Jaký je rozdíl mezi citrátem hořečnatým a malátem

Hořčík je prvek, který ovlivňuje celý organismus a všechny jeho funkce. Podílí se celý den na biochemických a fyziologických proměnách, které utvářejí zdraví a pohodu. Pro člověka je klíčové dodávat hořčík do tkání pravidelně po celý den.

hořčík

  1. Pro koho je suplementace hořčíkem určena? 
  2. Indikace pro použití hořčíku 
  3. Suplementace v případě příznaků nedostatku 
  4. Citrát hořečnatý a malát – rozdíly

Pro koho je suplementace hořčíkem určena? 

Osoby, které mají méně pestrou stravu nebo jsou velmi aktivní, mohou mít zájem o suplementaci, jelikož to jsou dva příklady faktorů, které mohou omezit dostupnost hořčíku. Existuje mnoho chemických forem hořčíku, které jsou navrženy tak, aby optimalizovaly vstřebávání z trávicího traktu. Dobrým příkladem toho jsou podobné, ale různé formy citrátu a malátu.

Indikace pro použití hořčíku 

Pokud Vaše strava není dokonalá 

První a nejdůležitější indikací k užívání hořčíku je nedokonalá strava, tzn. na bázi zpracovaných produktů, s nízkým obsahem zeleniny, ovoce, ořechů a semen, stejně jako pití velmi malého množství vody nebo pití vody nízké kvality. Hlavním zdrojem tohoto prvku jsou produkty jako dýňová semínka, chia semínka, špenát, ovesné vločky (tzv. horské) nebo mandle.

O něco méně, ale stále hodně, obsahují sójové lusky, brambory (se slupkou), ale i živočišné produkty jako losos nebo přírodní jogurt. Množství hořčíku důležité z hlediska nutričního stavu se nachází ve vysoce mineralizovaných vodách. Obsahují nejen vysoký, ale i stálý obsah hořčíku, ale bohužel ne každému vyhovuje chuť těchto vod.

Pokud jíte příliš málo 

Užívání hořčíku proto může být vhodné zejména pro „nejedlíky”, kteří kvůli chuťovým averzím nebo lenosti a někdy i kvůli zažívacím potížím sáhnou stále po stejných produktech. 

Pokud jste senior nebo člověk s problémy

Problémy s doplněním hořčíku mohou mít i starší lidé, osoby, které konzumují nadměrně alkohol nebo bojují s cukrovkou 2. typu.

Suplementace v případě příznaků nedostatku 

Signály z organismu

Pokud nemáte vědomý přehled o složení vaší stravy a frekvenci konzumace hořčíku, stejně jako o velikosti jeho jednotlivých porcí, jsou určité příznaky důležitou indikací pro užívání suplementace hořčíkem. Mezi příznaky nedostatku tohoto prvku patří únava a bolest hlavy, svalová slabost a koncentrace a také bolestivé svalové křeče.

Kdy jindy byste měli zvážit suplementaci hořčíku?

allnutrition tri magnesium + potassium

Časem se také může zhoršit tolerance vůči stresu a mohou se objevit problémy se spánkem nebo kontrolou krevního tlaku. Je dobré vědět, že vzhledem k účasti hořčíku na stavbě kostí může jeho dlouhodobý nedostatek přispívat i k oslabení kostry a zvýšit její náchylnost k poškození. 

Citrát hořečnatý a malát – rozdíly

Existuje široký výběr různých sloučenin s hořčíkem „v hlavní roli“. Samotný prvek bez funkčních přísad, jako je kyselina citrónová nebo kyselina jablečná, se nepoužívá, protože by se rychle vyloučil bez šance na doplnění zásob v klíčových tkáních a buňkách. Doplňky ve formě diskutovaných organických kyselin umožňují prodloužené uvolňování hořčíku z trávicího traktu do krevního oběhu a usnadňují průnik do konkrétních tkání.

Citrát se však od malátu liší svou molekulovou hmotností, která je v případě citrátu téměř třikrát vyšší. Jeden experiment ukázal lepší absorpci malátu hořečnatého, ale byl proveden na krysách. U lidí je obtížné vysledovat rozdíly jako účinnost vstřebávání do mozku nebo svalů, které byly pozorovány např. u myší. 

Zdroje:

Uysal, N., Kizildag, S., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Koc, B., Karakilic, A., Camsari, U. M., & Ates, M. (2019). Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best?. Biological trace element research, 187(1), 128–136. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1351-9

Ates, M., Kizildag, S., Yuksel, O., Hosgorler, F., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Karakilic, A., Koc, B., & Uysal, N. (2019). Dose-Dependent Absorption Profile of Different Magnesium Compounds. Biological trace element research, 192(2), 244–251. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01663-0

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení