a buněčných mechanismů. Volné radikály a další reaktivní formy kyslíku mohou poškozovat buněčné složky, jako jsou lipidy a proteiny v buněčných membránách. Poškození lipidů buněčných membrán může vést ke snížení jejich pružnosti a zhoršení funkce receptorů, což negativně ovlivňuje komunikaci buněk v mozku.

Reaktivní formy kyslíku mohou poškozovat DNA, což vede k mutacím a abnormální expresi genů souvisejících s nervovými funkcemi, což může vést k narušení buněčných procesů nezbytných pro kognitivní schopnosti. Oxidační stres může také vyvolat zánětlivé procesy aktivací buněk mikroglie a astrocytů, tedy struktur, které chrání a vyživují nervy. Zánět v mozku může přispět k poškození neuronů a narušení synaptických spojení, což vede k příznakům demence.

Volné radikály mohou také poškozovat mitochondrie, což vede ke zhoršení buněčného dýchání a produkce energie. Nedostatek energie v nervových buňkách je známým faktorem zhoršování stavu mozku a periferního nervového systému.

Působí suplementace vitaminem C proti demenci?

Předchozí studie naznačily, že zvýšený příjem antioxidantů může snížit riziko kognitivních poruch, včetně Alzheimerovy choroby. Pro zkoumání souvislosti mezi příjmem antioxidantů a rizikem demence a zhoršení kognitivních funkcí byly vyhledány výsledky kohortových studií, v nichž účastníci uváděli příjem antioxidantů (strava a/nebo doplňky stravy). Do metaanalýzy bylo zahrnuto 73 studií s celkem více než 28 000 účastníky.

Index rizika Alzheimerovy choroby byl odhadnut na 0,70 u osob, které konzumují zdroje vitaminu C v potravě s dalšími doplňky. Vztah mezi příjmem vitaminu C a rizikem demence byl nepřímo úměrný, riziko se snižovalo přibližně o 2 % na každých 20 mg doplňku vitaminu C ve stravě.

Jaké další antioxidanty jsou pro mozek důležité?

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Rostliny, které se po staletí používají v přírodní medicíně, se často vyznačují vysokým obsahem antioxidantů. Příkladem je ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný. Jejich hlavními účinnými látkami jsou terpenoidy s vysokou antioxidační aktivitou.

K ověření účinnosti byla provedena metaanalýza studií o účincích ginkga na kognitivní funkce u lidí s příznaky demence. Kritéria pro zařazení do přehledu splnilo třináct studií s použitím standardizovaného extraktu, kterých se zúčastnilo 2381 pacientů. Metaanalýza byla provedena u devíti ze 13 studií.

Ve většině studií bylo pozorováno významné zlepšení výsledků použitých testů kognitivních funkcí. Výjimkou byly osoby s prokázanou Alzheimerovou chorobou a vaskulární demencí. Jako účinná dávka byla popsána denní dávka 240 mg.

Aronie

aronie

Cenné mohou být i produkty, které jsou denně dostupnější, jako jsou bobuloviny, například aronie, a zejména bioaktivní látky, které obsahují, například antokyany. Pro potvrzení účinků doplňků stravy nebo potravin na bázi bobulovin na kognitivní funkce u starších dospělých byl proveden přehled klíčových databází, v nichž byly vyhledány intervenční studie s lidskými účastníky provedené do března 2021.

Bylo vybráno celkem jedenáct článků; tyto studie byly provedeny mezi staršími lidmi bez známé kognitivní dysfunkce nebo mírné poruchy. Výsledky zahrnovaly obecné kognitivní a psychomotorické funkce, jakož i učení a paměť, „kapacitu“ pracovní paměti, exekutivní funkce a prokrvení mozku.

Jak bylo shrnuto, stávající důkazy naznačují, že doplňky stravy a potraviny na bázi bobulovin mají příznivý vliv na perfuzi mozku v klidovém stavu, kognitivní funkce, výkonnost paměti, výkonné funkce, rychlost zpracování a míru pozornosti.

Zdroje:

  • Zhou, F., Xie, X., Zhang, H., & Liu, T. (2023). Effect of antioxidant intake patterns on risks of dementia and cognitive decline. European geriatric medicine, 14(1), 9–17. https://doi.org/10.1007/s41999-022-00720-7
  • Hashiguchi, M., Ohta, Y., Shimizu, M., Maruyama, J., & Mochizuki, M. (2015). Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. Journal of pharmaceutical health care and sciences, 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40780-015-0014-7
  • Bonyadi, N., Dolatkhah, N., Salekzamani, Y. et al. Effect of berry-based supplements and foods on cognitive function: a systematic review. Sci Rep 12, 3239 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-07302-4
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán