Jaký med použít proti nachlazení a na posílení imunity?

Nachlazení, i když bývá otravné, není ve většině případů nebezpečné. Obvykle se jej můžete zbavit, aniž byste co několik hodin užívali různé farmaceutické výrobky. Místo toho můžete organismus podpořit výrobky přírodního původu, jejich působení není zatíženo mnoha vedlejšími účinky. Jako dobrý příklad lze uvést med.

 

Pomáhá med proti nachlazení?

Med vykazuje mnohé vlastnosti, které pomáhají při rekonvalescenci. Má dlouhou tradici používání nejen v potravinářství, ale také jako lék. Již tisíce let je ceněn mj. za své působení, které omezuje množení mikroorganismů. Je používán při mírnění projevů různých druhů infekcí, přičemž nejčastěji je řeč o těch, které se týkají dýchacích cest nebo kožních ran.

Med je bohatý na biologicky aktivní látky a také je charakteristický velkou viskozitou, díky čemuž má ochranné vlastnosti. Obě tyto vlastnosti umožňují jeho efektivní použití ve výše uvedených případech. Zvláštní oblibu však získal med v boji proti nachlazení. Všeobecně je používán hlavně při bolestech v krku nebo při kašli.

Jak používat med při nachlazení?

Med lze v případě infekce dýchací soustavy použít mnoha způsoby. Mezi nejoblíbenější způsoby patří jeho přidávání do nápojů. S ohledem na to, že podávání tekutin, patří mezi nejdůležitější prvky většiny léčebných postupů, zdá se být dodatečné obohacení tekutiny látkou, která má rekonvalescenční účinky, dobrým nápadem. Vypití minimálně 8–9 sklenic vlažné vody denně s přidaným medem a citrónem (a případně špetkou soli) může posílit organismus, který je vystaven riziku dehydratace a oslabení. 

Dalším zpestřením, které může použít každý, je přidat trochu zázvoru nebo kurkumy, které mají protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho jsou čím dál tím snáze dostupné medy s takovými chuťovými a antioxidačními přísadami, jako jsou pomerančová kůra nebo maliny. Med je možné, nezávisle na jeho podobě, přidávat ještě do čaje, bylinných odvarů nebo jídel (salátů, ovesných kaší, koktejlů).

 

Jaký med zvolit na posílení imunity?

Pokud chceme zvýšit imunitu organismu při nachlazení, je nejlépe použít přírodní med. Syntetické náhražky jsou totiž zdrojem hlavně jednoduchých cukrů a neobsahují biologicky aktivní látky, které rozhodují o kvalitě přírodního medu. Umělý med tak může způsobit více škody než užitku. Kromě obyčejného, nezpracovaného medu stojí za to zvážit použití krémových medů s funkčními přísadami.

Použití ve výrobcích tohoto druhu ovoce, kakaa nebo jiných přísad, které jsou zdrojem antioxidantů, může nejen zlepšit chuťové vlastnosti, ale také podpořit zdravotní působení. Zlepšení chuťových vlastností medu, ale také jídel a výrobků, do kterých je med přidáván, je důležité mj. z toho důvodu, že během bolesti v krku a kašle často ztrácíme chuť k jídlu.

Pokud zohledníme skutečnost, že účinnost léčení nachlazení farmaceutickými přípravky je často na úrovni placeba, stojí za zvážení, zda není lepší volbou „držet se“ přírodních produktů, které mají tisíciletou tradici svého využití, jako léčebného prostředku, takových, jako je třeba med.

ZHODNOTIT ČLÁNEK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt byl přidán Produkt byl odstraněn Do vašeho košíku byly přidány produkty z jiného zařízení Obnovili jsme váš košík z jiného zařízení
Produkt byl přidán