Když chcete zvýšit příjem vitaminu C, začnete častěji sahat po ovoci. Citrusy, kiwi, jahody a rybíz mají vysoký obsah tohoto vitaminu. Existuje však ještě jedno tropické ovoce, které je jeho výjimečným zdrojem. Je to ovoce acerola, známé také jako barbadoská třešeň.
![acerola]()
- Co je to za ovoce?
- Proč byste měli sáhnout po acerole?
- Zdravotní účinky
- Jak konzumovat ovoce acerola?
- Shrnutí
Acerola obsahuje mnohem více vitaminu C než pomeranče nebo citrony! Ve 100 g aceroly je často více než 1600 mg tohoto vitaminu. Pro srovnání, stejné množství v pomeranči obsahuje 50 mg, v citronu 53 mg. Kromě toho acerola poskytuje antioxidanty, jako jsou karotenoidy a antokyany. Ty prospívají zdraví pokožky, trávení a chrání nás před rakovinou.
Co je to za ovoce?
Acerola je druh malého bobulovitého ovoce, které roste na tropickém keři z čeledi Malpighiaceae. Pochází z teplejších částí světa, včetně Mexika, Západní Indie a Karibiku. Z výživového hlediska má ovoce acerola mnoho společného s borůvkami i jinými druhy třešní.
Proč byste měli sáhnout po acerole?
![acerola]()
Nejčastějším důvodem, proč lidé konzumují toto ovoce ve formě extraktu nebo práškového doplňku, je jeho bohatý obsah vitaminu C. V minulosti se používalo k prevenci nedostatku vitaminu C a souvisejících onemocnění, jako jsou kurděje.
Konzumace pouhých tří malých plodů aceroly denně může pokrýt potřebu vitaminu C u dospělého člověka .
Acerola poskytuje také další důležitý antioxidant, vitamin A, a malé množství vitaminů skupiny B, hořčíku, draslíku, mědi, zinku a železa. V plodech aceroly najdete přibližně stejné množství vitaminu A jako v mrkvi, která je známá jako jeden z největších zdrojů tohoto vitaminu.
100 g čerstvých třešní acerola (přibližně jeden šálek) obsahuje:
- 32 kalorií
- 0,5 g bílkovin
- 8 g sacharidů
- 1 g vlákniny
- 1680 mg vitaminu C (1800 % denní potřeby)
- 38 mg vitaminu A (15 % DZ)
- 0,8 mg mědi (10 % DZ)
- kyselina pantotenová 0,309 mg (6 % DZ)
- riboflavin 0,06 mg (5 % DZ)
- 18 mg hořčíku (4 % DZ)
- 146 mg draslíku (3 % DZ)
- thiamin 0,02 mg (2 % DZ).
Plody jsou bohaté na polyfenolické flavonoidní sloučeniny zvané antokyanové glykosidy. Antokyany jsou zodpovědné za to, že plody aceroly mají sytě červenou, fialovou nebo modrou barvu; tyto sloučeniny jsou nejvíce koncentrovány ve slupce plodů.
Zdravotní účinky
![acerola]()
Acerola:
- podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti nemocem
- zlepšuje trávení a metabolismus
- podporuje kognitivní funkce
- má protiplísňové a antibakteriální účinky
- pomáhá udržovat zdraví vlasů a pokožky
- podporuje zdraví ústní dutiny.
Jak konzumovat ovoce acerola?
Plody aceroly, ačkoli se v obchodech vyskytují jen zřídka, lze jíst syrové. Můžete je také vařit nebo konzumovat jako šťávu či doplněk stravy. Stačí rozpustit 1 g porci produktu ve 100-150 ml vody nebo džusu a vypít jednou denně, abyste si dodali 250 mg, přírodního vitaminu C. Sáhnete-li po uvedeném doplňku, získáte až 100 porcí této jedinečné formy vitaminu C.
Shrnutí
Plody aceroly jsou vynikajícím zdrojem přírodního vitaminu C, který potřebujeme k udržení svého zdraví, zejména v období nachlazení a zvýšeného rizika infekce. I když ji nekoupíme v každém obchodě, vyplatí se sáhnout alespoň po doplňku stravy s extraktem z aceroly.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.