Je šípkový čaj dobrým zdrojem vitaminu C?

Pokud vám šípky nic neříkají, jedná se o plody nebo semenné lusky, které zůstávají po odkvětu a shození okvětních lístků růže. Kdybyste drželi šípek v ruce, všimli byste si jeho jasně červené barvy. Stojí za to vědět, že pod jeho vnějším obalem se skrývají živiny.

šípkový čaj

  1. Obsah vitaminu C v šípcích
  2. Šípkový čaj a extrakt z vitaminu C
  3. Další faktory ovlivňující retenci vitaminu C
  4. Zdravotní účinky šípkového čaje
  5. Jaký je nejlepší způsob užívání šípkového čaje?
  6. Souhrn

Obsah vitaminu C v šípcích

Člověk si nedokáže vytvořit vlastní vitamin C, ale to neznamená, že je zbytečný. Tento antioxidační vitamin potřebujete pro syntézu kolagenu (který podporuje zdraví kůže a kloubů) a pro vyvážený imunitní systém.

Šípky v nezpracovaném stavu obsahují působivé množství vitaminu C, a to 500 až 1700 mg na 100 gramů sušených plodů. Tím vynikají nad ostatními; jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitaminu C. Ne všechny zdroje šípků jsou však stejné. Množství vitaminu C se liší v závislosti na způsobu jejich zpracování a množství tepla, kterému jsou vystaveny. Vysokým obsahem vitaminu C se vyznačují zejména dva druhy, Rosa canina a Rosa rugosa.

Šípkový čaj a extrakt z vitaminu C

Při přípravě šálku šípkového čaje se ve většině zdrojů doporučuje použít 1 až 2 gramy sušených šípkových květů. Když však plody přelijete horkou vodou a uvaříte z nich čaj, zůstane vám pouze 7 až 15 miligramů vitaminu C. A protože denně potřebujete nejméně 60 až 75 miligramů vitaminu C (nebo ještě více, pokud kouříte nebo jste ve velkém stresu), museli byste vypít čtyři nebo pět šálků, abyste uspokojili potřeby svého těla.

Proto je stále lepší spoléhat se na ovoce a zeleninu, které jsou uznávány jako vynikající zdroje vitaminu C, včetně citrusových plodů, jahod, rybízu, kiwi, brokolice, paprik a mnoha dalších.

Šípkový čaj si však můžete dopřát i díky dalším antioxidačním a protizánětlivým sloučeninám, které obsahuje, mj:

  • bioflavonoidy,
  • vitamin E,
  • kvercetin,
  • karotenoidy,
  • katechiny.

Studie ukazují, že optimální podmínky pro zachování antioxidantů jsou 84 až 86 °C a 6 až 8 minut louhování.

Další faktory ovlivňující retenci vitaminu C

Pokud si koupíte zásobu šípkového čaje, spotřebujte ji během několika týdnů. Během skladování ztratí část vitaminu C. Chcete-li snížit ztrátu vitaminu C, zvažte jeho louhování při nižší teplotě po delší dobu.

Zde je jeden z postupů přípravy šípkového čaje, který snižuje ztráty vitaminu C:

  1. Sbírejte nebo kupujte sušené šípky. Pokud používáte čerstvé šípky, důkladně je omyjte a odstraňte stopky a semínka. V případě potřeby plody usušte. Pokud nakupujete v obchodě nebo online, vybírejte pokud možno bio.
  2. Sušené šípkylehce rozdrťte, aby se odkryla větší plocha, která pomáhá uvolňovat živiny při vaření. Můžete to udělat pomocí hmoždíře a tlouku nebo je jednoduše rozdrtit ručně.
  3. Zahřejte vodu, ale nenechte ji vařit. Přiveďte vodu k varu, pak ji stáhněte z ohně a nechte ji minutu nebo dvě vychladnout. Voda by měla mít teplotu asi 85 stupňů Celsia. Vysoké teploty ničí vitamin C, proto se vyhněte přidávání šípků do vroucí nebo téměř vroucí vody.
  4. Jakmile přidáte šípky do teplé vody, nechte je tam asi 8 minut.
  5. Po uvaření čaj sceďte, abyste odstranili dužinu, semínka nebo jakékoli pevné látky.

Zdravotní účinky šípkového čaje

Díky protizánětlivým látkám obsaženým v šípkovém čaji může být jeho popíjení prospěšné pro zdraví kůže, kloubů a srdce, protože zánět je hnací silou artritidy, kardiovaskulárních onemocnění a stárnutí kůže. Přestože šípky nejsou zázračným nápojem, jsou dalším zdrojem antioxidantů a vhodným doplňkem vyvážené stravy bohaté na živiny, která zahrnuje různé potraviny.

šípkový čaj

Jaký je nejlepší způsob užívání šípkového čaje?

Vždy používejte čerstvou, čistou vodu. Jak jsem již zmínil, neuchovávejte šípky příliš dlouho v teple, protože tím se zničí více vitaminu C. Jeho obsah v čaji můžete zvýšit tím, že do šálku vymačkáte trochu citronové šťávy. Tím získáte více chuti.

Tento nápoj si také můžete vychutnat, pokud do něj přidáte přírodní nízkokalorické sladidlo, například stévii, abyste vyvážili přirozenou trpkost, pokud ji nemáte rádi. Jako každá bylina může mít i šípek vedlejší účinky. U některých lidí se na tento květ objevují alergické reakce a měli by se mu vyhnout.

Souhrn

Přestože jsou šípky jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, pití čaje z nich hladinu vitaminu C výrazně nezvýší. Přesto ho ovoce, jako je například pomeranč, bude mít více. Přesto však šálek šípkového čaje stále poskytuje určitou dávku vitaminu C, stejně jako antioxidanty a protizánětlivé látky. Takže až budete příště hledat teplý, zahřívací nápoj, zvažte, zda nesáhnout po šálku šípkového čaje. Vaše chuťové pohárky - a imunitní systém - vám poděkují.

Stejně jako u každého bylinného léku je důležité mít na paměti možné vedlejší účinky. U některých lidí se mohou objevit alergické reakce nebo zažívací potíže. Pokud máte specifické zdravotní problémy nebo jste těhotná, poraďte se se svým lékařem, než zařadíte šípkový čaj do svého jídelníčku. Tělo každého z nás je trochu jiné. Začněte popíjet malé množství a uvidíte, jak budete reagovat. Může to být zdravý a chutný způsob hydratace vašeho těla.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/ https://www.clinicaladvisor.com/features/rose-hips-prized-for-high-vitamin-c-content-antiinflammatory-properties https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29051670/

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán