Indická kopřiva (lat. Coleus forskohlii) se stále častěji vyskytuje v doplňcích stravy, což je velmi pozitivní. Je to výsledek pozitivních vědeckých výzkumů, z nichž některé představujeme v následujícím článku.
![Coleus Forskohlii]()
- Coleus forskohlii – co bylo zjištěno ve výzkumech?
- Vliv forskolinu na tělesnou hmotnost, metabolismus glukózy a průměr tukových buněk
- Stojí za to používat coleus forskohlii?
Coleus forskohlii – co bylo zjištěno ve výzkumech?
V jedné studii byl po dobu 12 týdnů podáván dvakrát denně 250 mg extraktu coleus forskohlii nebo placebo. Všem účastníkům byla doporučena nízkokalorická dieta. Po 12 týdnech se ukázalo, že forskolin podporuje hubnutí, zlepšuje lipidový profil, snižuje hladinu cholesterolu (snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění), způsobuje pokles hladiny inzulínu (snižuje riziko cukrovky typu II) a snižuje inzulínovou rezistenci.
To zdaleka nejsou všechny výhody používání indické kopřivy!
Vědci zkoumali vliv forskolinu na tělesnou hmotnost, metabolismus glukózy a průměr tukových buněk u obézních myší, které byly vykrmovány stejně jako moderní lidé, tj. vysokotučnou stravou.
Čtyřtýdenní samci myší (C57BL/6) byli náhodně rozděleni do 1 ze 3 terapeutických skupin:
- vysokotučná strava plus 5 % dimethylsulfoxid (nosič), placebo skupina,
- vysokotučná strava plus 2 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti (rozpuštěného v 5 % dimethylsulfoxidu)
- vysokotučná strava plus 4 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti (rozpuštěného v 5% dimethylsulfoxidu).
Forskolin nebo dimethylsulfoxid byl podáván každé dva dny.
![Coleus Forskohlii]()
Výsledky experimentu
Ve variantě, ve které byla použita dávka 2 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti, nebyly zaznamenány žádné rozdíly v tělesné hmotnosti ani příjmu potravy u myší ve věku 20 týdnů.
Dávka 4 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti účinně snižovala tělesnou hmotnost po celou dobu analýzy (od čtvrtého do dvacátého týdne života, což ilustruje graf se změnami tělesné hmotnosti každé 2 týdny).
Koncentrace glukózy v krvi byla významně snížena ve skupině s 2 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti v testu glukózové tolerance (provokační test, při kterém se podává určité množství glukózy a měří se reakce organismu, koncentrace cukru a inzulínu v čase; umožňuje odhadnout inzulínovou rezistenci).
Podávání forskolinu lineárně snižovalo hladinu glukózy v krvi myší krmených vysokotučnou stravou v testu tolerance inzulínu (měří inzulínovou rezistenci). V čem spočíval? Myším po 6 hodinách hladovky bylo podáno 0,75 jednotky inzulínu na kg tělesné hmotnosti a měřila se reakce organismu na hormon. Forskolin způsoboval mnohem silnější pokles koncentrace cukru v krvi do 90 minut po podání inzulínu. Indická kopřiva tedy zvyšuje citlivost organismu na inzulín (normálně, pokud není přítomen v patologických koncentracích, inzulín snižuje koncentraci cukru v krvi a podporuje anabolismus).
Podkožní tukové buňky měly mnohem menší průměr u zvířat, která dostávala 2 mg forskolinu na kg tělesné hmotnosti.
Forskolin omezoval tvorbu tukových buněk (jejich diferenciaci), což bylo doprovázeno snížením obsahu intracelulárních triglyceridů (buňky mohly ukládat méně tuku, protože se jich nevytvářelo tolik jako za normálních okolností).
Tyto výsledky ukazují, že forskolin může regulovat metabolismus glukózy a snižovat průměr tukových buněk u myší krmených stravou s vysokým obsahem tuků a inhibovat tvorbu buněk ukládajících tuk.
Stojí za to používat coleus forskohlii?
Vzhledem k účinku na glykémii by osoby s nízkou hladinou glukózy a citlivé na inzulín měly zvážit užívání indické kopřivy, zejména v období nízkého příjmu sacharidů. Omezení množství a velikosti „tukových zásob“ způsobuje, že taková osoba je po celý další život štíhlejší. Netřeba dodávat, že se jedná o velmi žádoucí účinek, zejména u sportovců, který nelze přecenit u kulturistů. Forskolin se stále častěji objevuje ve složení adaptogenů, např. Adapto Max. Domnívám se, že stojí za to je vyzkoušet, tím spíše, že cena léčby je zanedbatelná.
Reference:
Loftus H.L. I in. Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663611/
Chen J. i in. Effect of Forskolin on Body Weight, Glucose Metabolism and Adipocyte Size of Diet-Induced Obesity in Mice https://www.mdpi.com/2076-2615/11/3/645
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.