K dispozici je mnoho různých omáček ve formě připravené ke konzumaci. Vedle salsy, barbeque, chilli nebo aioli je však zřejmě nejpoužívanější klasický kečup. Má poměrně jednoduché složení, ale je univerzálním doplňkem mnoha různých pokrmů. Kromě toho lze na bázi kečupu připravit mnoho dalších omáček nebo dokonce marinád. Kečup může být zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, ale vyplatí se věnovat pozornost složení a vybrat si ten nejlepší pro vás.
- Jaký byl první kečup?
- Jaký kečup při hubnutí?
- Použití kečupu
Jaký byl první kečup?
Kdybychom se podívali do historie různých kuchařských technik, zjistili bychom, že původ omáčky připomínající dnešní kečup pochází z Číny, kde se před více než dvěma tisíci lety vyráběla omáčka z fermentovaných ryb a soli zvaná "ke-tsiap".
Teprve v 17. století dovezli evropští mořeplavci tuto omáčku z Asie a nazvali ji dodnes známým názvem "kečup". Původně se vyráběla hlavně z ryb nebo hub s intenzivní chutí a vůní, sladkost se doplňovala například sušenými švestkami.
Produkce rajčat začala až v 18. století, kdy jejich pěstování "dobylo" Evropu. První továrny na tuto omáčku se objevily ve Spojených státech v 19. století a tehdy začala její masová výroba.
Jaký kečup při hubnutí?
Kečup může být cenným produktem při dietě, protože obsahuje účinné látky, jako je vitamin A a lykopen, což jsou antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a přispívají k ochraně před srdečními chorobami a některými druhy rakoviny.
Počet kalorií v kečupu
Průměrně 100 gramů kečupu obsahuje asi 100-120 kalorií nebo asi 15-20 kalorií v jedné stolní lžíci (15 ml). Obsah cukru v kečupu se může lišit v závislosti na typu výrobku, ale v běžně dostupných kečupech se obvykle pohybuje kolem 4 gramů cukru na stolní lžíci. To je poměrně hodně, zejména pokud během dne saháte po několika lžících.
Obsahuje kečup tuk?
Do kečupu se obvykle nepřidává tuk, ale někdy se ve složení vyskytuje malé množství rostlinného oleje, který do jisté míry zvyšuje obsah kalorií. Při dietě je vhodné zvolit kečup s co nejmenším obsahem cukru a kalorií, díky čemuž se nebudete muset vzdát dobré chuti. V těchto kečupech se místo cukru používají sladidla, takže kalorie lze snížit až o více než polovinu.
Použití kečupu
Kečup je univerzální omáčka, kterou lze přidat do mnoha pokrmů a tím jim dodat chuť a barvu. Je oblíbeným doplňkem sendvičů, hamburgerů a hot dogů, pizzy, toastů, chipsů, nachos, ale hodí se i k vajíčkům, takže ho můžete přidat do omelety nebo míchaných vajíček. Kečup se také často používá k masovým pokrmům, jako jsou masové kuličky nebo kotlety.
Vzhledem k tomu, že uvedené pokrmy a výrobky nepatří mezi nejzdravější, stojí za zvážení, zda pro ně nepoužívat "dietní" kečup, tj. s menším obsahem cukru a kalorií. To platí zejména pro lidi, kteří se potýkají s nadměrnou tělesnou hmotností, inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou.
Uvedený obsah má pouze vzdělávací a informační účely. Pečlivě dbáme na jeho věcnou správnost. Nemá však nahrazovat individuální rady odborníka, přizpůsobené konkrétní situaci čtenáře.