Trh s dietními sladkostmi je čím dál, tím více zaplněn novými nabídkami, nicméně nejširší skupinou výrobků jsou všem známé proteinové tyčinky.
Co je to proteinová tyčinka?
Takto nazýváme výrobky, v jejichž složení nacházíme větší množství proteinu ve srovnání s tradičními sladkostmi. Obvykle jsou jejich zdrojem mléčné (kasein, syrovátkový protein) a rostlinné proteiny.
Tyčinky navíc obsahují také sacharidy a tuky.
Při volbě proteinové tyčinky je nejdůležitější přečíst si její složení.
Abychom našli výrobek, který bude ten pravý pro zařazení do naší stravy, musíme se soustředit na tři hodnoty:
- správnou úroveň proteinu, která bude vyšší než 15 g na tyčinku,
- nízkou úroveň cukrů,
- nízkou úroveň nasycených mastných kyselin.
V tradičních tyčinkách je množství proteinů na úrovni okolo 2–8 g na tyčinku, v případě proteinových tyčinek je to v intervalu 10–25 g. Tradiční cukr nebo všeobecně používaný glukózo-fruktózový sirup jsou obvykle nahrazeny zdravější alternativou, tedy přírodními náhražkami cukru nebo sladidly. Díky těmto zákrokům dokáže být energetická hodnota takových tyčinek významně nižší. Zdroje tuků v tyčinkách jsou často podobné, jako v jejich komerčních konkurenčních výrobcích.
Co nám proteinová tyčinka poskytuje?
S ohledem na svoje složení může být zajímavou alternativou všeobecně konzumovaných sladkostí. Největší hodnotou tohoto výrobku je množství proteinů, které umožňuje částečně pokrýt spotřebu této tak velmi důležité složky stravy. Protože právě proteiny jsou zodpovědné za regeneraci, za náš imunitní systém nebo tvorbu hormonů. Právě tato složka musí být každodenně dodávána alespoň v množství 1 g na kilogram tělesné hmotnosti pro ty, kdo nejsou fyzicky aktivní, a v množství minimálně dvojnásobně vyšším pro fyzicky aktivní jedince. Úrovní sacharidů a tuků v naší stravě můžeme relativně hodně hýbat, ale dodávka proteinů musí být stabilní (kromě výjimečných stavů během nemoci).
![]()
S ohledem na nízkou úroveň rafinovaného cukru a použití náhradních sladidel, jsou proteinové tyčinky zajímavým zpestřením stravy pro ty, kdo bojují s cukrovkou, inzulínovou rezistencí nebo výkyvy hladiny cukru v krvi. S ohledem na použití polyolů, jinak také vícesytných alkoholů, pro něž je charakteristická sladká chuť, nižší kaloričnost a také jiný metabolismus než u tradičních cukrů, mohou být konzumovány také lidmi, kteří mají problémy s poruchou rovnováhy cukru v organismu. Největší výhodou těchto sladidel je nízký glykemický index.
Kdo najde spojence v kvalitativně BOBRÉ proteinové tyčince?
- osoby s inzulinovou rezistencí a cukrovkou s ohledem na nízký obsah cukru, vysoký obsah vlákniny, díky čemuž nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi,
- osoby, které přísně dodržují jídelníček, a které nechtějí jíst tradiční sladkosti, a chtějí si zpestřit svůj jídelníček svačinkami tohoto druhu,
- osoby, které potřebují rychlou, přenosnou a chutnou svačinku s přidanými proteiny, která jim pomůže zahnat hlad,
- aktivní osoby, které chtějí zařadit do své stravy další proteiny,
- osoby, které omezují nebo se vyhýbají konzumaci rafinovaného cukru.
Proteinové tyčinky mohou být zajímavým řešením pro lidi, kteří žijí ve spěchu a chtějí pečovat o svůj vzhled a fyzickou kondici. Těmto výrobkům nelze upřít, že jejich konzumace je pohodlná, že nasytí a můžeme si je s sebou vzít kdekoliv. Nejdůležitější je, abychom jedli proteinové tyčinky nejvyšší možné kvality.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.