Železo, které je řazeno mezi základní mikroživiny, je minerál, který naše tělo využívá mimo jiné pro růstové procesy, tvorbu hemoglobinu (bílkoviny zodpovědné za přenos kyslíku z plic do cílových míst v těle), podporu normálního svalového metabolismu, péči o zdraví pojivových tkání a syntézu některých hormonů.
- Nejlepší zdroje železa
- Doporučená denní dávka železa
- Proč je železo ve stravě žen tak důležité?
Nejlepší zdroje železa
Železo je v potravinách, které jíme, poměrně rozšířené, ale v závislosti na jeho původu se jeho biologická dostupnost pro naše tělo liší.
Rozlišujeme proto dva typy železa ve stravě:
Hemové železo je obsaženo v produktech živočišného původu, tj. v mase a mořských plodech. Nehemové železo je rostlinného původu. Odhaduje se, že hemové železo se vstřebává asi z 35 %, zatímco nehemové železo pouze z 2-20 %. Železo se lépe vstřebává v přítomnosti vitaminu C, např. z citrusových plodů nebo z doplňků stravy. Za zmínku stojí, že živočišné produkty obsahují jak hemové, tak nehemové železo.
Mezi nejlepší zdroje železa patří např:
- maso (červené i bílé)
- mořské plody
- výrobky dodatečně obohacené železem, např. snídaňové cereálie a chléb (nehemové železo)
- luštěniny, např. fazole, hrách.
- ořechy
Odhaduje se, že hemové železo tvoří pouze asi 10-15 % celkového příjmu železa v populaci vysoce rozvinutých zemí.
Doporučená denní dávka železa
Doporučená denní dávka železa se liší v závislosti na věku, pohlaví, těhotenství a kojení. Muži starší 19 let by měli přijímat 8 mg železa denně. Toto množství platí i pro dámy starší 51 let. Naopak dámám ve věku 19-50 let se doporučuje konzumovat 18 mg železa denně s tím, že v těhotenství se toto množství zvyšuje na 27 mg a v období kojení se doporučuje 9 mg.
Díky snadnému zásobování železem při pestré stravě (nejlépe obsahující masné výrobky) není nedostatek železa nápadný, jako je tomu často u mnoha jiných mikroživin.
Podle studií (USA) činí průměrný příjem železa pouze z potravy u žen starších 19 let přibližně 13 mg denně. U netěhotných dánských žen ve věku 18-30 let byl nedostatek železa zjištěn pouze u 9,7 % dotázaných dam.
Nejvíce ohroženi nedostatkem železa jsou:
- těhotné osoby
- kojenci, zejména předčasně narozené děti
- ženy se silným menstruačním krvácením
- dárci krve
- pacienti trpící srdečním selháním
- vegani
- pacienti trpící některými typy rakoviny
Proč je železo ve stravě žen tak důležité?
Pokud u sebe pozorujete některý z následujících příznaků:
- gastrointestinální potíže
- nedostatek energie
- oslabená paměť
- špatné soustředění
- časté infekce
- chronická únava
- zhoršení stavu vlasů a nehtů
- bušení srdce
- zvýšená ospalost
je vhodné zkontrolovat hladinu hemoglobinu a feritinu (bílkovina, která slouží jako zásobárna železa) v krvi.
V případě zjištěného nedostatku železa v organismu je třeba nejprve dbát na zařazení většího množství potravin obsahujících přednostně hemové železo a s využitím zdravého rozumu lze zvážit cílenou suplementaci.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.