Recept na clafoutis s třešněmi a Whey Cherry
Clafoutis je klasický dezert francouzské kuchyně, který kombinuje jednoduchost přípravy s elegantním výsledkem. V této verzi se jemné, lehce vanilkové těsto snoubí se šťavnatými třešněmi a výrazným ovocným akcentem Whey Cherry. Je to dezert, který se skvěle hodí jak jako sladká tečka za obědem, tak jako lehké pečivo k odpolední kávě.
![Clafoutis]()
- Měkký vnitřek, ovocná kyselost a jemně zapečená vrchní část
- Ingredience
- Příprava
- Proč je připravit?
Měkký vnitřek, ovocná kyselost a jemně zapečená vrchní část
Clafoutis má po upečení charakteristickou krémově-sušenkovou strukturu – něco mezi palačinkou a jemným zapečeným pudinkem. Třešně během pečení uvolňují šťávu, která proniká do těsta a dodává mu výraznou chuť a svěžest. Přidání proteinového doplňku s příchutí třešní jemně podtrhuje ovocný charakter dezertu, aniž by přebilo klasický recept.
Ingredience
- 300 g třešní bez pecek (čerstvých nebo mražených)
- 3 vejce
- 1 šálek mléka (kravského nebo rostlinného)
- 80 g přírodního nebo řeckého jogurtu
- 3/4 šálku pšeničné nebo špaldové mouky
- 1 odměrka Whey Cherry
- 2–3 lžíce erythritolu, cukru nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Příprava
![clafoutis s třešněmi a Whey Cherry]()
Předehřejte troubu na 180 °C a formu důkladně vymastěte máslem. Na dno formy rovnoměrně rozložte třešně tak, aby vytvořily souvislou vrstvu.
V misce smíchejte vejce s mlékem a jogurtem a míchejte, dokud nezískáte jednotnou konzistenci. Poté přidejte mouku, Whey Cherry, vybrané sladidlo, vanilkový extrakt a špetku soli. Celou směs důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nebude hladká a tekutá.
Hotovou hmotu opatrně nalijte na třešně tak, aby je zcela pokryla. Vložte formu do trouby a pečte 30–35 minut, dokud povrch lehce nezhnědne a střed nebude zřetelně tuhý.
Po upečení clafoutis vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut odpočinout – dezert přirozeně poklesne a ustálí se jeho struktura. Podávejte mírně teplé nebo po úplném vychladnutí. Volitelně můžete přidat lžíci jogurtu, polévat medem nebo posypat moučkovým cukrem.
Proč je připravit?
Protože je to jednoduchý, rychlý a velmi univerzální dezert. Ingredience jsou snadno dostupné a samotné pečení nevyžaduje složité techniky ani dlouhou přípravu. Clafoutis chutná skvěle jak teplý, tak vychlazený, a přísady lze přizpůsobit příležitosti – od jogurtu přes med až po jemné posypání moučkovým cukrem.
PŘIDÁNO:
18/12/2025
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.
https://allnutrition.cz/images/g/minsmallwheyclear_639016412045730083.jpg
SFD