Lékořice - co to je? Účinky a vlastnosti

Lékořice lysá, známá také pod názvem Glycyrrhiza glabra, má složitou chemickou strukturu a široké využití v potravinářském, kosmetickém a bylinném průmyslu. Její historie sahá až do starověku, kdy se o ní zmiňují čínské, egyptské a řecké spisy, v nichž byla považována za mimořádně důležitou surovinu. Navzdory četným studiím a aplikacím se s lékořicí stále experimentuje a hledají se oblasti lidského života, ve kterých může být užitečná.

lékořice

  1. Vzhled a výskyt lékořice
  2. Vlastnosti lékořice
  3. Použití lékořice
  4. Využití jejích jedinečných vlastností
  5. Účinky lékořice

Vzhled a výskyt lékořice

Lékořice je vytrvalá rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae), která obvykle dosahuje výšky 1 až 1,5 metru, má charakteristický keřovitý habitus a rozvětvený kořenový systém. V přírodních podmínkách se lékořice vyskytuje především v mírném a teplém podnebí - k jejím stanovištím patří oblasti střední Asie, Blízkého východu, jižní Evropy a severní Indie. Vzhledem k vysoké surovinové hodnotě se tato rostlina komerčně pěstuje i v dalších oblastech s vhodnými agroklimatickými podmínkami, zejména v Číně, Íránu, Turecku a zemích Středomoří.

Nejvíce ceněné části

Nejvíce ceněnými částmi rostliny jsou její podzemní orgány, tj. oddenky a kořeny. Jsou tlusté, dužnaté, světle žluté barvy a vláknité struktury. Stonky jsou jemně chlupaté, listy jsou lichozpeřené, skládají se z 9-17 lístků, mají eliptický tvar. Květy jsou motýlovitého tvaru, shromážděné ve shlucích květenství, obvykle fialově modré nebo lila barvy. Plodem je jednosemenný tobolkovitý váček pokrytý žlázkami.

Vlastnosti lékořice

lékořice

Jedinečná chuť a sladkost

Kořen lékořice se vyznačuje intenzivní, sladkou a dlouhotrvající příchutí, která je způsobena přítomností glycyrrhizinu, triterpenoidního saponinu, jehož sladivost se odhaduje na 30-50krát vyšší než sladivost sacharózy. Vůně lékořice má sladký a dřevitý profil s tóny anýzu a balzámu, čímž se liší od typicky sladce chutnajících rostlin.

Flavonoidy

Lékořice obsahuje také flavonoidy, jako jsou lycviritin, isoliquiritin a glabridin, které jsou zodpovědné za nažloutlou barvu a jemné aroma suroviny. Textura sušeného kořene je tvrdá a bastická a jeho hygroskopičnost (regulace absorpce vody) ovlivňuje trvanlivost a způsoby zpracování. V práškové formě se barva mění od světle žluté po hnědou v závislosti na způsobu sušení a mletí.

Použití lékořice

lékořicové želé

V evropské a blízkovýchodní tradici se z lékořice vyráběly charakteristické černé bonbony, pastilky a chuťové extrakty, které jsou zdrojem intenzivní sladkosti a kořeněného aroma. Dnes je extrakt z lékořice ochucující složkou kolových nápojů, kořenových piv, mléčných výrobků, žvýkaček a ochucených káv.

Využití jejích jedinečných vlastností

Díky svým přirozeným pěnivým vlastnostem a teplotní odolnosti se vodné a glycerinové extrakty lékořice používají v technologii nealkoholických piv a fermentovaných nápojů. V asijské kuchyni, zejména čínské a indické, působí lékořice jako koření. Je součástí směsí, jako je „pětikoření“, přídavek do vývarů, marinád a omáček a používá se také k ochucení masa, zejména kachního a vepřového, kterému dodává sladce pikantní tóny.

Účinky lékořice

Ústní dutina

Dostupné klinické údaje naznačují, že lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) vykazuje významný terapeutický potenciál při lokálním použití v ústní dutině a hltanu. Při léčbě recidivující aftózní stomatitidy přípravky z lékořice ve formě past, náplastí nebo výplachů (1-5 %) významně zmenšily velikost lézí, snížily bolestivost a zkrátily dobu hojení až na 4-8 dní, mimo jiné díky snížení oxidačního stresu, zvýšení hladiny EGF (epiteliálního růstového faktoru) a eliminaci bakterií, jako jsou Streptococcus mutans a Porphyromonas gingivalis, aniž by způsobily nežádoucí účinky.

Pediatrie

U dětské populace lékořice, pokud se používá jako složka lízátek, gelů, past nebo žvýkaček, snižuje počet Streptococcus mutans a inhibuje tvorbu biofilmu, čímž působí proti zubnímu kazu stabilizací pH v ústní dutině. Ukázalo se, že děti zvláště dobře přijímají formu lízátka, což podpořilo compliance.

Bolest v krku

Protizánětlivý účinek lékořice byl potvrzen také v souvislosti s bolestmi v krku po intubaci. Analýza pěti studií zahrnujících více než 600 pacientů ukázala, že její lokální aplikace před operací významně snížila četnost i intenzitu bolesti první den po extubaci.

Zdraví jater a střev

Hepatoprotektivní potenciál lékořice byl potvrzen analýzou patnácti studií zahrnujících 1 367 pacientů s onemocněním jater. Bylo zjištěno významné snížení hladin ALT a AST, zejména po užití purifikovaných forem kyseliny glycyrrhizinové, s mírnými vedlejšími účinky spojenými s retencí sodíku. V preklinických studiích ulcerózní kolitidy vykazovaly extrakty z lékořice protizánětlivé, imunomodulační a antioxidační účinky, zlepšovaly histologii, délku střeva, hladiny TNF-α a složení mikrobioty.

Vliv na další zdravotní parametry

V analýze 26 studií zahrnujících 985 osob bylo zjištěno mírné snížení tělesné hmotnosti a BMI po požití flavonoidů lékořice, ale tento účinek byl spojen se zvýšením diastolického krevního tlaku, což omezuje jejich použití u pacientů s hypertenzí. Podobné účinky na krevní tlak byly pozorovány po krátkodobé i chronické konzumaci přípravků s kyselinou glycyrrhizinovou.

Bylo zaznamenáno zvýšení systolického a diastolického krevního tlaku a snížení hladiny draslíku, aktivity reninu a aldosteronu, což se vysvětluje účinky kyseliny glycyrrhizinové a jejích metabolitů na dráhy dusíkového metabolismu, potvrzené molekulárními studiemi. Je třeba vědět, že přípravky bohaté na flavonoidy krevní tlak významně neovlivnily, což poukazuje na farmakologické rozdíly mezi účinnými složkami lékořice a na nutnost individuálního výběru.

Zdroje:

  • Dorsareh F, Vahid-Dastjerdi G, Bouyahya A, Zarshenas MM, Rezaie M, Yang WM, Amiri-Ardekani E. Topical Licorice for Aphthous: A Systematic Review of Clinical Trials. Iran J Med Sci. 2023 Sep;48(5):437-447. doi: 10.30476/IJMS.2022.94467.2576. PMID: 37786470; PMCID: PMC10541548.
  • Tharakan AP, Pawar M, Kale S. Effectiveness of licorice in preventing dental caries in children: A systematic review. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2020 Oct-Dec;38(4):325-331. doi: 10.4103/JISPPD.JISPPD_100_20. PMID: 33402612.
  • Nuvvula S, Nunna M, Almaz ME, Mallineni SK. Efficacy of Licorice Lollipops in Reducing Dental Caries in a Paediatric Population: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020 Apr 3;18(2):97-102. doi: 10.3290/j.ohpd.a44138. PMID: 32238980; PMCID: PMC11654592.
  • Giangrandi I, Dinu M, Napoletano A, Maggini V, Lombardi N, Crescioli G, Gallo E, Mascherini V, Antonelli M, Donelli D, Vannacci A, Firenzuoli F, Sofi F. Licorice and liver function in patients with primary liver disease: A systematic review and meta-analysis of RCTs. Phytother Res. 2024 Sep;38(9):4614-4627. doi: 10.1002/ptr.8288. Epub 2024 Jul 30. PMID: 39079711.
  • Lu PD, Yuan MC, Quan XP, Chen JF, Zhao YH. Preclinical studies of licorice in ulcerative colitis: A systematic review with meta-analysis and network pharmacology. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 5;296:115444. doi: 10.1016/j.jep.2022.115444. Epub 2022 Jun 4. PMID: 35671864.
  • Kuriyama A, Maeda H. Topical application of licorice for prevention of postoperative sore throat in adults: A systematic review and meta-analysis. J Clin Anesth. 2019 May;54:25-32. doi: 10.1016/j.jclinane.2018.10.025. Epub 2018 Nov 2. PMID: 30391446.
  • Wu T, Yang J, Xia J, Sun G. Effects of Licorice Functional Components Intakes on Blood Pressure: A Systematic Review with Meta-Analysis and NETWORK Toxicology. Nutrients. 2024 Nov 2;16(21):3768. doi: 10.3390/nu16213768. PMID: 39519602; PMCID: PMC11547873.
  • Luís Â, Domingues F, Pereira L. Metabolic changes after licorice consumption: A systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018 Jan 15;39:17-24. doi: 10.1016/j.phymed.2017.12.010. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29433679.
  • Penninkilampi R, Eslick EM, Eslick GD. The association between consistent licorice ingestion, hypertension and hypokalaemia: a systematic review and meta-analysis. J Hum Hypertens. 2017 Nov;31(11):699-707. doi: 10.1038/jhh.2017.45. Epub 2017 Jun 29. PMID: 28660884.
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán