Maltitol – co to je, vlastnosti, použití

Maltitol se stal známým jako náhražka kuchyňského cukru. Je téměř stejně sladký, jako právě sacharóza, a vykazuje velmi podobné technologické vlastnosti. Díky svým vlastnostem může být používán při výrobě mnoha druhů potravinářských výrobků bez vedlejších účinků, které jsou charakteristické pro obyčejný potravinářský cukr.

 

Co je to maltitol?  Je umělý nebo přírodní?

Maltitol je v kulinární technologii velmi oblíbeným polyolem, tedy alkoholem s mnoha hydroxylovými skupinami, přesněji sloučeninou, která je podobná sacharidům, jenž však není zcela využíván organismem. Přirozeně se v malých množstvích vyskytuje v některém ovoci a zelenině nebo v obilných výrobcích. Všeobecně je používán jako sladidlo, v obchodech je dostupný v podobě krystalického prášku. V komerčním měřítku se maltitol vyrábí ze škrobu, jenž je získáván jako výsledek zpracování kukuřice, pšenice nebo brambor.

 

Proč je lepší zvolit maltitol? 

Maltitol je velmi univerzálním sladidlem, protože z mnoha hledisek připomíná obyčejný kuchyňský cukr. Je téměř stejně sladký (do 90 % sladkosti sacharózy) a také se podobně snadno rozpouští. Směsi s přidaným cukrem nebo maltitolem mají navíc podobnou viskozitu, čemuž je v kulinářské praxi věnována poměrně velká pozornost.

Sladidlo, o kterém je řeč, vstřebává ve vysokých teplotách okolí méně vlhkosti než sacharóza, díky čemuž je při dlouhodobém skladování stabilnější. Maltitol redukuje úroveň kyselosti v dutině ústní, což působí preventivně proti zubnímu kazu. Poskytuje cca 2,4 kcal na 1 g výrobku a jeho glykemický index je odhadován na cca 35, díky čemuž je látkou, o kterou by se měly zajímat osoby, jež trpí obezitou nebo cukrovkou.

Použití – kdo by měl volit maltitol?

Maltitol je doporučován každému, kdo každodenně konzumuje příliš velká množství cukru a kalorií. Nahrazení cukru tímto sladidlem může „zachránit“ jak energetickou rovnováhu, tak úroveň cukru a inzulinu, případně stav chrupu. Odhaduje se, že bezpečná dávka pro dospělé osoby dosahuje až 40 g denně, kdežto děti mohou bez větších obav konzumovat cca 15 g denně.

Maltitol nachází využití ve výrobě mnoha druhů sladkostí. Veškeré cukrářské výrobky, čokolády, bonbony, želé nebo žvýkačky, které obsahují místo cukru maltitol, se chutí nijak neliší od originálů, a mají nesrovnatelně lepší vliv na zdraví. Maltitol je navíc přidáván do pečiva, mléčných výrobků nebo do zubních past. V podobě sirupu je přidáván pro optimalizaci chuti, konzistence a trvanlivosti do mnoha vysoce zpracovaných potravin.

BEZ PŘIDANÉHO CUKRU A PALMOVÉHO TUKU! SLAZENO MALTITOLEM

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán