Týdny před příchodem jara jsou často spojeny s nekonečným očekáváním teplejších dnů, delšího slunečního svitu nebo lepší dostupnosti čerstvého ovoce a zeleniny. Pro mnohé znamená příchod jara konec trápení spojeného s mrazem a tmou nebo kořenovou zeleninou, konzervovanou a mraženou zeleninou či zeleninou z dovozu.
![žena, jaro, doplňky stravy]()
- Nejdůležitější vitamíny na jaře
- Vitamin D na jaře
- Vitamin C na jaře
Nejdůležitější vitamíny na jaře
Než se k nám však dostanou sluneční paprsky, které jsou zodpovědné za tvorbu vitaminu D, a než se na zemi urodí plodiny, uplyne ještě několik týdnů. Po celé toto období je nutné zajistit uspokojení výživových potřeb stejně jako v zimě, k čemuž může výrazně přispět suplementace. Výběr vitaminových doplňků na jaře je velmi individuální záležitostí, ale vitaminy D a C se zdají být nejdůležitější.
Vitamin D na jaře
Jen málo živin si na jaře zaslouží takovou pozornost jako vitamin D. Vzhledem k nedostatku pravidelného vystavování pokožky UV záření během podzimních a zimních měsíců je jaro obdobím, kdy je člověk nejvíce ohrožen účinky nedostatku této látky.
Seznam potravin, které jsou cenným zdrojem vitaminu D3, chemické formy s největším biologickým významem, také není příliš rozsáhlý. Tělu ho lze dodat konzumací ryb, jako je losos, makrela nebo sleď. Určité množství se nachází také ve vejcích a stále častěji v obohacených potravinách. Výše doporučené denní dávky závisí na hladině metabolitu vitaminu D v krvi, kterou lze snadno ověřit diagnostickým laboratorním testem. V průměru by se však mělo denně zkonzumovat asi 15 µg cholekalciferolu. Přibývá však důkazů, že se vyplatí užívat vitamin D celoročně, zejména pokud se v létě vyhýbáte rybám a vejcím a pravidelnému opalování.
![vitamín D]()
Vitamin C na jaře
Pokud vezmeme v úvahu aspekty, jako je ekologie a kvalita potravin v každodenním jídelníčku, není těžké zjistit, že vitamín C je také jednou z živin, které se na konci zimy a před létem obtížně získávají. Ovoce a zelenina mohou obvykle dodat tělu plnou dávku vitamínů, pokud jsou konzumovány přímo z "keře" (samozřejmě po umytí), případně po tepelné úpravě, která je nutná k tomu, aby byly vhodné ke konzumaci.
Nejlepším místním zdrojem vitaminu C je v létě zelenina, jako jsou rajčata, brokolice nebo papriky, a v pozdním podzimu lze ještě sklízet zelí nebo petržel. Kromě toho je cenné ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky, a na podzim černý rybíz.
Samozřejmě je možné se do jisté míry chránit přípravou přípravků a zmrazených potravin, ale přitom je třeba mít na paměti, že vitamin C je citlivý na vaření a skladování a že dlouhá doba skladování dále zvyšuje riziko různých typů mikrobiologického kažení. Velikost denního příjmu vitaminu C by měla být přizpůsobena odhadované potřebě (obvykle kolem 100-200 mg kyseliny askorbové denně), ale při sestavování jídelníčku je třeba mít na paměti možné ztráty až 50 % a někdy i více, které souvisejí s kulinářským zpracováním a skladováním. Kromě toho potřebu zvyšují faktory, jako je kouření, fyzická aktivita, četná chronická onemocnění a psychické potíže.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.