Existuje několik důvodů, proč se proces hubnutí u žen může lišit od procesu hubnutí u mužů. Jedním z nesmírně důležitých aspektů je například fungování endokrinního systému, který může být v případě ženského pohlaví někdy obtížné "zvládnout", pokud se v něm vyskytují nějaké abnormality.
- Pro zdraví a postavu
- Stav výživy - na čem záleží při hubnutí?
- Zdraví především!
- Účinný metabolismus
- Výběr doplňků pro hubnutí
Pro zdraví a postavu
A to se může stát například nadměrnou tělesnou hmotností a zanedbáváním hygieny výživy a životního stylu. Klíčem ke zvrácení tohoto stavu je dieta a pravidelný pohyb, ale určitou pomoc nabízejí i bioaktivní látky obsažené v doplňcích stravy, které jsou silně podpořeny vědeckými výzkumy.
Stav výživy - na čem záleží při hubnutí?
Při plánování hubnutí je důležité vzít v úvahu stav výživy organismu. Nedostatek živin může negativně ovlivnit rychlost hubnutí a výrazně ho zbrzdit. Když tělo dostává příliš málo energie, přechází do ekonomického režimu spotřeby energie, takže je stále méně ochotné podávat fyzické (např. v posilovně) i psychické výkony (např. v práci, ve vztazích s ostatnimi lidmi).
Zdraví především!
Souběžně s kalorickým deficitem může docházet k nedostatku živin, jako jsou vitaminy, minerály, bílkoviny, tuky a sacharidy. Tyto nedostatky mohou oslabit endokrinní, nervový, imunitní a další regulační systémy a snížit úroveň fyzické a duševní výkonnosti potřebné k tomu, abyste se dostali přes proces hubnutí. Výsledkem vícesměrných nedostatků může být nedostatečná kontrola chuti k jídlu a také zhoršená motivace.
Proč potřebujeme bílkoviny?
Bílkoviny vás zasytí na delší dobu
Jednou z živin, která hraje při hubnutí velmi důležitou roli, jsou bílkoviny. Dostatečný příjem bílkovin ovlivňuje produkci neurotransmiterů, včetně těch, které jsou zodpovědné za pocit sytosti, a může tak uspokojit chuť k jídlu na delší dobu než sacharidy nebo tuky. Zdá se, že bílkoviny jsou důležitější než ostatní živiny, a to i proto, že tělo může z bílkovin vyrábět zdroje energie, zatímco ze sacharidů a tuků potřebné bílkoviny vyrobit nedokáže.
Trávení bílkovin spotřebuje nejvíce kalorii
Konzumace bílkovin navíc vede ke zvýšení termického účinku potravy (TEF), tj. množství energie, které musí tělo spotřebovat na trávení jídla. Ve srovnání se sacharidy se při zpracování bílkovin spotřebuje až dvakrát více kalorií, zatímco u tuků je tento rozdíl až desetinásobný. To následně přispívá ke zvýšení metabolismu a spalování kalorií.
Bílkoviny pomáhají udržovat tělo pevné a udržovat výkonnost
Kvalitní bílkoviny konzumované ve správném množství jsou důležité také pro ochranu svalové hmoty během hubnutí. Svaly mají velmi vysoké energetické nároky, proto je pro ženy důležité udržet co nejvíce cenné svalové tkáně. Pomáhá udržovat fyzickou výkonnost a chrání před zraněními, ke kterým může dojít v závěrečných fázích hubnutí, kdy jste z procesu unaveni.
Vyberte si pohodlné a chutné proteinové koktejly
Každodenní příjem správného množství bílkovin si můžete usnadnit používáním proteinových koktejlů, ať už mléčných, vaječných nebo rostlinných. Jsou snadno dostupné a pohodlné na přípravu, navíc mají obvykle sladkou chuť, která uspokojí chuť na sladké.
Můžete zvážit konzumaci proteinové výživy s jídlem (např. s ovesnými vločkami) nebo jako svačinu během dne a také jako nápoj po tréninku. Obvykle se doporučuje konzumovat výživu obsahující přibližně 20-30 g bílkovin na jednu porci, ale je vhodné dávku upravit podle vašich individuálních potřeb bílkovin a chuťových preferencí.
Kolagen pro krásu a zdraví
Kolagen je další bílkovinou, jejíž užívání se může ukázat jako užitečné při hubnutí u žen. Je stavebním kamenem všech tkání v těle, tvoří kůži, vlasy a nehty, ale také šlachy, vazy, svaly, cévy nebo vnitřní orgány.
Kůže po hubnutí
Při nadměrném přírůstku hmotnosti se kůže musí roztáhnout, aby pojmula veškerou tukovou tkáň, takže po zhubnutí může být nepružná. Protože kolagen v doplňcích stravy je hydrolyzovaný, a proto se snadno vstřebává, může tělu pomoci v boji za udržení pevnosti pokožky. Nepřímo může přispívat také ke zdraví vlasů a nehtů a k regeneraci po tréninku.
