Brusinky jsou vedle sultánek, datlí nebo meruněk oblíbeným sušeným doplňkem našich ovesných kaší, omelet a dalšího zajímavého pečiva. Málokdo ví, co se v brusinkách skrývá, čím jsou pro naše tělo prospěšné, čím jsou proslulé a jaké mají využití v kuchyni. S těmito a dalšími otázkami vás seznámím v následujícím článku.
- Pár slov o brusinkách....
- Zdravotní vlastnosti brusinek
- Brusinky v kuchyni
- Brusinkový koláč
- Kontraindikace
- Shrnutí
-
Pár slov o brusinkách....
Brusinka je poměrně nízký keř, protože dorůstá výšky asi 1,5 metru, s malými červenými plody, které vypadají jako borůvky. Je překvapivé, že na tak malý keř může plodit až 3 kilogramy plodů. Jeho květy mají bílou a růžovou barvu a říká se, že vypadají jako jeřábí zobák. Brusinka bahenní se přirozeně vyskytuje v Polsku.
Dnes se pěstují hlavně velkoplodé brusinky, což je odrůda pocházející ze Severní Ameriky. Pěstuje se především v Kanadě, USA, Nizozemsku a Velké Británii. Brusinky se odedávna používají k různým účelům, mimo jiné k léčebným účelům, ale také k prodloužení trvanlivosti potravin, např. masa.
Čerstvé brusinky nejsou na trhu snadno dostupné, ale sušené brusinky, brusinkové džemy a brusinkové šťávy jsou snadno dostupné. Brusinky obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálních látek a spotřebitelé je podceňují. Toto masité ovoce mírně trpké chuti je skutečnou vitamínovou bombou, po které by měl sáhnout každý.
Zdravotní vlastnosti brusinek
Brusinky mají silný antibakteriální účinek, a proto mohou bojovat proti infekcím močových cest. Ochranný účinek brusinkové šťávy je mimo jiné způsoben přítomností kyseliny hippurové, která má antibakteriální a protiplísňové účinky. Kromě toho pití brusinkové šťávy znesnadňuje bakteriím E.coli (až 90 % infekcí močových cest je způsobeno těmito bakteriemi) přilnout ke stěnám našich močových cest, protože než dojde k infekci, musí se bakterie přichytit ke stěnám močových cest a látky obsažené v brusinkách tomuto procesu brání, takže bakterie jsou z našeho těla odplavovány močí.
Lidem, kteří jsou náchylní k infekcím močových cest, se doporučuje užívat brusinky (v různých formách), aby se předešlo případnému opakování onemocnění. Za zmínku stojí, že brusinky mají díky přítomnosti flavonoidů podobný účinek také na bakterie Helicobacter pylori, které jsou hlavním viníkem vzniku vředů.
Látky obsažené v brusinkách zabraňují bakteriím usídlit se v žaludeční sliznici. Kromě toho mají brusinky také probiotické vlastnosti, které podporují růst prospěšné střevní mikroflóry. Pití šťávy významně pomáhá ničit bakterie H.pylori, proto se doporučuje i při léčbě antibiotiky.
Látky obsažené v brusinkách vytvářejí na zubech „povlak“, který ztěžuje bakteriím ulpívání na sklovině, což také snižuje výskyt paradentózy a onemocnění dásní. Pravidelné pití brusinkové šťávy významně snižuje riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění, a to vše díky bioflavonoidům, které mají antioxidační vlastnosti zabraňující tvorbě krevních sraženin a rozšiřují cévy.
Brusinky mají navíc schopnost chránit mozkové buňky před poškozením, ke kterému často dochází při mrtvici nebo infarktu. Plody brusinek mají vlastnost čistit naše tělo od toxinů, a proto jsou ideální složkou při redukční dietě, ale nejen při ní.
Od nepaměti se brusinky používají také ke zlepšení našeho zdraví při nachlazení, angíně nebo revmatických potížích. Jak vidíte, pravidelná konzumace brusinek má poměrně dost zdraví prospěšných účinků, není možné je všechny vyjmenovat, protože některé z nich ještě nebyly důkladně prověřeny - například to, že konzumace brusinek snižuje riziko vzniku rakoviny nebo oparů.
Výživová hodnota
100 g sušených brusinek obsahuje 308 kcal, z toho:
- 0,07 g bílkovin
- 1,37 g tuku (z toho 0,1 g nasycených mastných kyselin, 0,19 g mononenasycených mastných kyselin, 0,65 g polynenasycených mastných kyselin).
- 82,6 g sacharidů
- 5,7 g vlákniny
Vitamíny
- 3,8 µg vitaminu K
- 0,2 mg vitaminu C
- 1,07 mg vitaminu E
- 0,007 mg vitaminu B1
- 0,016 mg vitaminu B2
- 0,990 mg vitaminu B3
- 0,038 mg vitaminu B6
- 0,217 mg kyseliny pantotenové
Minerální složky
- 10 mg vápníku
- 0,53 mg železa
- 40 mg draslíku
- 0,08 mg mědi
- 0,27 mg manganu
- 0,5 µg selenu
- 3 mg sodíku
- 5 mg hořčíku
- 8 mg fosforu
- 0,11 mg zinku
Brusinky v kuchyni
Sušené ovoce je v našich kuchyních poměrně oblíbené. Zatímco meruňky, sušené švestky nebo sultánky používáme často, brusinky jsou podceňovány, přitom sušené ovoce je nejen přírodní sladkostí, ale také bohatstvím vitaminů, které stojí za to pozvat do kuchyně. Brusinky dodají vaší ovesné kaši nebo kaši jiný vzhled. Brusinky jsou ideální jako doplněk ke sladkým dezertům, ať už zmrzlinovým nebo želé, protože se k nim velmi dobře hodí a vypadají dobře i jako ozdoba talíře.
Čerstvé ovoce má velmi kyselou chuť, ale je ideální pro zavařování. Mimo jiné se z nich vyrábějí zavařeniny, šťávy a tinktury, jejichž blahodárné účinky lze využít při infekci.
Za zmínku stojí, že brusinky jsou jedním z mála druhů ovoce, ze kterého lze připravit opravdu lahodnou omáčku, např. k masu, která dodá pokrmu lahodný nádech. Kromě toho lze sušené brusinky použít také k přípravě nejrůznějšího pečiva - muffinů, ovesných koláčů nebo pudinkových koláčů.
Brusinky také dobře snášejí vysoké teploty; tepelná úprava neničí antibakteriální látky, které obsahují. Přidáním hrsti brusinek podle chuti můžeme také obohatit naše ovocné nebo zeleninové saláty. I obyčejný tvaroh nebo přírodní jogurt, do kterého přidáme brusinky, získá novou a jedinečnou chuť.
Brusinkový koláč
Složení:
- 70 g ovesných vloček
- 60 g sušených brusinek
- 220 g banánu
- 15 g kokosové mouky
- 50 g vlašských ořechů
Příprava:
Přidejte ovesné vločky, sušené brusinky a drcené vlašské ořechy a vše důkladně promíchejte. Přidejte 15 g kokosové moučky. Předehřejte troubu na 180 °C a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte kulaté sušenky. Pečeme, dokud nezhnědnou, asi 12-15 minut.
Vychutnejte si je!
Kontraindikace
Brusinky, i přes jejich příznivé účinky na náš organismus, nemůže konzumovat každý. Obsahují značné množství oxalátů, a pokud jsou oxaláty v našem těle přítomny ve velkém množství, mají tendenci krystalizovat, proto je pro lidi s ledvinovými kameny tak důležité, aby se vyhýbali výrobkům, které brusinky obsahují.
Kromě toho tyto oxaláty brání vstřebávání vápníku ve střevech, a proto se konzumace brusinek ve velkém množství nedoporučuje lidem s kostními chorobami, jako je například: osteoporóza. Nedoporučuje se ani lidem, kteří užívají antikoagulancia obsahující warfarin, protože látky obsažené v brusinkách brání odstraňování warfarinu z těla, a to zvyšuje jeho účinek a může vést až ke krvácení.
Jak vidíte, i léky mohou škodit. Proto je třeba vše zavádět s rozumem a sledovat svůj organismus a jeho reakci na danou složku potraviny, pak se vyhnete nepříjemnostem.
Shrnutí
Brusinka je ovoce, které hraje ve zdravé výživě poměrně důležitou roli. V našem jídelníčku by měla být trvale přítomna v různých podobách, abychom mohli využívat jejích cenných vlastností. Brusinky můžeme jíst čerstvé, sušené nebo ve formě šťávy; pro každého se něco najde. Obvykle ji jíme jako přílohu k různým pokrmům. Možná bychom jí měli dát šanci a zařadit ji trvale nejen do našich jídelníčků, ale i jako hlavního hosta na talíři.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.