Glukosamin – co to je a jak působí na klouby?

Počátky výzkumu glukosaminu se odehrály již ve 20. letech 20. století. Již dříve bylo zjištěno, že je důležitou součástí kloubní chrupavky. Během druhé světové války byla práce přerušena, ale na konci 90. let 20. století byly v renomovaném lékařském časopise The Lancet zveřejněny výsledky klinické studie o glukosaminu. To přispělo k výrazně zvýšenému zájmu vědců a lékařů o tuto sloučeninu. Dnes je glukosamin široce používán jako doplněk stravy zaměřený na zlepšení zdraví kloubů.

trénink dvojice v posilovně

  1. Co je glukosamin?
  2. Jak glukosamin funguje?
  3. Kdy se glukosamin používá?
  4. Jak se glukosamin dávkuje?
  5. Alergie na korýše a další kontraindikace 

Co je glukosamin?

Glukosamin je aminocukr, sloučenina kombinující vlastnosti bílkovin a sacharidů, která se přirozeně vyskytuje v těle, zejména v kloubní chrupavce. Ačkoli tělo může glukosamin syntetizovat, může pocházet i zvenčí, konkrétně z potravin nebo doplňků stravy.

Glukosamin se syntetizuje z glukózy prostřednictvím biochemických změn v těle, které začínají přeměnou glukózy na aminokyselinu glutamin.

Glukosamin je rozpustný ve vodě a má zásadité pH, blízké neutrálnímu. Vykazuje amfoterní vlastnosti, což znamená, že přizpůsobuje svou reakci v závislosti na pH prostředí a přítomnosti kyselin a zásad. Svou strukturou se do jisté míry podobá glukóze.

Jak glukosamin funguje?

Komu se glukosamin doporučuje

Užívání glukosaminu se doporučuje zejména lidem s osteoartrózou, sportovcům, lidem s aktivním životním stylem a starším lidem, kteří trpí ztuhlostí a bolestí kloubů. Glukosamin je sloučenina nezbytná pro syntézu proteoglykanu a glykosaminoglykanů (GAG), které patří mezi hlavní složky kloubní chrupavky.

Účinky glukosaminu

GAG, jako je chondroitin a kyselina hyaluronová, dodávají kloubní chrupavce pružnost a ohebnost. Chrání před poškozením a účinky stárnutí tkání. Kromě toho může glukosamin ovlivňovat syntézu kolagenu, který je další důležitou součástí kloubní chrupavky a staví všechny tkáně v těle.

Protizánětlivý účinek 

Pozornost je věnována také antioxidačním a protizánětlivým účinkům glukosaminu a inhibici aktivity prozánětlivých faktorů. Tímto způsobem může přispět ke snížení bolesti a zánětu při onemocnění kloubů.

Vliv na střeva

Dále je tu působení glukosaminu, které není přímo spojeno se zdravými klouby. Tato sloučenina není v lidském trávicím traktu zcela strávena, ale tento proces podporují probiotické bakterie ve střevech.

Glukosamin tedy může stimulovat zdraví prospěšnou střevní mikrobiotu, ale je třeba provést další výzkum v této oblasti, aby bylo možné říci více, například které bakterie procházejí největší kvantitativní změnou.

Kdy se glukosamin používá?

bolest kloubů

Osteoartróza

Glukosaminje přirozeně se vyskytující složka kloubní chrupavky, která se používá jako doplněk stravy k léčbě osteoartrózy. Užívání glukosaminu může pomoci zmírnit bolest kloubů, zlepšit pohyblivost a zmírnit zánět.

Bojové sporty a senioři

Toto opatření mohou využívat také sportovci a lidé, kteří se věnují fyzicky aktivním rekreačním činnostem. To platí zejména pro sporty, při nichž jste vystaveni pravidelným úderům do tkání, především pro kontaktní sporty, jako jsou bojové sporty. I starší lidé se mohou v důsledku stárnutí buněk a tkání potýkat s problémy s klouby, na které může glukosamin poskytnout lék.

Riziko nedostatku

Nedostatek této sloučeniny v kloubech zvyšuje možnost pádů a úrazů, které mohou starší osoby znehybnit, a znehybnění vede k další degeneraci kloubů.

Přesto stojí za zmínku, že dobré zdroje glukosaminu nejsou často konzumovány ve stravě. Mimo jiné se nachází v měkkýších, kteří pravděpodobně nepatří k základním potravinám, ať už kvůli ceně a dostupnosti, nebo chuťovým preferencím.

