Proteinové doplňky - jsou zdravé?

V době dynamických objevů v oblasti zdraví, stravování a výživy nebo fyzické kultury se často zapomíná na základy, které byly objeveny již poměrně dávno. Jedním z aspektů každodenní stravy, který se v současné době zdá být v průměrné středoevropské nebo západní stravě podceňován, je úroveň přísunu bílkovin.

žena používající proteinové doplňky

  1. Proteiny pouze pro sportovce?
  2. Role bílkovin ve stravě
  3. Zdroje bílkovin ve stravě
  4. Druhy proteinových doplňků
  5. Proteinové doplňky a zdraví

Proteiny pouze pro sportovce?

Mohli bychom dokonce nabýt dojmu, že tato živina, která je pro vývoj a zdraví klíčová, zajímá pouze sportovce, zejména provozující silové disciplíny. Jak se ukazuje, příliš malá pozornost konzumaci bílkovin může mít vážné následky.

Role bílkovin ve stravě

Bílkoviny plní v těle stavební a regulační funkce. Za tvorbu různých druhů bílkovin odpovídají právě geny. Budují všechny tkáně, jako je kůže, nervy a svaly, ale jsou také součástí sloučenin s hormonální a imunitní aktivitou.

Kůže, šlachy nebo vnitřní orgány jsou tvořeny kolagenovými bílkovinami, v nervech můžeme najít nespočet receptorů bílkovinné struktury, na které působí sloučeniny bílkovinného původu, tj. aminokyseliny a peptidy, zatímco v kosterním svalstvu je hlavním proteinem myozin, který se podílí na svalových kontrakcích.

Mezi hormony pocházející z bílkovin patří například inzulín zodpovědný za metabolismus sacharidů nebo leptin, který reguluje procesy související s vnímáním sytosti po jídle. V imunitním systému bílkoviny vytvářejí protilátky a další buňky, které jsou zodpovědné za vrozené i získané obranné mechanismy.

V případě podvýživy se bílkoviny (nebo přesněji aminokyseliny, které je budují) mohou přeměnit na glukózu, která poskytne energii nejdůležitějším tkáním s největší energetickou náročností. Uvedené funkce jsou pouze špičkou ledovce toho, jak hodně toho závisí na uspokojení poptávky po bílkovinách.

Zdroje bílkovin ve stravě

Úlohou dietetického přísunu bílkovin, peptidů a aminokyselin je zajistit harmonický rozvoj až na hranice vlastních přirozených schopností a zabránit rychlému stárnutí při nemocech. Vzhledem k rozmanitosti bílkovin z hlediska struktury a jejich složitosti z hlediska funkce se můžeme snadno domyslet, že různé zdroje této živiny nemají na organismus stejný účinek.

Který protein je nejlepší?

Mezi standardními potravinářskými produkty jsou za nejlepší, ba dokonce vzorová, považována slepičí vejce. Nedaleko za nimi v žebříčku se nachází mléčné výrobky a maso, zatímco luštěniny a ořechy, semena a obiloviny jsou mnohem níže.

Nad všemi těmito produkty výrazně převyšují proteinové doplňky, tedy přípravky zaměřené na dodání co nejmenšího množství tuků, sacharidů, soli nebo vlákniny do těla. Je to dáno tím, že doplňky obsahují nejvyšší obsah aminokyselin na 100 g (dokonce až 90%) a nezatěžují trávicí trakt a nijak výrazně nezvyšují denní kalorickou dávku.

Ve vejcích, mase a mnoha mléčných výrobcích je limitujícím faktorem příjmu tuk, zatímco u rostlinných zdrojů bílkovin určité „riziko“ způsobuje nadměrné množství vlákniny, která může způsobovat zácpu a nadýmání. Mléčné výrobky a zdroje veganských bílkovin navíc často obsahují hodně sacharidů, které mohou mírně „otřást“ energetickou bilancí.

Druhy proteinových doplňků

žena s proteinovými doplňky WPC a WPI

Nejdostupnější a nejoblíbenější díky bohaté podpoře ve formě vědeckého výzkumu jsou doplňky založené na mléčných bílkovinách, koncentráty a izoláty, jak rovněž hydrolyzáty. V koncentrátech a izolátech jsou odstraněna významná množství tuku a sacharidů, zatímco hydrolyzáty jsou produkty, které jsou již předem připraveny pro absorpci z trávicího traktu a neposkytují prakticky žádné kalorie mimo bílkovin. K výrobě mléčných doplňky se používají dvě různé proteinové frakce, syrovátka a kasein.

Jaký je rozdíl mezi syrovátkovým proteinem, kaseinem a dalšími?

Primární rozdíl mezi těmito dvěma je míra absorpce. Syrovátka se vstřebává rychleji, proto funguje nejlépe na snídani nebo po tréninku, kdežto kasein je o něco pomalejší, a proto se nejčastěji doporučuje večer. Kromě živin na bázi mléčných bílkovin je stále snazší získat izoláty vaječných bílkovin, sóji nebo směsi izolátů různých rostlinných zdrojů (např. rýže, konopí, slunečnice, hrášku). Do skupiny proteinových doplňků lze do jisté míry zařadit rovněž hydrolyzáty kolagenu, které však mají o něco užší funkci při budování lidského zdraví než výše uvedené zdroje.

Proteinové doplňky a zdraví

Přestože se proteinové doplňky po mnoho let těšily „neblahé pověsti“ jelikož byly spojovány s dopingem u sportovců, dnes se na ně pohlíží úplně jinak. Nejen, že byly zdiskreditovány mýty o jejich údajné škodlivosti pro ledviny u zdravých osob, ale také bylo objeveno množství oblastí zdraví, které může vyšší příjem bílkovin zlepšit.

Především se v současnosti hovoří o preventivní a léčebné roli u sarkopenie (stařecký úbytek svalové hmoty), osteoporózy (ochabnutí kostí) nebo kachexie (chřadnutí organismu v důsledku závažného onemocnění). Každý lékařský případ však vyžaduje individuální přístup k vyváženému přísunu bílkovin.

Pro populaci osob, které nebojují s žádnými nemocemi a jsou navíc fyzicky aktivní, jsou zdravé, účinné a bezpečné denní dávky bílkovin až 1,6 - 2,2 g / kg tělesné hmotnosti, včetně 1 - 2 porcí 25 - 50 g proteinových doplňků, jelikož vyšší frekvence může vést k tomu, že se chuť stane nudnou.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení