Po komplexní analýze výzkumu zveřejnil tým vědců v roce 2020 charakteristiku potenciálních zdravotních přínosů doplňků stravy na bázi syrovátkových bílkovin pro osoby s diabetem, prediabetem a metabolickým syndromem. Tato zjištění mohou poskytnout cenné poznatky odborníkům na výživu, lékařům i sportovcům.
![PROTEINOVÉ DOPLŇKY]()
- Proteinové doplňky ve stravě diabetiků
- Co nabízí suplementace syrovátkovým proteinem?
- Na co je třeba pamatovat?
Výzkumníci z íránské univerzity při hledání spolehlivých klinických studií testujících účinky bílkovinných živin provedli podrobný přehled v základních databázích, včetně PubMed, Web of Science, Cochrane Library a Scopus. Analýza se zaměřila na 22 studií, v nichž jedna skupina dostávala živiny a druhá placebo.
Jednotlivé projekty se týkaly osob s cukrovkou a/nebo metabolickým syndromem a doba suplementace trvala od 1 do 6 měsíců. Dávka v některých studiích dosahovala 90 g denně, ale ve většině studií nebyla tak vysoká.
Co nabízí suplementace syrovátkovým proteinem?
Vliv na glykémii
Jedním z klíčových zjištění přehledu bylo, že suplementace syrovátkovými bílkovinami významně zlepšuje několik ukazatelů souvisejících s metabolismem glukózy a citlivostí na inzulín. Analýza prokázala zejména významné snížení hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c), který vypovídá o hladině glukózy v krevních buňkách za poslední týdny, inzulínu, hormonu, který reguluje hladinu cukru, a modelu hodnocení homeostatické inzulínové rezistence (HOMA-IR), který popisuje citlivost tkání na inzulín.
Účinky na lipidy
Zajímavé je, že suplementace syrovátkovým proteinem měla příznivý vliv i na lipidové parametry. Studie prokázala, že ve skupině, která konzumovala syrovátku, se významně snížila hladina triglyceridů, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. To je důležité mít na paměti, protože u těžké cukrovky se zpravidla objevuje i problém s kontrolou ukazatelů, které nás informují o riziku aterosklerózy.
Použití proteinových doplňků u diabetu
Jedna porce proteinového doplňku, která obvykle obsahuje přibližně 20-30 gramů bílkovin, může pokrýt celou potřebu bílkovin v jednom jídle. Obvyklá doporučení pro přísun bílkovin se obvykle pohybují v rozmezí 1,2 až 2,0 g na kilogram tělesné hmotnosti denně. To znamená, že pro osobu vážící 70 kg lze doporučit až 140 gramů bílkovin denně.
![ALLNUTRITION ISOLATE PROTEIN]()
Dvě až tři porce proteinového doplňku mohou pokrýt přibližně 40-90 gramů, což je 30-60 % denní potřeby bílkovin. Je třeba poznamenat, že tyto živiny mají vysoký bezpečnostní profil a většina lidí je dobře snáší.
Tyto živiny jsou velmi snadno a rychle stravitelné, takže v rámci léčby diabetu je nejlepší kombinovat syrovátkové bílkoviny s potravinami bohatými na vlákninu a komplexními sacharidy, jako jsou celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina nebo semena, aby se stabilizovala hladina cukru v krvi. Důležitou roli mohou hrát také nenasycené mastné kyseliny, např. z rostlinných nebo rybích olejů, které mají protizánětlivý účinek.
Na co je třeba pamatovat?
U osob s diagnostikovanou cukrovkou je vhodné konzultovat užívání doplňků stravy s odborníkem, zejména pokud jim lékař již předepsal nějaké léky. U lidí, kteří mají stav předcházející diabetu nebo chtějí jednoduše změnit návyky a zotavit se z dlouhého období špatné stravy, lze zvážit přírodní prostředky, jako je skořice nebo berberin. Výzkum v současné době věnuje značnou pozornost také chromu nebo probiotikům.
Zdroj:
Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. a dalšíet al. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Lipids Health Dis 19, 209 (2020). https://doi.org/10.1186/s12944-020-01384-7
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.