Recept na clafoutis s třešněmi a Whey Cherry

Clafoutis je klasický dezert francouzské kuchyně, který kombinuje jednoduchost přípravy s elegantním výsledkem. V této verzi se jemné, lehce vanilkové těsto snoubí se šťavnatými třešněmi a výrazným ovocným akcentem Whey Cherry. Je to dezert, který se skvěle hodí jak jako sladká tečka za obědem, tak jako lehké pečivo k odpolední kávě.

Clafoutis

  1. Měkký vnitřek, ovocná kyselost a jemně zapečená vrchní část
  2. Ingredience
  3. Příprava
  4. Proč je připravit?

Měkký vnitřek, ovocná kyselost a jemně zapečená vrchní část

Clafoutis má po upečení charakteristickou krémově-sušenkovou strukturu – něco mezi palačinkou a jemným zapečeným pudinkem. Třešně během pečení uvolňují šťávu, která proniká do těsta a dodává mu výraznou chuť a svěžest. Přidání proteinového doplňku s příchutí třešní jemně podtrhuje ovocný charakter dezertu, aniž by přebilo klasický recept.

Ingredience

  • 300 g třešní bez pecek (čerstvých nebo mražených)
  • 3 vejce
  • 1 šálek mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 80 g přírodního nebo řeckého jogurtu
  • 3/4 šálku pšeničné nebo špaldové mouky
  • 1 odměrka Whey Cherry
  • 2–3 lžíce erythritolu, cukru nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Příprava

clafoutis s třešněmi a Whey Cherry

Předehřejte troubu na 180 °C a formu důkladně vymastěte máslem. Na dno formy rovnoměrně rozložte třešně tak, aby vytvořily souvislou vrstvu.

V misce smíchejte vejce s mlékem a jogurtem a míchejte, dokud nezískáte jednotnou konzistenci. Poté přidejte mouku, Whey Cherry, vybrané sladidlo, vanilkový extrakt a špetku soli. Celou směs důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nebude hladká a tekutá.

Hotovou hmotu opatrně nalijte na třešně tak, aby je zcela pokryla. Vložte formu do trouby a pečte 30–35 minut, dokud povrch lehce nezhnědne a střed nebude zřetelně tuhý.

Po upečení clafoutis vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut odpočinout – dezert přirozeně poklesne a ustálí se jeho struktura. Podávejte mírně teplé nebo po úplném vychladnutí. Volitelně můžete přidat lžíci jogurtu, polévat medem nebo posypat moučkovým cukrem.

Proč je připravit?

Protože je to jednoduchý, rychlý a velmi univerzální dezert. Ingredience jsou snadno dostupné a samotné pečení nevyžaduje složité techniky ani dlouhou přípravu. Clafoutis chutná skvěle jak teplý, tak vychlazený, a přísady lze přizpůsobit příležitosti – od jogurtu přes med až po jemné posypání moučkovým cukrem.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD