Ovoce acerola - bohatý zdroj vitaminu C. Výhody a přínosy

Když chcete zvýšit příjem vitaminu C, začnete častěji sahat po ovoci. Citrusy, kiwi, jahody a rybíz mají vysoký obsah tohoto vitaminu. Existuje však ještě jedno tropické ovoce, které je jeho výjimečným zdrojem. Je to ovoce acerola, známé také jako barbadoská třešeň.

acerola

  1. Co je to za ovoce?
  2. Proč byste měli sáhnout po acerole?
  3. Zdravotní účinky
  4. Jak konzumovat ovoce acerola?
  5. Shrnutí

Acerola obsahuje mnohem více vitaminu C než pomeranče nebo citrony! Ve 100 g aceroly je často více než 1600 mg tohoto vitaminu. Pro srovnání, stejné množství v pomeranči obsahuje 50 mg, v citronu 53 mg. Kromě toho acerola poskytuje antioxidanty, jako jsou karotenoidy a antokyany. Ty prospívají zdraví pokožky, trávení a chrání nás před rakovinou.

Co je to za ovoce?

Acerola je druh malého bobulovitého ovoce, které roste na tropickém keři z čeledi Malpighiaceae. Pochází z teplejších částí světa, včetně Mexika, Západní Indie a Karibiku. Z výživového hlediska má ovoce acerola mnoho společného s borůvkami i jinými druhy třešní.

Proč byste měli sáhnout po acerole?

acerola

Nejčastějším důvodem, proč lidé konzumují toto ovoce ve formě extraktu nebo práškového doplňku, je jeho bohatý obsah vitaminu C. V minulosti se používalo k prevenci nedostatku vitaminu C a souvisejících onemocnění, jako jsou kurděje.

Konzumace pouhých tří malých plodů aceroly denně může pokrýt potřebu vitaminu C u dospělého člověka .

Acerola poskytuje také další důležitý antioxidant, vitamin A, a malé množství vitaminů skupiny B, hořčíku, draslíku, mědi, zinku a železa. V plodech aceroly najdete přibližně stejné množství vitaminu A jako v mrkvi, která je známá jako jeden z největších zdrojů tohoto vitaminu.

100 g čerstvých třešní acerola (přibližně jeden šálek) obsahuje:

  • 32 kalorií
  • 0,5 g bílkovin
  • 8 g sacharidů
  • 1 g vlákniny
  • 1680 mg vitaminu C (1800 % denní potřeby)
  • 38 mg vitaminu A (15 % DZ)
  • 0,8 mg mědi (10 % DZ)
  • kyselina pantotenová 0,309 mg (6 % DZ)
  • riboflavin 0,06 mg (5 % DZ)
  • 18 mg hořčíku (4 % DZ)
  • 146 mg draslíku (3 % DZ)
  • thiamin 0,02 mg (2 % DZ).

Plody jsou bohaté na polyfenolické flavonoidní sloučeniny zvané antokyanové glykosidy. Antokyany jsou zodpovědné za to, že plody aceroly mají sytě červenou, fialovou nebo modrou barvu; tyto sloučeniny jsou nejvíce koncentrovány ve slupce plodů.

Zdravotní účinky

acerola

Acerola:

  • podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti nemocem
  • zlepšuje trávení a metabolismus
  • podporuje kognitivní funkce
  • má protiplísňové a antibakteriální účinky
  • pomáhá udržovat zdraví vlasů a pokožky
  • podporuje zdraví ústní dutiny.

Jak konzumovat ovoce acerola?

Plody aceroly, ačkoli se v obchodech vyskytují jen zřídka, lze jíst syrové. Můžete je také vařit nebo konzumovat jako šťávu či doplněk stravy. Stačí rozpustit 1 g porci produktu ve 100-150 ml vody nebo džusu a vypít jednou denně, abyste si dodali 250 mg, přírodního vitaminu C. Sáhnete-li po uvedeném doplňku, získáte až 100 porcí této jedinečné formy vitaminu C.

Shrnutí

Plody aceroly jsou vynikajícím zdrojem přírodního vitaminu C, který potřebujeme k udržení svého zdraví, zejména v období nachlazení a zvýšeného rizika infekce. I když ji nekoupíme v každém obchodě, vyplatí se sáhnout alespoň po doplňku stravy s extraktem z aceroly.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán