Vitamin D na lačno – je možné ho užívat?

Vitamin D3 je jednou z nejdůležitějších živin nezbytných pro správné fungování organismu. Ačkoli se nazývá vitamínem, ve skutečnosti funguje jako hormon, který reguluje mnoho procesů v různých regulačních systémech těla. Jeho aktivní forma ovlivňuje kosti, svaly, imunitu, metabolismus a nervový systém. Nedostatek vitamínu D3 je častý, zejména v zemích s malým slunečním zářením, a může vést k rozsáhlým zdravotním poruchám.

Vitamin D3

  1. Vitamin D – regulátor hustoty kostí
  2. Pro svaly a krevní oběh
  3. Energie, koncentrace a pohoda
  4. Použití vitamínu D

Vitamin D – regulátor hustoty kostí

Vitamin D3 působí v organismu jako přírodní regulátor hustoty kostí. Pomáhá udržovat rovnováhu mezi vápníkem a fosforem, hlavními prvky nezbytnými pro zdravé kosti. Díky vitaminu D se vápník z potravy lépe vstřebává ve střevech a může být účinněji využíván kostní tkání. Tato vitamin také podporuje proces mineralizace, tj. „ztuhnutí“ kostí, stimuluje buňky budující kostru (osteoblasty) a inhibuje buňky, které ji rozkládají (osteoklasty).

Pro svaly a krevní oběh

Vitamin D3 také ovlivňuje práci svalů a pomáhá jim správně se stahovat. Jeho nedostatek může vést k oslabení a zhoršení fyzické kondice, zejména u starších osob. Působí také na krevní oběh, protože pomáhá udržovat správné napětí stěn cév a podporuje kontrolu krevního tlaku. Navíc se podílí na regulaci systému odpovědného za vodní a elektrolytovou rovnováhu.

Energie, koncentrace a pohoda

Vitamin D3 působí také v tkáních odpovědných za přeměnu energie, mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu glukózy a triglyceridů v krvi. Současně ovlivňuje hormonální, nervový a imunitní systém a koordinuje jejich spolupráci ve stresových situacích. V mozku podporuje tvorbu nových nervových buněk, stimuluje sekreci bílkovin vyživujících neurony a reguluje činnost neurotransmiterů, které jsou zodpovědné za koncentraci, náladu a celkovou pohodu.

Doporučená denní dávka (RDA) vitamínu D3 v různých věkových skupinách

Věková skupina

Doporučená denní dávka (µg / IU)

Kojenci

10 µg / 400 IU

Děti

10-15 µg / 400-600 IU

Mládež

15-25 µg / 600-1000 IU

Dospělí

20-50 µg / 800-2000 IU

Senioři

25-50 µg / 1000-2000 IU

Použití vitamínu D

omega 3

Potřeba vitaminu D3 závisí na věku, tělesné hmotnosti, životním stylu a vystavení slunci. U dospělých, kteří tráví většinu dne v interiérech a žijí ve střední Evropě, je syntéza v kůži obvykle nedostatečná od října do dubna. Proto se v tomto období doporučuje suplementace. Podle aktuálních doporučení by dospělí měli přijímat 800 až 2000 IU (mezinárodních jednotek) denně a obézní osoby nebo osoby s nedostatkem dokonce až 4000 IU, při kontrole koncentrace 25(OH)D (metabolitu vitaminu D3) v krvi.

„Existují také důkazy, které naznačují, že vznik zubního kazu souvisí s nedostatkem vitamínu D3." Tomasz Maciołek – fyzioterapeut a dietolog

Přírodní zdroje vitamínu D3 ve stravě jsou omezené, nejvíce se nachází v tučných mořských rybách, jako je losos, sleď, makrela nebo sardinky, a také ve vaječných žloutcích. Vzhledem k rozpustnosti v tucích je nejlepší užívat přípravky s vitamínem D3 spolu s jídlem obsahujícím tuk, například s obědem nebo večeří. Lze jej však užívat také ráno, pokud není úplně na lačný žaludek. Malé množství tuku (např. z mléka, avokáda, ořechů) výrazně zlepšuje vstřebávání. Nedoporučuje se užívat vitamín D na lačný žaludek.

Zdroje:

  • Argano, C., Mirarchi, L., Amodeo, S., Orlando, V., Torres, A., & Corrao, S. (2023). The Role of Vitamin D and Its Molecular Bases in Insulin Resistance, Diabetes, Metabolic Syndrome, and Cardiovascular Disease: State of the Art. International journal of molecular sciences, 24(20), 15485. https://doi.org/10.3390/ijms242015485
  • Ramasamy I. (2020). Vitamin D Metabolism and Guidelines for Vitamin D Supplementation. The Clinical biochemist. Reviews, 41(3), 103–126. https://doi.org/10.33176/AACB-20-00006
  • Al-Oanzi, Z. H., Alenazy, F. O., Alhassan, H. H., Alruwaili, Y., Alessa, A. I., Alfarm, N. B., Alanazi, M. O., & Alghofaili, S. I. (2023). The Role of Vitamin D in Reducing the Risk of Metabolic Disturbances That Cause Cardiovascular Diseases. Journal of cardiovascular development and disease, 10(5), 209. https://doi.org/10.3390/jcdd10050209
ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD