Někteří lidé „chytají“ nachlazení mnohem častěji než jiní. Stav zvýšené náchylnosti k nim výrazně ztěžuje život, znemožňuje studium, práci i dobrovolné trávení volného času a znepříjemňuje mezilidské vztahy. Existuje celá řada faktorů, které oslabují imunitu organismu, proto je vhodné dbát alespoň na ty, na které máte nějaký vliv.
- Špatný stav výživy a nachlazení
- Stres a nachlazení
- Obezita a nachlazení
- Střevní mikrobiota a nachlazení
Špatný stav výživy a nachlazení
Faktory související se stavem výživy, které utvářejí imunitu člověka, jsou hladiny zásobování: vitaminy (hlavně C a D), minerálními látkami (hlavně zinkem a selenem) nebo bílkovinami a aminokyselinami a mastnými kyselinami.
Strava, která se vyznačuje vysokým přísunem vysoce zpracovaných potravin, je zpravidla na tyto látky chudá. Živiny ovlivňují imunitní systém jak přímo (tvorbou protilátek, cytokinů a dalších sloučenin modulujících reakci organismu na potenciálně škodlivé látky), tak nepřímo, např. regulací antioxidačního potenciálu organismu.
Stres a nachlazení
Je třeba si uvědomit, že stres se netýká pouze traumatických událostí nebo osobních konfliktů a problémů. Tělo je stresováno také tím, že chodí spát v nepravidelnou dobu, zneužívá psychoaktivní látky (především alkohol) nebo přetěžuje organismus fyzickou námahou.
Každý z výše uvedených faktorů může vést k narušení cirkadiánního cyklu ve vylučování hormonů a neurotransmiterů, které nepřímo ovlivňují imunitní systém. Tyto faktory se stávají obzvláště nebezpečnými při dlouhodobém působení na organismus.
Obezita a nachlazení
Chronický nadbytek energie vede k nárůstu hmotnosti, a pokud není včas přerušen, může vést k metabolickým poruchám s četnými zdravotními následky.
Riziko poruch imunitního systému se zvyšuje zejména tehdy, když nadbytek kalorií vzniká z vysoce zpracovaných potravin. Tělo pak přestává správně využívat stavební a energetické látky, což ovlivňuje produkci a výživu všech buněk, včetně buněk imunitního systému.
Střevní mikrobiota a nachlazení
V souvislosti s úlohou výživového stavu při utváření imunity nelze nezmínit imunomodulační vlastnosti střevních bakterií. Strava, která je jednotvárná a založená především na vysoce zpracovaných potravinách, je obecně chudá na vlákninu, která je důležitým faktorem stimulujícím zvýšení počtu a rozmanitosti zdraví prospěšných střevních bakterií.
Látky produkované těmito bakteriemi poskytují fyzickou vrstvu ochrany proti střevním patogenům a podílejí se také na komunikaci s dalšími systémy v těle, čímž podporují získanou i vrozenou imunitu. Zde je třeba poznamenat, že dříve zmíněné faktory přispívající k vyššímu výskytu nachlazení (stav výživy, stres, obezita) mají na mikrobiotu také destruktivní vliv. Kromě toho ji mohou narušit antibiotika, celá řada léků nebo střevní onemocnění.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.