Problém s příjmem a doplňky

Biologická dostupnost glukosaminu z potravy nepřesahuje několik procent, takže pokud si přejeme zvýšit dostupnost této sloučeniny pro organismus, je obvykle jedinou možností její doplnění.

Otázka veganů

Je třeba poznamenat, že vegani obecně glukosamin tělu nedodávají. To se netýká pouze glukosaminu, ale také chondroitinu nebo kolagenu.

Jak se glukosamin dávkuje?

Glukosamin pro doplňky stravy se získává z chitinu, složitější formy glukosaminu, která se nachází v krunýři korýšů, jako jsou krevety, humři a krabi. Chitin se přeměňuje na chitináty a poté se hydrolyzuje (rozkládá) na jednodušší sloučeniny, jako je právě zmíněný glukosamin.

Přírodní zdroje

V glukosaminových přípravcích se obvykle nachází ve formě soli, například glukosamin sulfátu, z přírodních zdrojů. Jedná se o sloučeninu, která je všeobecně považována za bezpečnou a dobře snášenou.

Standardní porce

Typické dávkování glukosaminu závisí na formě doplňku, ve které je k dispozici. Nejčastěji se používají tablety nebo tobolky, které obsahují až 500 mg glukosamin sulfátu v jedné jednotce. Dávky glukosaminu závisí také na zdravotním stavu a účelu suplementace, stejně jako na tělesné hmotnosti nebo výšce.

Denní dávka 

Obvykle se glukosamin doporučuje v dávkách kolem 1 200 mg denně ve dvou nebo třech dávkách. U některých stavů může dávka dosáhnout 2000 mg, ale měla by být použita pouze po konzultaci s odborníkem. Suplementace glukosaminem obvykle trvá přibližně 2 měsíce.

Jak dlouho glukosamin užívat a s čím ho kombinovat?

Dlouhodobé používání delší než 3 až 6 měsíců by také stálo za konzultaci s odborníkem.

Glukosamin se často používá v kombinaci s chondroitinem, protože obě složky jsou přirozenými součástmi kloubní chrupavky a působí synergicky, čímž zvyšují své účinky. Kromě toho lze glukosamin kombinovat s dalšími doplňky a složkami stravy, jako je MSM (methylsulfonylmethan), který chrání před oxidačním stresem a zároveň poskytuje síru pro tvorbu sloučenin, jako je glukosamin nebo chondroitin.

Esenciální kyselina hyaluronová a vitamíny

Za zmínku stojí také kyselina hyaluronová, jejíž produkci glukosamin zvyšuje a jejíž působení podporuje hydrataci tkání. Kromě toho jsou pro zdraví kloubů a kostí cenné také vitaminy C a D3. Vitamín C přímo ovlivňuje syntézu kolagenních bílkovin, zatímco vitamin D má velmi mnohostranné účinky, včetně těch, které se týkají kostí a kloubů. Tyto vitaminy mají antioxidační a protizánětlivé účinky a kromě hospodaření s kolagenem také regulují stav imunitního systému.

Načasování příjmu glukosaminu

Není velký rozdíl, zda se glukosamin užívá ráno nebo večer. Často se užívá s jídlem nebo spolu s jinými doplňky stravy. Při užívání glukosaminu je vhodné pít hodně vody, aby byla zajištěna dostatečná hydratace.

Alergie na korýše a další kontraindikace 

Existují určité kontraindikace užívání glukosaminu, z nichž hlavní je alergie na korýše. V některých případech může glukosamin způsobit alergické reakce, jako je svědění nebo vyrážka, a žaludeční potíže. Lidé užívající jakékoli léky, včetně antikoagulancií, by se měli před užíváním glukosaminu poradit se svým lékařem.

Zdroje

  • Reginster JY, Dudler J, Blicharski T, Pavelka K. Pharmaceutical-grade Chondroitin Sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT). Ann Rheum Dis. 2017;76(9):1537-1543. doi:10.1136/annrheumdis-2016-210860
  • Towheed TE, Anastassiades TP, Shea B, Houpt J, Welch V, Hochberg MC. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2001;(1):CD002946. doi:10.1002/14651858.CD002946
  • Pavelka K, Gatterova J, Olejarova M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002;162(18):2113-2123. doi:10.1001/archinte.162.18.2113
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení