Přírodní probiotika a probiotické doplňky – srovnání

Střevní mikroflóra hraje klíčovou roli v udržení lidského zdraví, ovlivňuje imunitu, metabolismus a pohodu. Stále populárnější jsou jak přírodní produkty, tak probiotické doplňky. Tento článek analyzuje, která forma je účinnější z hlediska zdraví střev.

nakládané okurky

  1. Vliv probiotik na různé oblasti zdraví
  2. Přírodní probiotika – charakteristika
  3. Probiotické doplňky – charakteristika
  4. Srovnání účinnosti přírodních probiotik a doplňků
  5. Vliv formy podání na dostávání bakterií do střev
  6. Další výhody – co hovoří pro přírodní probiotika a co pro doplňky stravy?
  7. Shrnutí

Vliv probiotik na různé oblasti zdraví

Probiotika mají široký vliv na lidské zdraví. V imunitním systému stimulují produkci protilátek a aktivitu imunitních buněk, čímž snižují riziko infekcí a chronických onemocnění. Zlepšují fungování trávicího systému a snižují příznaky syndromu dráždivého tračníku, nadýmání a zácpy.

Příznivě ovlivňují duševní zdraví regulací osy střevo-mozek, zmírňují příznaky stresu, deprese a úzkostných stavů. Studie navíc ukazují, že pravidelné užívání probiotik může snížit hladinu špatného LDL cholesterolu a podporovat zdraví kardiovaskulárního systému.

Přírodní probiotika – charakteristika

nakládané okurky

Přírodní probiotika jsou živé mikroorganismy obsažené ve fermentovaných produktech, jako je kefír, přírodní jogurt, kysané zelí a kombucha. Obsahují různé kmeny bakterií, mimo jiné Lactobacillus a Bifidobacterium, které podporují zdraví střev a posilují imunitu. Pravidelná konzumace těchto produktů může mít příznivý vliv na složení střevní mikroflóry.

Probiotické doplňky – charakteristika

Probiotické doplňky jsou dostupné hlavně ve formě kapslí, tablet nebo prášku v sáčcích. Nejčastěji obsahují kmeny Lactobacillus acidophilus nebo Bifidobacterium lactis. Standardizace umožňuje přesné dávkování a zajištění správného počtu bakterii v jedne dávce.

vědec v laboratoři

Srovnání účinnosti přírodních probiotik a doplňků

Doplňky stravy mají výhodu díky speciálním kapslím odolným vůči žaludeční kyselině, které účinně dodávají bakterie do střev. Studie ukazují, že množství přeživších bakterií v doplňcích stravy může být až několikrát vyšší ve srovnání s bakteriemi obsaženými v přírodních fermentovaných produktech, které jsou částečně zničeny v žaludku.

Vliv formy podání na dostávání bakterií do střev

Klíčovým prvkem účinnosti probiotik je jejich schopnost přežít v náročných podmínkách trávicího traktu. Doplňky ve formě kyselinovzdorných tobolek díky ochraně před žaludeční kyselinou a enzymy zvyšují množství bakterií, které se dostávají do střev. Fermentované produkty, i když jsou přírodní, mají nižší přežití bakterií, ale jejich pravidelná konzumace umožňuje postupné osídlení střev.

Další výhody – co hovoří pro přírodní probiotika a co pro doplňky stravy?

Přírodní probiotické produkty dodávají kromě prospěšných bakterií také vitamíny, minerály a vlákninu, což komplexně podporuje zdraví. Doplňky stravy naopak zaručují pohodlí, přesné dávkování a rychle patrné terapeutické účinky. Náklady na doplňky stravy jsou však obvykle vyšší než u přírodních produktů.

Shrnutí

Obě formy probiotik mají vědecky prokázané příznivé účinky na zdraví střev a celkové zdraví organismu. Výběr mezi nimi by měl vycházet z individuálních zdravotních potřeb, stravovacích preferencí a dostupnosti produktů. Nejlepším řešením se jeví kombinace doplňků stravy s pravidelnou konzumací přírodních probiotik.

Jak přírodní probiotika, tak doplňky stravy mají své výhody. Probiotické doplňky stravy zajišťují lepší biologickou dostupnost, zatímco přírodní produkty nabízejí další nutriční výhody.

Zdroje:

  • https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl/news-to-najwiekszy-mit-ws-prozdrowotnego-dzialania-kiszonek-nie-m,nId,7924828?fbclid=IwY2xjawI33yRleHRuA2FlbQIxMAABHRkNqoQkyBc3xj8O76t5bh7Qufrf5LS-Cz8oLj_MKixP118gJ1lcnRit5w_aem_Gc_vFP4zCeuvKgQQFW4mEASánchez et al. (2020). Survival of probiotics in the gastrointestinal tract. Journal of Probiotic Research, 14(3), 115-125.
  • Markowiak & Śliżewska (2017). Effects of probiotics on gut microbiota. Nutrients, 9(9), 1021.
  • Hill et al. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506-514.
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD