Vitamin D3 je jednou z nejdůležitějších živin nezbytných pro správné fungování organismu. Ačkoli se nazývá vitamínem, ve skutečnosti funguje jako hormon, který reguluje mnoho procesů v různých regulačních systémech těla. Jeho aktivní forma ovlivňuje kosti, svaly, imunitu, metabolismus a nervový systém. Nedostatek vitamínu D3 je častý, zejména v zemích s malým slunečním zářením, a může vést k rozsáhlým zdravotním poruchám.
![Vitamin D3]()
- Vitamin D – regulátor hustoty kostí
- Pro svaly a krevní oběh
- Energie, koncentrace a pohoda
- Použití vitamínu D
Vitamin D – regulátor hustoty kostí
Vitamin D3 působí v organismu jako přírodní regulátor hustoty kostí. Pomáhá udržovat rovnováhu mezi vápníkem a fosforem, hlavními prvky nezbytnými pro zdravé kosti. Díky vitaminu D se vápník z potravy lépe vstřebává ve střevech a může být účinněji využíván kostní tkání. Tato vitamin také podporuje proces mineralizace, tj. „ztuhnutí“ kostí, stimuluje buňky budující kostru (osteoblasty) a inhibuje buňky, které ji rozkládají (osteoklasty).
Pro svaly a krevní oběh
Vitamin D3 také ovlivňuje práci svalů a pomáhá jim správně se stahovat. Jeho nedostatek může vést k oslabení a zhoršení fyzické kondice, zejména u starších osob. Působí také na krevní oběh, protože pomáhá udržovat správné napětí stěn cév a podporuje kontrolu krevního tlaku. Navíc se podílí na regulaci systému odpovědného za vodní a elektrolytovou rovnováhu.
Energie, koncentrace a pohoda
Vitamin D3 působí také v tkáních odpovědných za přeměnu energie, mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu glukózy a triglyceridů v krvi. Současně ovlivňuje hormonální, nervový a imunitní systém a koordinuje jejich spolupráci ve stresových situacích. V mozku podporuje tvorbu nových nervových buněk, stimuluje sekreci bílkovin vyživujících neurony a reguluje činnost neurotransmiterů, které jsou zodpovědné za koncentraci, náladu a celkovou pohodu.
Doporučená denní dávka (RDA) vitamínu D3 v různých věkových skupinách
|
Věková skupina
|
Doporučená denní dávka (µg / IU)
|
|
Kojenci
|
10 µg / 400 IU
|
|
Děti
|
10-15 µg / 400-600 IU
|
|
Mládež
|
15-25 µg / 600-1000 IU
|
|
Dospělí
|
20-50 µg / 800-2000 IU
|
|
Senioři
|
25-50 µg / 1000-2000 IU
|
Použití vitamínu D
![omega 3]()
Potřeba vitaminu D3 závisí na věku, tělesné hmotnosti, životním stylu a vystavení slunci. U dospělých, kteří tráví většinu dne v interiérech a žijí ve střední Evropě, je syntéza v kůži obvykle nedostatečná od října do dubna. Proto se v tomto období doporučuje suplementace. Podle aktuálních doporučení by dospělí měli přijímat 800 až 2000 IU (mezinárodních jednotek) denně a obézní osoby nebo osoby s nedostatkem dokonce až 4000 IU, při kontrole koncentrace 25(OH)D (metabolitu vitaminu D3) v krvi.
„Existují také důkazy, které naznačují, že vznik zubního kazu souvisí s nedostatkem vitamínu D3." Tomasz Maciołek – fyzioterapeut a dietolog
Přírodní zdroje vitamínu D3 ve stravě jsou omezené, nejvíce se nachází v tučných mořských rybách, jako je losos, sleď, makrela nebo sardinky, a také ve vaječných žloutcích. Vzhledem k rozpustnosti v tucích je nejlepší užívat přípravky s vitamínem D3 spolu s jídlem obsahujícím tuk, například s obědem nebo večeří. Lze jej však užívat také ráno, pokud není úplně na lačný žaludek. Malé množství tuku (např. z mléka, avokáda, ořechů) výrazně zlepšuje vstřebávání. Nedoporučuje se užívat vitamín D na lačný žaludek.
Zdroje:
- Argano, C., Mirarchi, L., Amodeo, S., Orlando, V., Torres, A., & Corrao, S. (2023). The Role of Vitamin D and Its Molecular Bases in Insulin Resistance, Diabetes, Metabolic Syndrome, and Cardiovascular Disease: State of the Art. International journal of molecular sciences, 24(20), 15485. https://doi.org/10.3390/ijms242015485
- Ramasamy I. (2020). Vitamin D Metabolism and Guidelines for Vitamin D Supplementation. The Clinical biochemist. Reviews, 41(3), 103–126. https://doi.org/10.33176/AACB-20-00006
- Al-Oanzi, Z. H., Alenazy, F. O., Alhassan, H. H., Alruwaili, Y., Alessa, A. I., Alfarm, N. B., Alanazi, M. O., & Alghofaili, S. I. (2023). The Role of Vitamin D in Reducing the Risk of Metabolic Disturbances That Cause Cardiovascular Diseases. Journal of cardiovascular development and disease, 10(5), 209. https://doi.org/10.3390/jcdd10050209
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.