V této podobě ukazuje květák, že zelenina může být opravdu výrazná. Křupavá, jemně pikantní obalka a omáčka s asijským charakterem tvoří kombinaci, která se skvěle hodí jak jako snack k filmu, tak jako sytá příloha k obědu. Je to recept, který z jednoduchého květáku udělá něco mnohem zajímavějšího.
![pikantní kousky květáku]()
- Výrazné chutě v lehké, pečené verzi
- Ingredience
- Příprava
- Proč připravit tuto verzi květáku?
Výrazné chutě v lehké, pečené verzi
Kombinace těsta na bázi mouky a mléka s pikantními kořeními vytváří jemnou, zlatavou krustu, která skvěle drží na květákových růžičkách. Omáčka Habanero Hot Chili v kombinaci s medem, sójovou omáčkou, rýžovým octem a zázvorem vytváří glazuru s ideální rovnováhou pikantnosti, sladkosti a kyselosti. Celé jídlo je dochuceno sezamem a pažitkou, vypadá efektně a chutná jako pokrm z dobré asijské restaurace.
Ingredience
Na květák:
- 1 velký květák
- 1 šálek mouky
- 1 šálek mléka
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Na pikantní omáčku:
- 1/4 šálku omáčky Habanero Hot Chili Allnutrition
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce sezamových semínek (na ozdobu)
- pažitka (na ozdobu)
Příprava
![pikantní kousky květáku]()
Rozdělte květák na malé růžičky. Ve velké míse smíchejte mouku, mléko, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř, abyste získali hladké, husté těsto. Namočte do něj jednotlivé růžičky květáku a nechte přebytečné těsto okapat. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 210 °C asi 25 minut, dokud se obalení pěkně nezbarví dohněda.
Mezitím připravte omáčku: v misce smíchejte omáčku Habanero Hot Chili, sójovou omáčku, med, rýžový ocet, sezamový olej, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Míchejte, dokud ingredience nevytvoří jednotnou polevu.
Jakmile je květák upečený, vyjměte ho z trouby a jemně ho obalte připravenou omáčkou. Vraťte ho na plech a pečte dalších 10 minut, aby glazura zhnědla a zkaramelizovala.
Po upečení posypte sezamem a nasekanou pažitkou.
Proč připravit tuto verzi květáku?
Protože je to skvělý způsob, jak ozvláštnit každodenní jídelníček, aniž byste museli smažit nebo trávit dlouhou dobu v kuchyni. Kousky jsou lehké, aromatické a mohou sloužit jako svačina, večeře nebo příloha k rýži či těstovinám. Tento recept se hodí jak na rychlé jídlo, tak i na setkání s přáteli.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.