Evropská medicína je tradičně bohatá na hodnotné bylinné suroviny. Dokonalým příkladem této skutečnosti je v tomto případě čeleď růžovitých, z níž se v České republice vyskytuje více než 100 druhů rostlin, a konkrétně jeden její zástupce – rosa canina, tedy šípková růže. Přesto, že se nám růže obyčejně spojuje s řezanými květinami, které na mezinárodní den žen předáváme svým partnerkám, dcerám nebo maminkám, v kontextu zdraví si uznání zaslouží nikoliv květ, ale ovoce.
![]()
Vlastnosti ovoce šípkové růže – šípků
Jednou ze zvláštních vlastností šípků je jejich vysoký obsah kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. 100 g šípků obsahuje přes 420 mg této sloučeniny, což znamená, že jsou jejím několika násobně bohatším zdrojem než citrusy nebo papriky. A právě z tohoto hlediska jsou šípky v čele světového žebříčku potravinářských výrobků, jež jsou přírodním zdrojem vitamínu C, společně s exotickými malpígií/acerolou lysou a švestkou kakadu. Zajímavostí je, že s rostoucí nadmořskou výškou, v níž je šípková růže pěstována, roste také hladina kyseliny askorbové, kterou tato rostlina tvoří. Dalšími živinami, které lze v šípku najít, jsou mj. vitamín A a draslík.
Navíc je nutné zmínit také množství jiných antioxidantů, než jsou vyjmenované vitamíny. Šípky obsahují antioxidanty rozpustné jak ve vodě, tak v tucích. Zvláště vzácnými zástupci té první skupiny jsou kvercetin, rutin nebo katechin. Z druhé skupiny jsou ceněny mj. lykopen, lutein nebo zeaxantin.
![]()
ROSE HIPS JE JEDINEČNÁ SMĚS VELKÉ DÁVKY VITAMÍNU C S VÝTAŽKEM ŠÍPKOVÉ RŮŽE
Působení šípkové růže
S ohledem na vysokou koncentraci zdraví prospěšných látek byly šípky a jejich působení ceněny už v tradičních lékopisech/farmakopéách. Už před mnoha staletími byly používány zpracované šípky (např. v podobě džemů) a také extrakty, které měly pomáhat při léčbě nachlazení, ledvinových kamenů, vysokého krevního tlaku nebo anemie.
V současné době jsou díky sofistikovaným metodám výzkumu, odhalovány molekulární základy působení šípků. Do současnosti byl ohlášen terapeutický a/nebo ochranný potenciál mj. při žaludečních vředech a také některých onemocněních ledvin, jater a srdce. Kromě toho existují četné předpoklady, jež vycházejí z preklinického výzkumu, které potvrzují blahodárné působení látek obsažených v šípcích na funkci imunitního systému a také jako ochrana před některými druhy nádorových onemocnění.
Vliv šípků na zdraví
Zdraví prospěšný potenciál šípkové růže je doceňován již stovky let a výzkum, který probíhá v současnosti, zdá se tyto zkušenosti potvrzuje. Je bezesporu zřejmé, že stojí za to konzumovat čerstvé nebo zpracované šípky, pokud k nim máme přístup.
Na světě není mnoho tak koncentrovaných zdrojů vitamínu C, přičemž to není jediná látka, která si v případě šípku zaslouží pozornost. V současné době jsou šípky používány dokonce při výrobě doplňků stravy, jejichž úkolem je dodat, pokud možno, maximální dávku aktivních látek v malé porci, přičemž je současně zřejmá snaha o maximálním prodloužení doby jejich uvolňování z trávicího systému.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.