V boji proti kilogramům navíc používáme čím dál, tím novější a zajímavější podpůrné prostředky. Jedním z těch, které jsou známy a ceněny nejdéle, je CLA.
CLA, tedy konjugovaná kyselina linolová, je přírodní tuk, který se vyskytuje mezi jinými v mase a také v mléčných výrobcích. Vzniká během přeměny kyselin omega-6 působením přirozeně se vyskytujících enzymů anaerobních bakterií.
CLA – výhody pro naše zdraví
Četné výzkumy naznačují, že CLA přináší organismu komplexní výhody, působí jako antioxidant, působí také proti ateroskleróze a protinádorově (zejména v případě rakovině prsu).
Soustřeďme se však na účinek redukce tukové tkáně. V tomto směru bylo provedeno velmi mnoho výzkumů jak na zvířatech, tak na lidech.
Výzkum na lidech a zvířatech
Okázalé výsledky byly zaznamenány během pozorování zvířat. Zvláště oblíbeným a známým výzkumem je pozorování vlivu CLA na myši z roku 1998. V případě hlodavců byl po šestitýdenním podávání doplňku stravy s touto kyselinou pozorován pokles tukové tkáně o 70 % ve srovnání s kontrolní skupinou, které bylo podáváno placebo. Velmi dobré a slibné výsledky byly pozorovány také ve výzkumech prováděných na větších zvířatech. Údaje z tohoto výzkumu naznačují, že CLA ve stravě způsobuje snížení objemu tukové tkáně, a to v závislosti na podané dávce, a že odpověď organismu je největší během prvních 4 týdnů podávání doplňku stravy.
![]()
Účinnost CLA byla prověřována také výzkumy prováděnými na lidech. V metaanalýze z roku 2007, v níž bylo zohledněno 18 vysoce kvalitních výzkumů, bylo prokázáno, že CLA při dávce 3,2 g/den způsobuje odbourávání tukové tkáně u lidí. V roce 2012 se objevila analýza, ve které bylo hodnoceno dlouhodobé používání doplňků stravy s CLA u obézních osob a osob s nadváhou. Metaanalýza prokázala statisticky významný rozdíl v odbourání tělesné hmotnosti ve prospěch CLA ve srovnání s placebem (průměrný rozdíl je: -0,70 kg). Pro používání CLA za účelem odbourání tukové tkáně hovoří také výzkum z roku 2019, který prokázal, že tato kyselina ná významný vliv na zlepšení inzulinové senzitivity a také na hladinu leptinu. V tomto výzkumu bylo dokázáno, že ovlivňuje pokles hladiny tukové tkáně a může být nápomocna v boji s cukrovkou.
CLA - Dávkování
Přijímá se, že dávkování CLA má být v intervalu 1–3 g/den.
CLA může být potenciální podporou v boji proti nadbytečným kilogramům, musíme si však uvědomit, že základem pro odbourání tukové tkáně je správná výživa s energetickým deficitem, která je ideálně doplněna fyzickou aktivitou. Stojí za to zdůraznit, že ti, kdo získávají větší množství CLA ze stravy, jsou v menší míře vystaveni riziku různých nemocí, včetně cukrovky 2. druhu, nádorovým onemocněním a poruchám oběhové soustavy.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.