Řídké a lámavé vlasy jsou obecně spojeny s procesem stárnutí organismu. Jejich výskyt v mladším věku může naznačovat určité nepříznivé změny ve výživě i zdravotním stavu. Pokud navíc dochází k vypadávání vlasů, je vhodné situaci konzultovat s dermatologem.
![žena krásné vlasy]()
- Keratin a pokožka a vlasy
- Podpora tvorby keratinu
- Strava a keratin
Keratin a pokožka a vlasy
Jedním z nejdůležitějších prvků vlasů je keratin. Keratinové proteiny patří mezi intermediární filamenta, struktury, která jsou mimo jiné zodpovědná za tvar a strukturální integritu většiny buněk v těle a jejich mechanickou odolnost. Výzkum těchto proteinů byl zahájen v 70. letech 20. století. V 70. letech 20. století se ovčí vlna dostala pod drobnohled. Keratin má podobné funkce jako kolagen, ale kolagen je důležitější v extracelulárním prostoru a keratin v každé jednotlivé buňce.
Produkci keratinu stimuluje až 54 genů, z nichž polovina je specifická pro vlasové folikuly. Čím hustěji je keratin ve vlasech "zabalen", tím jsou silnější a pevnější. Bohužel není možné regulovat hladinu keratinu přímo konzumací. Je to proto, že lidský trávicí trakt nemá enzymy, které by tuto sloučeninu rozkládaly. Jeho produkci však lze podpořit péčí o celkový stav výživy.
Podpora tvorby keratinu
Dostatek živin v těle je nezbytný nejen pro získání a udržení fyzické pohody, duševní kondice a celkového zdraví, ale také pro formování odolnosti tkání.
Trvanlivost struktur, které jsou v těle průběžně nahrazovány (např. kůže a vlasů), výrazně ovlivňuje vnější vzhled člověka. Když se vnější vrstva těla vyznačuje pevností a pružností a odolností vůči poškození a vysušení, vypadá mladší a zdravější. Strava je nepochybně faktorem, který ovlivňuje hospodaření s keratinem, a tím i stav vnějších tkání.
Strava a keratin
Keratinové proteiny vykazují značnou variabilitu z hlediska obsahu aminokyselin, protože každá tkáň je tvořena specifickým typem keratinu. Další typy tvoří například kuřecí peří, kozí rohy nebo lidské vlasy, nehty a zuby. Odhaduje se však, že nejvíce se opakujícími aminokyselinami v keratinech tvrdých tkání jsou arginin, lysin a histidin. Vysokého obsahu těchto "stavebních kamenů" ve stravě lze dosáhnout doplňováním bílkovinných přípravků do vlasů, a to střídavě mléčných a sójových nebo komplexních.
K regulaci produkce keratinu jsou však zapotřebí nejen substráty, tj. aminokyseliny, ale také specifické enzymy. Jedním z faktorů stravy, který moduluje tvorbu keratinových bílkovin tím, že ovlivňuje biochemický metabolismus, je vitamin B7, jinak známý jako vitamin H nebo biotin.
Váže se na aminokyselinu lysin a podílí se na genové expresi. Dalším faktorem, který lze upravit stravou, je zinek. Jeho velké množství se nachází ve vnějších vrstvách kůže. Tento prvek ovlivňuje více než 1 000 různých enzymových přeměn, mezi nimiž jsou i přeměny spojené s keratinocyty, buňkami, které v epidermis produkují keratin.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.