Proteiny rostlinného původu jsou stále oblíbenější mezi těmi, kdo jsou fyzicky aktivní, a nejen mezi nimi. S ohledem na větší ochranu životního prostředí a výživové hodnoty, které jsou velmi podobné těm, které má obyčejný protein zvířecího původu, se čím dál, tím častěji stává součástí životního stylu. Jak to ale vypadá z hlediska jeho vstřebatelnosti?
![]()
Rostlinný protein vs. zvířecí protein
Příznivci jednoho a druhého druhu proteinu používají v diskusích argumenty, které potvrzují jejich výroky ohledně účinnosti konkrétních druhů proteinů. Jedni i druzí mají nepochybně částečně pravdu, nicméně na tuto záležitost je nutné se podívat objektivním pohledem. Rostlinný protein má poměrně bohatý aminogram, který je však lehce odlišný od standardního, který reprezentuje zvířecí protein, avšak vůči svému konkurentovi má bohatší složení s ohledem na výživové složky.
V případě proteinů zvířecího původu lze v anabolické odpovědi pozorovat určité tendence k vyšší signalizaci insulinu a jejich faktorů. To může mít lepší vliv na proces tvarování postavy. Kdežto u proteinů rostlinného původu je vhodné všimnout si bohatého složení s ohledem na výživové složky. Obsahuje široké spektrum vitamínů a minerálních složek, které mohou v proteinu zvířecího původu chybět, což může mít velký význam pro ty, kdo chtějí pečovat o své zdraví a podporovat každodenní zdravotní prevenci.
![]()
PLNOHODNOTNÝ ROSTLINNÝ PROTEIN
Vstřebatelnost rostlinného proteinu
Souhrnné údaje na téma vstřebatelnosti proteinu rostlinného původu jasně ukazují, že tento druh proteinu se vstřebává na úrovni cca 80 %. Kdežto zvířecí protein vykazuje vstřebatelnost cca 95 %.
Je tedy patrné, že profil vstřebatelnosti rostlinného proteinu je o něco horší než u zvířecího proteinu, avšak dohání tuto disproporci bohatým složením živin, které určitě najde praktické využití v každodenní stravě mnoha lidí, kteří chtějí pečovat o kvalitu své stravy a také jejich doplňků.
Rostlinný protein a jeho vstřebatelnost – shrnutí
Pro proteiny rostlinného původu je charakteristický trochu slabší profil aminokyselin než pro zvířecí proteiny. Může to způsobit prodloužení doby, která je nutná pro regeneraci jednotlivých tkáňových struktur (proteinových), nebo na budování postavy v případě osob, které jsou v silovém tréninku.
Avšak mnoho kulturistů veganů, případně vegetariánů toto schéma účinně bortí a dokazují, že postavu lze tvarovat také pomocí rostlinného proteinu. V procesu tvarování postavy může být prostě nutné sníst více rostlinných proteinů, které budou mít s ohledem na bohatství živin pozitivní vliv na zdraví organismu a na jeho zdravotní prevenci. Optimální pro tuto disproporci se zdá být používání mnohasložkových směsí rostlinných proteinů a jejich spotřeba na úrovni o cca 20 % vyšší, než je tomu v případě zvířecích proteinů.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.