Kolik kalorií má sladidlo stévie?

Náhrady cukru, které lze použít ke snížení kalorické hodnoty stravy a glykemické zátěže potravin, mají syntetické i přírodní "zástupce". Příkladem sladidla přírodního původu je stévie, která se získává z listů a je dostupná v mnoha obchodech s potravinami ve formě tablet nebo prášku či krystalů a někdy i jako hotový roztok.

stévie

  1. Co je to stévie? 
  2. Jak sladká je stévie? 
  3. Má stévie kalorie?

Co je to stévie? 

Stévie je běžný název pro sladidlo na bázi bioaktivních glykosidů obsažených v listech zeleného keře stevia rebaudiana. Tyto sloučeniny se souhrnně označují jako steviol-glykosidy, ale do této skupiny patří také steviosidy a rebaudiosidy a také dulkosidy. Kromě aktivace receptorů zodpovědných za vnímání sladké chuti mají steviolglykosidy také zdraví prospěšný potenciál. Podobně jako mnoho jiných glykosidických sloučenin rostlinného původu mají glykosidy specifické pro stévii antioxidační účinek.

Jak sladká je stévie? 

Podle různých odhadů je sladivost stévie 150-400krát vyšší než sladivost stolního cukru. Ve srovnání se sladkostí sacharózy však aktivuje sladké receptory v ústech s chvilkovým zpožděním. V důsledku toho je chuť vnímána déle. Stévii lze použít ke slazení samostatně, ale určitá míra synergie při utváření sladkosti daného výrobku byla prokázána, když se smíchá s erytritolem nebo sukralózou.

stévie

Kombinace stévie s jinými sladidly se doporučuje mimo jiné proto, že ve velkých dávkách může zanechat mírně hořkou pachuť. Kromě toho, že je stévie sladší než cukr, vyznačuje se také poměrně vysokou tepelnou stabilitou a odolností vůči nízkým a vysokým hodnotám pH. Jejím používáním místo cukru se lze vyhnout problémům se zubním kazem. Při tepelné úpravě za vysokých teplot nevytváří zdraví škodlivé sloučeniny, jaké vznikají například při smažení nebo pečení výrobků obsahujících cukr.

Má stévie kalorie?

Vzhledem k tomu, že tělo není schopno získat energii z glykosidových sloučenin, je stévie řazena mezi sladidla s nulovým obsahem kalorií. Horní hranice tolerovatelného příjmu je přibližně 4 mg steviol-glykosidů vyjádřených jako ekvivalenty steviolu na kilogram tělesné hmotnosti za den, což je však úroveň příjmu považovaná za velmi vysokou. Zřídkakdy je nutné použít tak velké množství.

Vlastnosti stévie mohou ocenit zejména lidé s redukční dietou související s obezitou, diabetem 2. typu a metabolickým syndromem obecně. Podle některých pozorování může mít také příznivý vliv na kontrolu chuti k jídlu, takže ji lze použít například jako sladký nápoj před jídlem. Existují také náznaky protizánětlivého účinku bioaktivních látek přítomných ve stévii. Přidání tohoto sladidla do potravin s vysokým obsahem sacharidů může snížit riziko hyperglykémie.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení