Týdny před příchodem jara si lidé často spojují s nekonečným očekáváním na příchod teplejších dnů, delší doby slunečního svitu během dne nebo lepší dostupnosti čerstvého ovoce a zeleniny. Pro mnohé znamená začátek jara konec trápení, které souvisí s mrazem a tmou nebo kořenovou, konzervovanou a mraženou nebo dováženou zeleninou.
![]()
Nejdůležitější vitamíny na jaře
Než k nám však dorazí sluneční záření, které je zodpovědné za tvorbu vitamínu D, a než budeme mít možnost sklidit čerstvou úrodu z naší půdy, uběhne ještě mnoho týdnů. Po celou tuto dobu je nutné věnovat se výživě takovým způsobem, jak jsme to dělali celou zimu, což nám do značné míry mohou usnadnit doplňky stravy. Volba doplňků stravy na jaře může být velmi individuální záležitostí, ale nejdůležitějšími se zdají být vitamíny D a C.
Vitamín D na jaře
Celkově není mnoho takových živin, které si na jaře zaslouží takovou pozornost, jako vitamín D. S ohledem na to, že během podzimních a zimních měsíců nemáme možnost pravidelně vystavovat kůži působení UV záření, je jaro obdobím, kdy jsme nejvíce vystaveni tomu, že pocítíme důsledky nedostatku této látky.
![]()
NYNÍ VÍCE VITAMÍNU D3 2000 VE VĚTŠÍM A ÚSPORNÉM BALENÍ – 200 CAPS
Ani seznam potravinářských výrobků, které jsou cenným zdrojem vitamínu D3, tedy chemické podoby, jež má největší biologický význam, není příliš dlouhý. Poskytnout organismu jej můžete, když sníte takové ryby, jako losos, makrela nebo sleď. Určité množství vitamínu D3 se vyskytuje také ve vejcích a také stále častěji v obohacených potravinářských výrobcích. Velikost doporučené denní dávky je závislá na úrovni metabolitu vitamínu D v krvi, kterou lze snadno zjistit laboratorním diagnostickým testem. Průměrně by však měla být denní spotřeba cca 15 µg cholekalciferolu denně. Stále častěji se však hovoří o skutečnosti, že vitamín D je vhodné užívat celoročně, zejména pokud jíte málo ryb nebo vajíček, a v létě se vyhýbáte pravidelnému opalování.
Vitamín C na jaře
Pokud při svém každodenním stravování zohledníte takové faktory, jako jsou ekologie a kvalita stravy, nelze si nevšimnout, že vitamín C patří také k těm živinám, které jsou ke konci zimy a před začátkem léta spíše hůř dostupné. Ovoce a zelenina mohou vašemu organismu poskytnout celou svou nálož vitamínů obvykle pouze tehdy, když je konzumujete přímo „z keře“ (samozřejmě po jejich umytí), případně poté, co jsou nezbytně tepelně upraveny, abyste dosáhli jejich poživatelnosti.
Nejlepším místním zdrojem vitamínu C je v létě taková zelenina, jako rajčata, brokolice nebo papriky, během pozdního podzimu k nim ještě můžete přidat zelí nebo petržel. Kromě toho je cenným zdrojem také takové ovoce, jako jahody nebo borůvky a na podzim také černý rybíz.
![]()
Vysoký obsah vitamínu C a bioflavonoidů
Samozřejmě, že do jisté míry se lze připravit tak, že si uděláte zavařeniny nebo ovoce a zeleninu zmrazíte, je však nutné si uvědomit, že vitamín C je citlivý na tepelnou úpravu a skladování, a dlouhá doba skladování navíc zvyšuje riziko výskytu různých druhů mikrobiologické kontaminace. Doporučená denní spotřeba vitamínu C musí být přizpůsobena odhadovaným požadavkům (nejčastěji cca 100–200 mg kyseliny askorbové denně), nicméně při hodnocení jídelníčků musí být zohledněny potenciální ztráty, někdy až 50%, které souvisí s tepelnou úpravou potravin a s jejich skladováním. Denní požadovanou dávku navíc zvyšují takové faktory, jako jsou kouření, fyzická aktivita a mnohá chronická onemocnění nebo duševní úzkost.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.