ALLNUTRITION XYLITOL je sloučenina přírodního původu, řazená mezi tzv. polyoly. V přírodě se vyskytuje jako složka vláknitých a dřevnatých částí mnoha rostlin, např. zeleniny, ovoce a břízy, z níž byl poprvé získán – odtud název březový cukr.
Xylitol vzhledem připomíná běžný cukr a chuťově je mu velmi podobný. Tím však podobnosti končí. Rozdíly nastávají ve fázi vstřebávání a metabolismu. Po konzumaci xylitolu nedochází k významné glukózové ani inzulínové reakci. Proto je doporučován lidem s poruchami inzulinového metabolismu, včetně diabetiků. Navíc je sladší než cukr a méně kalorický (1 g xylitolu má pouze 2,4 kcal, zatímco 1 g sacharózy – 4 kcal), což znamená, že jídla slazená xylitolem mají nižší energetickou hodnotu.
Při dietě pomáhá xylitol snadněji kontrolovat tělesnou hmotnost. Zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž zvyšuje pocit sytosti a snižuje celkový příjem potravy. Xylitol v trávicím traktu nefermentuje jako glukóza, fruktóza nebo sacharóza. Důležité je také to, že xylitol – na rozdíl od stolního cukru – nezpůsobuje zubní kaz, ba naopak může pomoci v boji proti němu.
Nadměrná konzumace může mít projímavé účinky.