Probiotika a prebiotika jsou dva různé, ale vzájemně propojené prvky stravy, které ovlivňují zdraví střev a stav celého hostitelského organismu, ať už lidského nebo zvířecího, nebo dokonce rostlin a hub. Probiotika jsou živé mikroorganismy, především bakterie, které při konzumaci v dostatečném množství přinášejí tělu zdraví prospěšné účinky. Prebiotika jsou naproti tomu nestravitelné živiny, především druhy vlákniny, které poskytují výživu prospěšným střevním bakteriím a podporují jejich růst a činnost.
![probiotika]()
- Rozdíl mezi pro- a prebiotiky
- Příklady probiotik
- Klíčová vlastnost prebiotik
Rozdíl mezi pro- a prebiotiky
Probiotika
Probiotika osídlují střeva, kde mohou plnit své funkce posilováním fyzické i chemické střevní bariéry, modulací imunitního systému, podporou trávení a vstřebávání živin nebo produkcí neurotransmiterů. Ve stravě se vyskytují především ve fermentovaných potravinách, jako jsou jogurty, kefíry a nakládané okurky.
Prebiotika
Prebiotika jsou většinou nestravitelné sacharidy, které poskytují výživu střevním bakteriím, a tím stimulují rozvoj rozmanitosti a hmoty mikrobiomu. Prebiotika se nacházejí v rostlinných potravinách, jako je cibule, česnek, čekanka, banány a celá zrna.
Synbiotika
Společné užívání prebiotik s probiotiky se označuje jako synbiotika, která mohou působit synergicky. Příkladem rozdílů v účincích probiotik a synbiotik jsou infekce v místě operace (SSI) a chirurgické komplikace (SRC). V analýze 35 studií zahrnujících 3028 pacientů bylo prokázáno, že suplementace probiotiky snižuje hladiny zánětlivých markerů, jako je CRP (C-reaktivní protein) a IL-6, a zvyšuje produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, které ovlivňují činnost střevní sliznice a imunitního systému. Synbiotika dále podpořila stávající mikroflóru, což vedlo k významnému snížení výskytu SSI a SRC, kratší hospitalizaci a rychlejšímu zotavení.
Příklady probiotik
Probiotika jsou různé mikroorganismy, především bakterie a kvasinky, se specifickými biologickými vlastnostmi v závislosti na rodu, druhu a kmeni. Laktobacily, grampozitivní (v laboratoři se barví specifickým barvivem) bacily, fermentují cukry za vzniku kyseliny mléčné a vykazují schopnost přilnout k epitelu díky povrchovým proteinům. Bifidobakterie, rovněž grampozitivní, ale s rozvětveným tvarem a přísnou anaerobností, převažují v tlustém střevě, kde fermentují oligosacharidy a produkují kyselinu mléčnou a octovou.
Kvasinky
Kvasinky, jako je Saccharomyces boulardii, jsou eukaryotické mikroorganismy (obsahují jádra v buňkách), které se rozmnožují pučením a vyznačují se přirozenou odolností vůči antibiotikům. Streptococcus thermophilus, grampozitivní granivor, rychle fermentuje laktózu a Bacillus subtilis, grampozitivní bakterie tvořící spory, může díky svým endosporám, což jsou formy usnadňující přežití, fungovat v náročných podmínkách, jako je vysoká teplota nebo nízké pH.
Příklady prebiotyk
![probiotické prášky]()
Prebiotika nejčastěji patří do skupiny oligosacharidů (komplexních sacharidů), jako jsou fruktooligosacharidy (FOS) a galaktooligosacharidy (GOS), které nejsou v lidském trávicím traktu tráveny enzymy, a proto se dostávají do tlustého střeva v neporušeném stavu.
Inulin
Silné prebiotické vlastnosti vykazují také sloučeniny, jako je inulin, přirozeně přítomný v čekance, cibuli nebo česneku, rezistentní škrob, který vzniká ochlazením vařených brambor, rýže nebo těstovin, a arabinoxylány v obilovinách.
Guma guar
Vyplatí se vyhledat zpracované produkty, jako je částečně hydrolyzovaná guma guar, která je oblíbenou potravinářskou přísadou se zahušťujícím účinkem.
Klíčová vlastnost prebiotik
Klíčovou vlastností prebiotik je jejich selektivita, protože stimulují růst specifických skupin bakterií, jako jsou Bifidobacterium a Lactobacillus, a nepodporují růst potenciálně škodlivých bakterií. Díky své chemické struktuře a odolnosti vůči trávicím enzymům procházejí prebiotika horní částí trávicího traktu v neporušeném stavu a dostávají se do tlustého střeva, kde jsou fermentována mikroorganismy, což vede k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, jako je kyselina máselná, octová a propionová.
Zdroje:
- Pandey, K. R., Naik, S. R., & Vakil, B. V. (2015). Probiotics, prebiotics and synbiotics- a review. Journal of food science and technology, 52(12), 7577–7587. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1921-1
- Skonieczna-Żydecka, K., Kaczmarczyk, M., Łoniewski, I., Lara, L. F., Koulaouzidis, A., Misera, A., Maciejewska, D., & Marlicz, W. (2018). A Systematic Review, Meta-Analysis, and Meta-Regression Evaluating the Efficacy and Mechanisms of Action of Probiotics and Synbiotics in the Prevention of Surgical Site Infections and Surgery-Related Complications. Journal of clinical medicine, 7(12), 556. https://doi.org/10.3390/jcm7120556
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.