Všechny druhy zeleniny mají prospěšné účinky na zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, ale někdy v této potravině hledáme něco konkrétního. Pokud máte nějaké zdravotní problémy související s nedostatkem živin, srážlivostí krve, oslabením kostí atd., pravděpodobně nestačí „jen“ jíst zeleninu. V mnoha situacích je nutné prohloubit znalosti o zelenině a naučit se ji vybírat tak, aby uspokojila nejen chuťové, ale i zdravotní potřeby.
![vitamin K]()
- Co je vitamín K a jaké jsou jeho zdravotní přínosy?
- Zdravotní přínosy vitamínu K
- Srážení krve
- Měli byste se obávat nedostatku vitamínu K?
- Příznaky nedostatku vitamínu K
- Kolik těchto zelenin je třeba sníst, aby bylo možné těžit ze zdravotních výhod vitamínu K?
- Co dělat, pokud užíváte antikoagulancia, jako je warfarin?
- Shrnutí
Jednou z vitamínů, která je velmi důležitá pro naše zdraví, ale o které se nemluví tak často jako například o vitamínu A nebo D, je vitamín K. Ukazuje se, že právě listová zelenina je jeho vynikajícím zdrojem. Čtěte dál a dozvíte se o něm (a jeho zdrojích) více.
Co je vitamín K a jaké jsou jeho zdravotní přínosy?
Vitamín K je nezbytný vitamín rozpustný v tucích. Existují dva druhy: vitamín K1 (fylokinon) a vitamín K2 (menachinon). První z nich, vitamín K1 (fylokinon), je hlavní formou vitamínu K ve stravě a vyskytuje se hlavně v listové zelenině. Filoquinon cirkuluje v těle a pomáhá hodnotit stav výživy. Vitamín K2 (menachinon) se naopak vyskytuje v malém množství v živočišných a fermentovaných produktech. Menachinony produkují střevní bakterie.
Zdravotní přínosy vitamínu K
Vitamín K hraje v organismu důležitou roli, mimo jiné:
- reguluje proces srážení krve
- podporuje zdraví srdce
- aktivuje proteiny budující kosti
- podporuje mineralizaci kostí
- reguluje hospodaření s vápníkem v organismu
Srážení krve
Srážení krve je pravděpodobně nejznámější funkcí vitamínu K. Jedná se o složitý, vícestupňový proces, ve kterém vitamín K hraje klíčovou roli, protože váže vápník a aktivuje srážecí faktory. Lidé náchylní k tvorbě krevních sraženin a mozkovým příhodám často užívají warfarin. Tento lék však narušuje proces srážení vitamínu K.
Měli byste se obávat nedostatku vitamínu K?
![vitamín K v kapslích]()
Ačkoli nedostatek vitamínu K se může vyvinout v každém věku, nejvíce mu jsou vystaveni kojenci. Důvodem je to, že přes placentu matky se k dítěti dostává velmi malé množství tohoto vitamínu a zdravé střevní bakterie, které vitamín K produkují, ještě nejsou v střevě novorozence plně vyvinuty. Právě proto se ihned po narození podává nejmladším injekce vitamínu K, aby se předešlo jeho nedostatku.
Starší lidé jsou další skupinou, která může být vystavena nedostatku této vitamíny.
Zejména pokud se u nich vyskytují také následující problémy:
- podvýživa
- alkoholismus
- četné operace břišní dutiny
- onemocnění související s poruchami vstřebávání
Příznaky nedostatku vitamínu K
Lidé s nedostatkem vitamínu K mohou mít poruchy srážlivosti krve, což vede k snadnému vzniku modřin, krvácení z nosu a krvácení z dásní.
Dobrými zdroji vitamínu K v potravinách jsou mimo jiné:
- natto (japonské jídlo z fermentovaných sójových bobů)
- kapusta
- kapusta
- botwinka
- tuřín (zejména listy)
- špenát
- růžičková kapusta
- brokolice
- kapusta
- chřest
- hrach
- zelené fazolky
Vaření nesnižuje obsah vitamínu K v potravinách. Jako vitamín rozpustný v tucích se vitamín K nejlépe vstřebává, když je konzumován s jídlem obsahujícím tuk. Kombinujte potraviny bohaté na vitamín K se zdroji tuku, jako je olivový olej, ořechy, semena, avokádo nebo tučné ryby, abyste zvýšili vstřebávání.
Kolik těchto zelenin je třeba sníst, aby bylo možné těžit ze zdravotních výhod vitamínu K?
Doporučená denní dávka je 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy.
Příjem vitaminu K je založen na filochinonu, formě vitaminu K uvedené v databázích potravin, když byla stanovena denní potřeba vitaminu K. Je však třeba mít na paměti, že tyto databáze nerozlišují vitamin K na K1 a K2, což může poněkud zkomplikovat analýzu a plánování, ale to by bylo nutné pouze v extrémních případech. Pro pravidelné doplňování této vitamínu ve vaší stravě jsou dostupné informace zcela dostačující.
Co dělat, pokud užíváte antikoagulancia, jako je warfarin?
Doporučení pro osoby užívající antikoagulancia warfarin zahrnují omezení konzumace produktů obsahujících vitamín K a doplňků ve vysokých dávkách, protože warfarin narušuje působení vitamínu K. Pokud je váš obvyklý příjem vitamínu K z potravy relativně stabilní, můžete dávku léku upravit tak, aby to zohledňovala. Samozřejmě je nutné se o tom poradit se svým lékařem.
Je také důležité věnovat pozornost změnám ve stravě během užívání léku. Problémy mohou nastat například v případě, že z nějakého důvodu začnete náhle konzumovat velké množství zeleniny obsahující vitamín K, např. časté saláty se špenátem, brokolicí k jídlu atd. Samozřejmě se jedná o zdravé potraviny, ale při užívání warfarinu je třeba být opatrný a případně se poradit s lékařem.
Shrnutí
Zdravotní přínosy vitamínu K jsou klíčové pro srážlivost krve, zdraví srdce a kostí. Stejně jako u všech aspektů výživy, vitamín K sám o sobě není jediným prostředkem k silným kostem a zdravým cévám. Ovlivňuje to mnoho faktorů, které lze obecně označit jako zdravý životní styl. Patří sem zdravá a výživná strava, pravidelný pohyb atd. Pamatujte také, že více neznamená lépe. Ve všem je třeba zachovat míru a postupovat podle doporučení.
Zdroje:
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4728622/
- https://www.cdc.gov/vitamin-k-deficiency/about/index.html
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.