Jedním z největších problémů, s nimiž se potýkají lidé, kteří se stravují rostlinnou stravou, je vhodná rovnováha v přívodu bílkovin. Některé veganské potraviny mohou být bohaté na bílkoviny, ale v některých případech mohou vést k nadbytku určitých látek v těle.
Naštěstí pro ty, kteří jsou odpůrci konzumace masa, ryb, mléčných výrobků nebo vajec, je na trhu s potravinami a doplňky stravy k dispozici řada řešení, která jim pomohou správně sestavit denní jídelníček. Je užitečné vědět, které rostlinné zdroje bílkovin mohou být nejpřínosnější pro optimalizaci výživového stavu.
![výživa hrachového proteinu]()
- Charakteristika rostlinných zdrojů bílkovin
- Náhrady masa a proteinové doplňky
Charakteristika rostlinných zdrojů bílkovin
Pokud jde o nezpracované zdroje bílkovin, výběr není příliš široký. Hlavními produkty, které zajišťují potřebu bílkovin v těle veganů, jsou luštěniny. Stěžejními zástupci této skupiny jsou sója, čočka, cizrna a hrách. Z hlediska celkového obsahu bílkovin na 100 g výrobku se vyrovnají některým druhům masa a někdy je dokonce předčí. Obvykle poskytují 12-30 g bílkovin a jejich kalorický obsah bohužel převyšuje obsah většiny libových živočišných zdrojů.
Srovnává se například sója a kuřecí prsní řízek. Oba produkty obsahují přibližně 30 g bílkovin, ale sója má přibližně 445 kcal, zatímco kuřecí maso přibližně 170 kcal. Dosáhnout příjmu 100 g bílkovin znamená přijmout téměř 1400 kcal v případě sóji nebo 540 kcal v případě kuřecího masa. Kalorická výhoda sóji oproti kuřecímu masu je dána převahou sacharidů a tuků.
![]()
Zatímco kuřecí prsa obsahují stopové množství tuku a neobsahují žádné sacharidy, obsah těchto živin ve 100 g sóji je 20 g a 30 g. Kromě toho je sója bohatá na vlákninu, která by i přes své četné zdraví prospěšné vlastnosti neměla být tělu dodávána v nadměrném množství. Jeho nadbytek mimo jiné brání vstřebávání minerálních prvků a vede k zácpě. Se 100 g bílkovin ze sóji se zkonzumuje přibližně 27 g vlákniny, což odpovídá denní potřebě většiny dospělých. Vzhledem k tomu, že nikdo nejí celý den jen jeden produkt, lze snadno odhadnout, že přidáním většího množství zeleniny nebo obilovin a ořechů do jídelníčku se nadbytku vlákniny nevyhneme.
Náhrady masa a proteinové doplňky
Bylo již vyvinuto mnoho alternativ, které lidem s rostlinnou stravou usnadňují život, a stále se hledají nové. V současné době je populární a snadno dostupná řada náhražek masa a proteinových doplňků. Náhražky vznikají intenzivním zpracováním rostlinných surovin a používáním funkčních přísad, které zlepšují chuť a texturu. Naproti tomu bílkovinné živiny vznikají odstraněním sacharidů a tuků z rostlinných produktů s vysokým obsahem bílkovin.
Náhražky mají obvykle vysoký obsah soli a jsou řazeny do kategorie ultrazpracovaných potravin. Proteinové doplňky jsou naopak nízkokalorické a snadno stravitelné. Kromě výživových aspektů je třeba poznamenat, že výrobky s velmi vysokým stupněm zpracování jsou nejen neúplné, ale představují i zdravotní rizika. Dosud bylo mimo jiné zjištěno, že extrémně zpracovaná strava zvyšuje riziko depresivních poruch nálady.
Zdroje:
Lane MM, Gamage E, Travica N, Dissanayaka T, Ashtree DN, Gauci S, Lotfaliany M, O'Neil A, Jacka FN, Marx W. Ultra-Processed Food Consumption and Mental Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2022 Jun 21;14(13):2568. doi: 10.3390/nu14132568. PMID: 35807749; PMCID: PMC9268228.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.