Vitamíny ... Slyšíme o nich v reklamách, vidíme je na lahvích a balíčcích se šťávami a pyré a od dětství nás provází slova „jezte zeleninu, mají vitamíny“. Vždy bylo zdůrazňováno, že je to důležitá součást stravy, která může ovlivnit naše zdraví. Proto je mnoho potravinářských produktů obohaceno o tyto mikroživiny.
Stojí však za zmínku, že nejen ovoce a zelenina nám dodávají vitamíny, ale také živočišné produkty, obiloviny, oleje a semena. Můžeme je víceméně najít prakticky v každém potravinářském výrobku, a dokonce je můžeme „najít“ v paprscích slunce.
![vitamin D]()
Existují dvě skupiny vitamínů:
- vitamíny rozpustné v tucích
- vitamíny rozpustné ve vodě
V první skupině najdeme vitamíny A, D, E a K. V tomto materiálu se zaměříme na sluneční vitamín neboli vitamín D. V potravinách se vyskytuje ve dvou formách, známější D3 - cholekalciferol, a D2, nebo ergokalciferol. První forma je také přirozeně produkována v lidské kůži působením slunečního světla - UVB.
Jídlo není bohaté na vitamín D. Nachází se hlavně ve vejcích, tučných rybách a v menší míře v tučných mléčných výrobcích.
Stojí za zmínku, že v mnoha zemích existuje již mnoho let povinnost obohacovat margaríny o vitamín D, aby se snížily nedostatky v populaci. Pokrytí poptávky po tomto vitaminu mezi lidmi je však malé, a to ze dvou důvodů:
- nízké sluneční záření (bez filtrů)
- nízký obsah vitaminu D v potravinách.
Literatura ukazuje, že až 90% lidí má nedostatek tohoto vitaminu. Proto bylo vydáno doporučení ohledně dávkování ve formě doplňku, který byl v roce 2018 pozměněn.
![vitamin D allnutrition]()
V případě dospívajících ve věku 11–18 let a dospělých ve věku 19–65 let, kteří jsou na slunci, bez filtrů, s odhalenými předloktími a dolními končetinami, nejméně 15 minut denně mezi 10–15 hodinou v období od května do září, suplementace v těchto měsících není nutná, ale je pořád doporučená a bezpečná. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, měl by být vitamín D3 doplňován po celý rok od 800 do 2 000 IU denně.
V případě lidí nad 65 let stojí za to užívat D3 po celý rok od 2 000 IU do 4 000 IU D3 denně, protože mají nižší schopnost syntetizovat tento vitamín.
Odpověď na titulní otázku - lze s jistotou říci, že vitamín D3 by měl být doplňován po celý rok.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.