Železo je hlavní mikroživinou v těle a pro udržení zdraví je nutné ho dodávat se stravou. Ne každá chemická forma železa je však z výživového hlediska stejně hodnotná. Je užitečné znát rozdíly mezi nimi - to platí zejména v situacích, kdy se jedná o různé stupně nedostatku a anémie, kterými může být ohroženo téměř 25 % světové populace.
- Vstřebávání železa
- Vlastnosti železa
- Dostatečná nabídka a potřeba
Vstřebávání železa
Železo je mikroprvek, který se v potravinách vyskytuje ve dvou formách: hemové a nehemové. První forma je charakteristická pro potraviny živočišného původu, zatímco druhá forma je charakteristická pro rostlinné zdroje živin. Nejdůležitějším rozdílem mezi oběma formami je vzhledem k rozdílům ve struktuře úroveň vstřebávání v gastrointestinálním traktu a stupeň absorpce do tkání. Z těchto hledisek je pro homeostázu nepochybně cennější železo ze zoonotických potravin, jak bylo opakovaně prokázáno ve vědeckých studiích.
Hemickou formu železa může organismus využít až z 25-30 %, zatímco nehemickou formu vstřebává pouze z 1-10 %. Železa živočišného původu by se mimo jiné neměly vzdávat děti a dospívající (zejména dívky v pubertě), dospělé ženy (zejména ty, které plánují těhotenství) a lidé, kteří se potýkají s různými onemocněními včetně anémie.
Vlastnosti železa
Úroveň přívodu železa, stejně jako kvantitativní poměr mezi chemickými formami, má velký význam v prevenci anémie způsobené nedostatkem železa. Právě z hlediska jeho účinku na krvetvorný a oběhový systém je železo nejlépe známo. No, je hlavní složkou hemoglobinu, bílkoviny v červených krvinkách, která se podílí na přenosu kyslíku z plic do ostatních tkání.
Kromě toho spoluvytváří myoglobin, který dodává kyslík do svalové tkáně a je zodpovědný za jeho ukládání v ní. Tento stopový prvek se také podílí na syntéze DNA a na normálním růstu a vývoji organismu. Podílí se také na řadě enzymů, které řídí řadu fyziologických procesů, a podporuje imunitní systém.
Příliš nízká hladina železa může mít za následek trvalý pocit únavy, sníženou toleranci fyzické námahy, zhoršenou koncentraci, zvýšenou náchylnost k infekcím nebo zhoršení stavu kůže, vlasů a nehtů.
Dostatečná nabídka a potřeba
Potřeba železa u dospělých mužů je přibližně 10 mg denně, zatímco ženy ve stejném věku mohou potřebovat až 18 mg tohoto prvku denně. Nejjednodušší způsob, jak zajistit dostatečný přísun, je strava, která obsahuje maso, a také případné doplňky stravy. Je však třeba mít na paměti, že některé faktory biologickou dostupnost zlepšují a jiné snižují. K těm prvním patří mimo jiné vitamin C, zatímco k těm druhým fytáty a polyfenoly (sloučeniny rostlinného původu) nebo vápník a zinek.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.