Co je dobré pro posílení nehtů?

Hladké a tvrdé nehty s jednotným vzhledem mohou být určitým ukazatelem stavu výživy a zdraví. Na nehtech lze mimo jiné pozorovat známky nedostatku výživy nebo dysfunkce vnitřních orgánů. Zajistíte-li si pestrou stravu s dostatkem živin, například prostřednictvím doplňků stravy, můžete své nehty časem nejen posílit, aby lépe vypadaly, ale také je ochránit před poškozením.

zdravé nehty

  1. Z čeho jsou vyrobeny nehty?
  2. Jak strava ovlivňuje nehty?
  3. Jak se vyhnout rizikům pro nehty?

Z čeho jsou vyrobeny nehty?

Tvorba nehtů je výsledkem diferenciace epitelových kožních buněk na prstech končetin. Podobným postupem se mimo jiné vytvářejí vlasy. Nehty i vlasy jsou tvořeny buňkami, které mají jakýsi "software", jenž rozhoduje o tom, jakou podobu nakonec získají. Tvrdé tkáně, jako jsou nehty a zuby, se skládají ze specifických forem keratinu.

Jedná se o bílkoviny, které jsou tvořeny převážně lysinem, histidinem a argininem. Stejná skupina proteinů je mimo jiné zodpovědná za tvorbu rohů u kopytníků nebo peří u ptáků. Vysoká hustota keratinu dodává tkáním mimořádnou tvrdost a mechanickou pevnost. Kromě toho, že silné nehty vypadají esteticky, je třeba si uvědomit, že jsou nástrojem pro provádění různých manuálních činností a podílejí se také na vnímání vnějších podnětů.

Jak strava ovlivňuje nehty?

Velmi důležitým prvkem stravy, který se promítá do stavu nejen nehtů, ale i všech tkání v těle, jsou bílkoviny. Aminokyseliny, které vytvářejí keratin, i celé bílkoviny, jako je kolagen, jsou dostupné v potravinách bohatých na bílkoviny.

Nejlepšími zdroji stavebních prvků z této kategorie živin jsou maso, vnitřnosti, vývary z kostí (a želatina), ryby (nejlépe s kostmi) nebo mléčné výrobky a také luštěniny a vejce. Potřebu aminokyselin a kolagenu lze také snadno uspokojit konzumací proteinových přípravků (např. mléčných, sójových) nebo kolagenových přípravků, které mají velmi dobrou biologickou dostupnost.

Dalším faktorem stravy, který se může podílet na posilování nehtů, je zinek. Vyskytuje se společně s keratinem v epiteliálních buňkách kůže. Je důležitým regulátorem mnoha enzymových přeměn v těle, včetně těch, které souvisejí se syntézou bílkovin, dělením buněk nebo růstem tkání, jako jsou nehty.

Na stavu tvrdých tkání v těle se vedle bílkovin a zinku podílejí také některé nízkomolekulární sloučeniny. Patří mezi ně biotin, vitamin B7 nebo organická síra či MSM. Podílejí se na regulaci biochemických změn, které vedou k syntéze keratinu v těle.

Jak se vyhnout rizikům pro nehty?

Kromě toho, že strava je vhodná pro posílení nehtů, neměli bychom zapomínat ani na vyhýbání se vnějším rizikům. Patří mezi ně vystavení silným chemickým čisticím prostředkům bez rukavic nebo chronické lepení, odlepování, malování a smývání ozdob na nehty.

Standardem jsou nyní výrobky, v nichž jsou bakterie chráněny před trávicími enzymy v žaludku, takže se do střev dostanou v nezměněné podobě. Protože se probiotické bakterie podílejí na trávicích procesech a ke svému růstu potřebují vodu, antioxidanty, vlákninu a také bílkoviny a cukry, doporučuje se konzumovat probiotické přípravky před jídlem. Je také vhodné zajistit, aby se jídlo po doplnění stravy neskládalo z vysoce zpracovaných potravin a obsahovalo dostatečné množství zeleniny.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení