Maltitol se stal známým jako náhražka kuchyňského cukru. Je téměř stejně sladký, jako právě sacharóza, a vykazuje velmi podobné technologické vlastnosti. Díky svým vlastnostem může být používán při výrobě mnoha druhů potravinářských výrobků bez vedlejších účinků, které jsou charakteristické pro obyčejný potravinářský cukr.
![]()
Co je to maltitol? Je umělý nebo přírodní?
Maltitol je v kulinární technologii velmi oblíbeným polyolem, tedy alkoholem s mnoha hydroxylovými skupinami, přesněji sloučeninou, která je podobná sacharidům, jenž však není zcela využíván organismem. Přirozeně se v malých množstvích vyskytuje v některém ovoci a zelenině nebo v obilných výrobcích. Všeobecně je používán jako sladidlo, v obchodech je dostupný v podobě krystalického prášku. V komerčním měřítku se maltitol vyrábí ze škrobu, jenž je získáván jako výsledek zpracování kukuřice, pšenice nebo brambor.
![]()
Proč je lepší zvolit maltitol?
Maltitol je velmi univerzálním sladidlem, protože z mnoha hledisek připomíná obyčejný kuchyňský cukr. Je téměř stejně sladký (do 90 % sladkosti sacharózy) a také se podobně snadno rozpouští. Směsi s přidaným cukrem nebo maltitolem mají navíc podobnou viskozitu, čemuž je v kulinářské praxi věnována poměrně velká pozornost.
Sladidlo, o kterém je řeč, vstřebává ve vysokých teplotách okolí méně vlhkosti než sacharóza, díky čemuž je při dlouhodobém skladování stabilnější. Maltitol redukuje úroveň kyselosti v dutině ústní, což působí preventivně proti zubnímu kazu. Poskytuje cca 2,4 kcal na 1 g výrobku a jeho glykemický index je odhadován na cca 35, díky čemuž je látkou, o kterou by se měly zajímat osoby, jež trpí obezitou nebo cukrovkou.
Použití – kdo by měl volit maltitol?
Maltitol je doporučován každému, kdo každodenně konzumuje příliš velká množství cukru a kalorií. Nahrazení cukru tímto sladidlem může „zachránit“ jak energetickou rovnováhu, tak úroveň cukru a inzulinu, případně stav chrupu. Odhaduje se, že bezpečná dávka pro dospělé osoby dosahuje až 40 g denně, kdežto děti mohou bez větších obav konzumovat cca 15 g denně.
Maltitol nachází využití ve výrobě mnoha druhů sladkostí. Veškeré cukrářské výrobky, čokolády, bonbony, želé nebo žvýkačky, které obsahují místo cukru maltitol, se chutí nijak neliší od originálů, a mají nesrovnatelně lepší vliv na zdraví. Maltitol je navíc přidáván do pečiva, mléčných výrobků nebo do zubních past. V podobě sirupu je přidáván pro optimalizaci chuti, konzistence a trvanlivosti do mnoha vysoce zpracovaných potravin.
![]()
BEZ PŘIDANÉHO CUKRU A PALMOVÉHO TUKU! SLAZENO MALTITOLEM
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.