Kolagen je jednou z nejdůležitějších bílkovin v těle člověka i zvířat. Je součástí mnoha tkání a orgánů a je z velké části zodpovědný za jejich strukturu. Jeho různé formy se využívají v potravinářství a potravinářských technologiích, ve farmacii a biomedicíně i v kosmetice.
- Jak se tvoří kolagen?
- Jaké jsou zdroje kolagenu?
- Jaké jsou vlastnosti rybího kolagenu?
- Jaké je použití mořského kolagenu?
Jak se tvoří kolagen?
Kolagen jako strukturální bílkovina vzniká v těle syntézou z jiných sloučenin a je do těla dodáván také ze stravy. Hlavními aminokyselinami obsaženými v jeho složení jsou glycin, prolin a jejich hydroxylované formy (obsahující strukturu, která se skládá z vodíku a kyslíku). Tyto formy jsou hydroxyglycin a hydroxyprolin a vykazují poněkud odlišné vlastnosti než volné formy těchto aminokyselin.
Nicméně každá z těchto sloučenin je nezbytná pro tvorbu a ochranu mnoha prvků pojivové tkáně v těle. Mezi ně patří například chrupavky, šlachy a vazy nebo kůže a kosti, stejně jako všechny tkáně obklopující orgány v tzv. vnitřnostech a cévy nebo střeva. Zde je také třeba zdůraznit, že existuje více než 20 typů kolagenu a v různých tkáních se vyskytují v různém poměru.
Jaké jsou zdroje kolagenu?
Kolagenní bílkoviny jsou nejhojněji zastoupeny v pojivových tkáních živočišných organismů. Patří mezi ně hovězí a vepřové chrupavky, vnitřnosti a rybí kůže. Kromě toho se často konzumuje v denaturované formě (vystavené zahřátí za určitých podmínek), což je želatina. Doplňování produktů obsahujících kolagenní peptidy (tj. „nejjednodušší“ formy dané sloučeniny, získané hydrolýzou) může pomoci dodat tělu kolagen a podpořit jeho stav v tkáních.
Jaké jsou vlastnosti rybího kolagenu?
Mořský neboli rybí kolagen se získává z kostí, hlav nebo kůže a šupin ryb a tvoří až 50 % jejich hmotnosti. Jedná se především o kolagen typu I (podobný tomu, který se nachází v lidské kůži nebo kostech). Díky své struktuře a vlastnostem se stále častěji používá mimo jiné ve farmaceutickém průmyslu a zubním lékařství.
Na rozdíl od savčího kolagenu se rybí kolagen v rámci druhů tolik neliší svým chemickým složením. Odhaduje se, že obsahuje o něco více serinu a treoninu a méně glycinu a prolinu než kolagen suchozemských zvířat. To mimo jiné ovlivňuje jeho fyzikálně-chemické vlastnosti, jako je teplotní stabilita.
COLLAROSE FISH obsahuje patentovaný hydrolyzát rybího kolagenu německé farmaceutické společnosti GELITA.
Jaké je použití mořského kolagenu?
Tento typ kolagenu má široké možnosti využití. Kromě průmyslového využití může být rybí kolagen užitečný pro podporu léčby některých onemocnění, zlepšení stavu pokožky a hojení ran nebo úpravu výživového stavu podvyživených lidí. V souvislosti s výživou se pozornost stále více obrací k peptidům získaným rozkladem této sloučeniny. Jejich použití je přizpůsobeno mimo jiné věku, výšce a hmotnosti, jakož i stavu výživy hodnocenému nepřímými i přímými technikami.
Zdroje:
Lim YS, Ok YJ, Hwang SY, Kwak JY, Yoon S. Marine Collagen as A Promising Biomaterial for Biomedical Applications. Mar Drugs. 2019 Aug 10;17(8):467. doi: 10.3390/md17080467. PMID: 31405173; PMCID: PMC6723527.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.