Co jsou to aminokyseliny?
Aminokyseliny, z nichž se skládají bílkoviny, se totiž dělí do skupin podle toho, zda si je naše tělo dokáže samo syntetizovat, což znamená, že je musíme dodávat zvenčí. Aminokyseliny patřící do první z těchto skupin se nazývají endogenní a aminokyseliny patřící do druhé skupiny se nazývají exogenní nebo esenciální. Glutamin patří do první skupiny aminokyselin, tělo si ho dokáže syntetizovat z jiných aminokyselin.
Glutamin a vývoj svalové hmoty
Z hlediska rozvoje svalové hmoty je důležitá především dostupnost esenciálních aminokyselin. Už víme, že glutamin mezi ně nepatří, ale znamená to, že jeho konzumace nemá vliv na syntézu svalových bílkovin? Pokud se podíváme na výsledky vědeckých studií, zjistíme, že nabízejí povzbudivé závěry.
Glutamin a svalový katabolismus
Studie také ukazuje, že účinek glutaminu je jedinečný zejména z hlediska jeho vlivu na svalový katabolismus. Tato aminokyselina chrání svaly před proteolýzou spojenou s cvičením, i když jen s ním, a je tomu tak i v praxi. Tato aminokyselina vykazuje určitý antikatabolický potenciál, který chrání získanou svalovou hmotu.
Další vlastnosti glutaminu
V mnoha případech by se tato aminokyselina mohla ukázat jako potenciálně cenný doplněk stravy. Je třeba vědět, že významná část glutaminu přijatého perorální cestou je zachycena buňkami tenkého střeva. Ačkoli se to na první pohled jeví jako nevýhoda daného opatření, ve skutečnosti tomu tak není. Glutamin, který je primárním a prioritním palivem pro enterocyty, může ovlivnit zdraví střevního epitelu.