Rozhodněte se pro vhodné formy doplňků stravy
Ženám, které hubnou, se často doporučuje konzumovat 2,5 až 7,5 gramu kolagenu denně, a to kdykoli. Cenné jsou přípravky jak hovězího, tak rybího původu. Kolagen ve formě prášku lze rozpustit ve vodě, džusu nebo jiném nápoji, ale existují i přípravky ve formě tablet nebo kapslí, jejichž dávkování je o něco snadněji odměřitelné.
Vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály hrají klíčovou roli při hubnutí a při utváření celkového zdraví organismu. Poskytování optimálního množství těchto látek pomáhá udržovat normální rychlost metabolismu a efektivně spalovat kalorie, ale také kontrolovat chuť k jídlu, náladu nebo motivaci.
Proč právě vitaminy skupiny B?
Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování metabolických enzymů, které přeměňují živiny na energii. Kromě toho se podílejí na tvorbě neurotransmiterů zodpovědných za mobilizační činnost a také červených krvinek, které okysličují tkáně.
Hormonální regulace a ochranná funkce
Vitamíny C a D hrají důležitou roli v hormonální regulaci a je důležité si uvědomit, že hormony, jako je inzulin, kortizol a hormony štítné žlázy, ovlivňují metabolismus, kontrolu chuti k jídlu a hospodaření s energií, a dokonce i kognitivní funkce mozku. Tyto vitaminy podporují imunitu a promítají se také do kondice celého organism.
Vitamin C totiž podporuje tvorbu kolagenu, který tvoří měkké tkáně, zatímco vitamin D je nezbytný pro mineralizaci kostí. Tyto účinky doplňují vitaminy A, E a K, které mají silné antioxidační vlastnosti a mnoho dalších specifických účinků (např. vitamin A pro oči, vitamin K pro srážlivost krve).
Minerály pro usnadnění procesu redukce
Minerály, jako jsou elektrolyty (hořčík, vápník, draslík, sodík, chlor) nebo mikroprvky (zinek, železo, chrom, jód, selen), mohou přispět k hladšímu přechodu přes redukci velmi četnými mechanismy. Elektrolyty pomáhají udržovat duševní výkonnost a také zajišťují správnou funkci svalů, a to jak srdce, tak kosterního svalstva.
Zmírnění únavy při cvičení
Pomáhají zmírňovat únavu během cvičení a regulovat rovnováhu vody a elektrolytů. Mikroživiny se často podílejí na klíčových biochemických změnách souvisejících s tvorbou hormonů, krve a mnoha pro zdraví důležitých regulačních systémů. Zinek je důležitý pro pohlavní hormony a imunitu, železo pro tvorbu krve, zatímco jód a selen chrání štítnou žlázu a chrom ovlivňuje metabolismus sacharidů. Je třeba poznamenat, že to je jen několik příkladů.
Co způsobuje jejich nedostatek?
Nedostatek vitaminů a minerálních látek může vést k pocitu únavy a slabosti. Prevence nedostatku je důležitá, aby tělo zůstalo zdravé a správně fungovalo během procesu hubnutí, zejména pokud má někdo málo pestrou stravu, např. kvůli preferencím a averzím nebo potravinovým alergiím či intolerancím. Před výběrem dávkování je vhodné zjistit, zda je zapotřebí vícesložkový výrobek, nebo spíše jednotlivé prvky.
V průběhu hubnutí je cílem stabilizovat koncentraci glukózy a cholesterolu v krvi na odpovídající úrovni, zejména pokud jste svůj organismus dovedli k cukrovce a/nebo ateroskleróze a/nebo hypertenzi a dalším poruchám zahrnutým do metabolického syndromu. Tato onemocnění totiž svědčí o poruchách ve zpracování živin.
Berberin - nejúčinnější doplněk při hubnutí
Berberin, přírodní chemická sloučenina obsažená v rostlinách, jako je Berberis vulgaris, může mít příznivé účinky na mnoho aspektů zdraví, včetně hubnutí u žen. Četné studie poukazují na různé mechanismy, kterými berberin ovlivňuje hubnutí. Jedním z nejdůležitějších je jeho účast na regulaci metabolismu glukózy. Přispívá k lepší kontrole glykémie a snížení rizika inzulínové rezistence, což je velmi důležité při poruchách hmotnosti a metabolismu.
Kromě toho může berberin ovlivňovat mozková centra, v nichž se zpracovávají informace související s regulací pocitu sytosti. Existují také náznaky, že užívání této sloučeniny může zpomalit vyprazdňování žaludku, a tedy zasytit na delší dobu. Dalším pravděpodobným mechanismem účinku berberinu je zvýšení účinnosti buněk při zpracování energie, což se může projevit rychlejším a snadnějším odbouráváním.
Dávky berberinu obvykle nepřesahují 500 - 1500 mg denně. Jeho účinek je natolik výrazný, že se vyplatí konzultace s odborníkem při různých metabolických poruchách a užívání různých léků.
Komplexní přípravky - spalovače tuků
Ve vícesložkových přípravcích známých jako spalovače tuků lze nalézt sloučeniny ze zcela odlišných skupin. Největší význam mají zřejmě sloučeniny rostlinného původu.
Hlavní složkou používanou ve spalovačích tuků je kofein. Působí jako stimulant, zvyšuje hladinu energie a oddaluje únavu.
Zelený čaj, který je bohatý na polyfenoly a katechiny, jako je EGCG, má také povzbuzující účinky a může navíc zvýšit spotřebu tuků v těle. Výrazně zvyšuje ochranný potenciál organismu proti oxidačnímu stresu.
Kapsaicin, obsažený v chilli papričkách, ovlivňuje kontrolu chuti k jídlu a má antioxidační účinky. Může mít také roli při vedení bolestivých podnětů nebo zmírňovat únavu při cvičení.
Extrakt z plodů Garcinia cambogia (tamarind) obsahuje kyselinu hydroxycitronovou (HCA), která inhibuje enzym zodpovědný za přeměnu sacharidů na tuk. Může přispívat ke snížení viscerálního tloustnutí.
Synefrin, obsažený v plodech hořkého pomeranče, působí jako stimulant a podporuje termogenezi. Stimuluje adrenergní systém, a proto může snižovat únavu a prokrvení.
Forskolin, získaný z indické kopřivy, zvyšuje intenzitu buněčné signalizace, což nepřímo urychluje metabolismus a spalování tuků. Kromě toho působí jako antioxidant, který chrání tělesné buňky.
Kromě rostlinných extraktů lze ve spalovačích nalézt také sloučeniny, které jsou svou strukturou podobné klíčovým živinám nebo aminokyselinám.
L-karnitin, tvořený z aminokyselin, hraje roli při zásobování metabolicky aktivních buněk tuky, kde jsou spalovány jako zdroj energie. Je aktivní jak ve svalech, tak v mozku.
L-tyrosin je aminokyselina, která se přeměňuje na dopamin a noradrenalin, čímž přispívá ke zvýšenému pocitu motivace a koncentrace. Zvýšením aktivity těchto neurotransmiterů v mozku může pomoci prolomit stagnaci a sedavost a nedostatek chuti k pohybu.
CLA (konjugovaná kyselina linolová), která se přirozeně vyskytuje v mase a mléčných výrobcích, ovlivňuje buněčný metabolismus a může podporovat regulaci metabolismu glukózy a inzulínu. Kromě toho je antioxidantem a může zmírňovat účinky oxidačního stresu.
Výběr doplňků pro hubnutí
Uvedený seznam doplňků stravy, které pomáhají ženám snížit hmotnost, je jen příkladem toho, jak lze tento náročný proces mnoha lidem usnadnit. Pro dosažení nejlepších výsledků je vhodné kombinovat doplňky stravy s individuálně přizpůsobenými dietami a cvičením, a pokud nemáte potřebné znalosti, poraďte se s odborníky na medicínu i výživu.
Strava by měla být bohatá na bílkoviny a vlákninu, protože s těmito látkami se často konzumují i další látky, které jsou cenné pro zdraví a hubnutí. Tréninkové plány by naopak měly zahrnovat jak odporová (silová), tak vytrvalostní (kardio) cvičení.
Zdroje:
- Moon, Jaecheol, and Gwanpyo Koh. “Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss.” Journal of obesity & metabolic syndrome vol. 29,3 (2020): 166-173. doi:10.7570/jomes20028
- Tak, Young Jin et al. “Effect of Oral Ingestion of Low-Molecular Collagen Peptides Derived from Skate (Raja Kenojei) Skin on Body Fat in Overweight Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Marine drugs vol. 17,3 157. 7 Mar. 2019, doi:10.3390/md17030157
- Pascual, Rebecca W et al. “Diet Quality and Micronutrient Intake among Long-Term Weight Loss Maintainers.” Nutrients vol. 11,12 3046. 13 Dec. 2019, doi:10.3390/nu11123046
- Sirotkin, A V, and A Kolesárová. “The anti-obesity and health-promoting effects of tea and coffee.” Physiological research vol. 70,2 (2021): 161-168. doi:10.33549/physiolres.934674
- Hayamizu, Kohsuke et al. “Effects of garcinia cambogia (Hydroxycitric Acid) on visceral fat accumulation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.” Current therapeutic research, clinical and experimental vol. 64,8 (2003): 551-67. doi:10.1016/j.curtheres.2003.08.006
- Alhasaniah, Abdulaziz Hassan. “l-carnitine: Nutrition, pathology, and health benefits.” Saudi journal of biological sciences vol. 30,2 (2023): 103555. doi:10.1016/j.sjbs.2022.103555
- Jeukendrup, A. E., & Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 12(10), 841–851. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.