Střeva významně ovlivňují stav výživy, zdraví a dokonce i duševní stav. Vykazují vícesměrnou komunikaci s mnoha regulačními systémy v těle, která probíhá mimo jiné prostřednictvím specifických bakterií. Jedním z faktorů, který potenciálně ohrožuje pohodu střev a mikrobioty, je stres, zejména pokud je chronický.
- Úloha střeva při utváření zdraví
- Vliv stresu na střeva
- Boj proti účinkům stresu na střeva
Úloha střeva při utváření zdraví
Střeva mají zásadní význam pro udržení průběhu mnoha fyziologických reakcí, které nám umožňují těšit se dobrému zdraví. Jednou z hlavních cest, kterými se střeva podílejí na posilování organismu, je jejich účast na vstřebávání živin z potravy. Dostupnost mnoha aminokyselin (např. tryptofanu), minerálů (např. hořčíku) nebo vitaminů (např. vitaminu D) je do značné míry zodpovědná za psychickou kondici a rovnováhu neurotransmiterů spojených s tělesnými podněty typu bojuj nebo uteč a těch, které umožňují relaxaci.
Kromě toho střeva fungují jako bariéra, která chrání tělo před vstupem některých potenciálně škodlivých látek nebo mikroorganismů. Tento ochranný účinek je do značné míry způsoben bakteriemi přirozeně žijícími ve střevech a jimi vylučovanými bioaktivními sloučeninami. Ty mohou podporovat boj proti infekcím nebo zmírňovat záněty. Kromě toho se podílejí na vylučování neurotransmiterů řídících duševní pohodu (např. serotoninu).
Vliv stresu na střeva
Stres, zejména pokud má chronickou formu, má nepříznivý vliv na střeva. Toto působení vede ke snížení další tolerance vůči psychickému stresu a následně ke vzniku začarovaného kruhu. Na tomto kruhu se podílí několik procesů, které oslabují morfologický a funkční stav střeva.
No, zhoršuje se střevní motilita, takže se zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a zvyšuje se riziko usazování nestrávených zbytků. V důsledku zvýšeného zánětu dochází k senzibilizaci nervových spojení ve vnitřnostech, což často způsobuje bolest a nepříjemné pocity. Zhoršuje se také vylučování trávicích látek, což může vést k refluxní chorobě.
Těsné spoje ve střevech mohou ztratit stabilitu, což vede k oslabení sliznice, a složení a množství bakterií, které vykazují ochranný účinek, může být vážně narušeno. Všechny tyto aspekty v konečném důsledku zvyšují aktivitu bloudivého nervu, který spojuje vnitřnosti s mozkem a snižuje práh tolerance stresu. Tím se zhoršuje nejen emoční reakce na negativní události, ale také úroveň pozornosti v průběhu dne a zvyšuje se riziko zánětlivých střevních onemocnění, autoimunitních onemocnění nebo infekcí.
Boj proti účinkům stresu na střeva
Existuje několik způsobů, jak posílit ochranu střev při stresu. Velký vliv má vyvážená strava bohatá na vlákninu a kvašenou zeleninu a mléčné výrobky. Příznivý může být zvýšený přísun aminokyseliny glutaminu, která je energetickým substrátem pro imunitní buňky a stavebním kamenem střevních klků.
Kromě toho může mít pozitivní vliv individuálně přizpůsobená probiotická terapie nebo vícesměrné preparáty, jako je kanabidiol (CBD), který se podílí na zmírnění stresové reakce organismu a zánětu. Důležitá je také dostatečná hydratace a používání technik snižování stresu, které zahrnují učení se regulaci dýchání.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.